Obaveze usklađenosti prema zainteresiranim stranama jedna je od ključnih tema u ISO 14001, koja zahtijeva od organizacije da identifikuje rizike i prilike u vezi sa aspektima životne sredine, primjenjivim zakonskim obavezama i dobrovoljno prihvaćenim obavezama. Uzimajući u obzir odgovornost najvišeg menadžmenta za cjelokupni proces efektivne implementacije i nastavak upravljanja životnom sredinom vezanog za organizaciju, pitanje efektivnog prinosa obaveza također postaje fokus zahtjeva praktične implementacije.

Loading...

Obvezujuće obaveze u ISO 14001 - Šta standard zahtijeva?

Obavezujuće obaveze organizacije uključuju pravne i druge obaveze prema ISO 14001 standardu poglavlje 6.1.3. Ne postoji hijerarhija između zakonskih i drugih obaveza koje sami nameću.

"Pojam "obvezujuće obaveze" zamjenjuje, sa istim značenjem, izraz "pravne obaveze i drugi zahtjevi na koje se organizacija obavezala."

Osnova za identifikaciju obavezujućih obaveza je razumijevanje organizacije i njenog konteksta (ISO 14001, Poglavlje 4). Da bi to uradila, organizacija mora prvo da definiše eksterna i interna pitanja koja su relevantna za svrhu organizacije. Nakon toga, moraju se utvrditi zainteresirane strane sa njihovim specifičnim relevantnim potrebama i očekivanjima (tj. zahtjevima) za sistem upravljanja okolinom. Na osnovu toga, obvezujuće obaveze koje se primjenjuju na kompaniju proizlaze iz ovih zahtjeva i očekivanja.

ISO 14001 - Održivo upravljanje okolinom

Certificiran sistem upravljanja okolinom u skladu sa priznatim standardom ★ Povećajte ekološke performanse i minimizirajte rizike ★ Odgovorno i održivo upravljanje ★

Stoga se prvo postavlja pitanje: koji su obavezujući efekti za koga i šta je sadržaj predmetne obaveze?

U okviru razmatranja rizika i prilika - također aspekta ISO 14001 - mora se utvrditi koje mogućnosti proizlaze iz ispunjavanja obvezujućih obaveza, a koji rizici nastaju njihovim neispunjavanjem.

ISO 14001 - Zakonske i ostale obvezujuće obaveze


Obvezujuće obaveze u osnovi proizilaze iz trojstva pisanog, izgovorenog i stvorenog prava, kao i iz pravnih oblasti krivičnog prava i javnog prava. Navedeni primjeri se odnose na Njemačku. 

Pisani zakon

Sljedeće se može pripisati pisanom pravu, poredano po prioritetu: organizaciono relevantne oblasti evropskog prava (direktive i zakonske uredbe), savezno pravo i državno pravo, svaka podijeljena na zakone, uredbe i administrativne propise, općinsko statutarno pravo i druge skupove pravila kao što su DIN propisi. U praksi, mnoga preduzeća ne poklanjaju dužnu pažnju oblasti opštinskog statuta. To uključuje, na primjer, statute o otpadu, statute otpadnih voda, razvojne planove i slično.

Izgovoreni zakon

Izgovoreni zakon uključuje konačne sudske odluke. Ovdje se, međutim, direktno obvezujuće dejstvo za društvo daje samo ako je ono bilo stranka (tužilac ili tuženi) u postupku. Inače, čak ni sudske odluke najviših instanci (npr. Savezni sud pravde, Savezni radni sud, Federalni fiskalni sud) nemaju opšte obavezujuće dejstvo zbog Ustavom zagarantovane nezavisnosti pravosuđa.

Stvoreno pravo

Privatno ugovorno pravo

Međutim, za organizacionu praksu i osiguranje usklađenosti sa zakonima, korisno je znati o vodećim odlukama najviših sudova. Iako su navedeni sadržaji svima jasni, to često nije slučaj u oblasti stvorenog prava. Prije svega, ovdje se mora razumjeti veoma relevantan aspekt ugovornog prava za svaku kompaniju koja posluje.

„Bilo da je u pitanju odnos sa kupcem, odnos sa dobavljačem, ugovor o radu ili ugovor o zakupu zgrada i mašina: ugovori se zaključuju, ispunjavaju i raskidaju svaki dan.“

U principu, ovi ugovori su također zasnovani na zakonu – ovdje se primjenjuje njemački građanski zakonik (BGB). Međutim, svaka ugovorna strana može sama odrediti izbor ugovorne strane. Odluku sa kim želi da zaključim ugovor, a sa kim možda ne, može da odredi svaka ugovorna strana. Isto se odnosi i na konkretan sadržaj ugovora.

iso14001-sdg-dqs-mensch umarmt baum
Loading...

Certifikacija prema ISO 14001?

Koje napore i troškove možete očekivati za certifikaciju?

Saznajte.
Besplatno i bez obaveza.

U tom pogledu ugovorno pravo također ima određeno dobrovoljno dejstvo, ali ono postaje obvezujuće nakon što je ugovor zaključen. Obvezujuće dejstvo nastaje, za razliku od zakona, samo između odgovarajućih ugovornih strana. U slučaju zakona ili sličnog, strana koja potpada pod dotičnu primjenu je vezana zakonom i mora ispuniti obaveze u njemu, na primjer, operateri postrojenja ili proizvođači otpada.

Pojedinačne odluke javnih organa (upravni akti, itd.)

Pored ove više privatnopravne komponente, postoji i obavezujuće dejstvo u oblasti javnog prava/upravnog prava, koje je također zasnovano na zakonu ili slično, ali slično ugovoru, ima samo ograničeno obavezujuće dejstvo - u ovom predmetu prema adresatu. To se odnosi na upravni akt.

U Njemačkoj, na primjer, prema Zakonu o upravnom postupku (VwVfG), ovo je propis iz oblasti javnog prava u pojedinačnom slučaju sa eksternim dejstvom. Svako službeno odobrenje, naknadna naredba i svako obavještenje o taksi je takav administrativni akt. I ovdje postoji određena dobrovoljna komponenta (na kraju krajeva, ne moram graditi kuću niti želim podizati postrojenje za koje je potrebna dozvola), ali to je nebitno u kontekstu koncepata ISO 14001.

 

Dobrovoljne obaveze

Za razliku od obvezujućih obaveza, obvezujući efekat ovdje nastaje na osnovu dobrovoljnih odluka dotične kompanije. Na primjer, objavljeni izvještaj o održivosti može imati takav obvezujući efekat ako se kompanija obavezala na određene mjere, ponašanje ili slično prema zainteresiranim stranama.

Ovu obavezu kompanija može opozvati u bilo kojem trenutku. S obzirom na ISO 14001, takve obvezujuće obaveze mogu proizaći i iz društvenih i etičkih standarda. Stoga, u praktičnoj implementaciji, svaka kompanija treba da se zapita da li je njeno trenutno poslovanje zakonito, ali ne i nužno legitimno.

 

Šta znači "obavezno"?

Adresar dužnosti obično se opisuje prilično apstraktno u zakonima, propisima itd.: na primjer, operater, proizvođač otpada ili korisnik vode. Međutim, često postoji pravno obvezujuća obaveza u relevantnom specijalističkom zakonodavstvu za najviše rukovodstvo da informiše organ koji konkretno snosi ličnu odgovornost i kako se osigurava da su i te obaveze ispunjene (npr. u Njemačkoj to je § 52b BImSchG - obavještenje o organizacija kompanije). U slučaju sudskih odluka, upravnih akata i ugovora, redovno je jasno na koga se konkretno propis odnosi.

 

Mjere za rješavanje rizika i prilika

Iz dodjele ove podtačke u Poglavlju 6 "Planiranje" standarda ISO 14001, koje uključuje i podtačke 6.1.3 "Obvzujuće obaveze" i 6.1.2 "Aspekti životne sredine", jasno je da sva tri aspekta moraju biti povezana jedni drugima.

ISO 14001 - Certificirani sistem upravljanja okolinom

Poslovati ekonomično uz zaštitu životne sredine? Nema balansiranja sa sistemom upravljanja zaštitom okoline u skladu sa poznatim standardom ISO 14001.

Već prilikom identifikacije značajnih okolinskih aspekata, stvarna procjena rizika, a time i odluka da li je to značajan okolinski aspekt u smislu ISO 14001, može se donijeti samo uz odlučno uključivanje obaveza i pravnih posljedica koje proizlaze iz obvezujućih obaveza. Što je veća akumulacija obaveza, to su veći rizici od nastanka nepoželjnih pravnih posljedica, a time i veći značaj okolinskog aspekta.

ISO 14001:2015 - Sistemi upravljanja zaštitom okoline - Zahtjevi sa uputstvom za upotrebu.
Standard je dostupan na ISO web stranici.

Uloga zainteresiranih strana

Procjene rizika od strane zainteresiranih strana također treba da budu uključene na dokaziv način. U suprotnom, postoji rizik od precjenjivanja ili potcjenjivanja rizika i na taj način pogrešne procjene važnosti jednog ili više okolinskih aspekata. Primjeri uključuju:

  • Rezultati procjene uticaja na životnu sredinu
  • Određivanje zaštićenih područja od strane vlasti
  • Službene publikacije u registru ispuštanja zagađivača

Međutim, realna procjena mogućnosti također nije moguća bez uključivanja obvezujućih obaveza prema ekološkom standardu ISO 14001.

Na primjer, dobrovoljna provedba formalne procedure odobravanja koja uključuje javnost, a time, između ostalog, lokalno stanovništvo i udruženja za zaštitu prirode, kao i druge zainteresirane strane, može značajno dovesti do dugoročnih mjera izgradnje povjerenja, a time i do prevencije mogućih konfliktnih potencijala. Odobrenje dobijeno na ovaj način (upravni akt, vidi gore) tada također ima određene obvezujuće efekte na uključenu javnost i stvara dugoročnu sigurnost za kompaniju.

Praktični savjeti iz njemačkog ugla
Apsolutno je preporučljivo dokumentirati sve glavne i sporedne odredbe dozvole, kao i izvođenje mjera i prijenos dužnosti. I: imati efikasan proces praćenja u pogledu stalnog ažuriranja. Ovo je tim važnije jer nadležni organi mogu redovno izdavati naknadne naloge u vezi sa dozvolom i bez zahtjeva, na primjer § 17 BImSchG. U slučaju određenih objekata, zvanična revizija usklađenosti sa zakonskom regulativom se ponekad provodi godišnje. da li se operater pridržava svojih obaveza izdavanja dozvola, na primjer, § 52a BImSchG ili odgovarajućih propisa u Uredbi EC o otpremi otpada. Prilikom ocjenjivanja ispunjenja obaveza, njihova učestalost i mjere izvedene iz njih moraju biti dokumentovani.

Zaključak: Obvezujuće obaveze u ISO 14001

Zbog sveobuhvatne prirode zakonskih obaveza u oblasti zaštite životne sredine i klime, zahtjevi koje treba da ispuni svaka organizacija, kako u oblasti ISO certifikacije, tako i ispunjavanje zahtjeva upravljanja od strane odgovarajućeg zakonodavca, ne bi trebalo da bude potcijenjen.

Međutim, solidno poznavanje organizacije u ovoj oblasti ujedno je i garancija korištenja postojećih mogućnosti.

Efikasni sistemi upravljanja životnom sredinom omogućavaju kompanijama da unaprijede operativnu zaštitu životne sredine na sopstvenu odgovornost i na kontinuiranoj osnovi. Prevencija rizika, usklađenost sa zakonima i propisima, te povećana ekološka svijest među zaposlenima su daljnji aspekti koji vode do konkurentskih prednosti i doprinose osiguranju budućnosti. Sa ISO 14001 certifikatom svojim kupcima, partnerima i zainteresovanoj javnosti pokazujete da preuzimate odgovornost za životnu sredinu i kontinuirano poboljšavate svoj okolinski učinak.

 

DQS - Šta možemo učiniti za vas

Više od 35 godina zalažemo se za dalji razvoj sistema upravljanja i procesa uz nepristrasne audite i certifikate. Vršimo audit prema oko 200 priznatih standarda i propisa, industrijskih specifičnih standarda ili prilagođenih vašim individualnim zahtjevima - regionalno, nacionalno i međunarodno.

audits-dqs-audit wuerfel nebeneinander auf tisch
Loading...

Naša tvrdnja počinje tamo gdje završavaju kontrolne liste audita.

Vjerujte nam na riječ. Radujemo se razgovoru s vama!

Nepristrasnost i objektivnost su za nas bitni elementi prilikom obavljanja audita i certificiranja. I to se ne odnosi samo na normativne oblasti, već i na obavljanje svih audit aktivnosti.

Autor
Frank Machalz

Dugogodišnji DQS auditor za područje upravljanja rizicima i usklađenošću i njihovih podsistema, kao što su antikorupcija, kontinuitet poslovanja, zdravlje i sigurnost na radu, zaštita okoline ili sigurnost proizvoda. Njegovu interdisciplinarnu ekspertizu posebno cijene kupci s integriranim, holističkim (rizik) sistemom upravljanja. Osim toga, g. Machalz doprinosi svojom stručnošću raznim komisijama, uključujući rad na standardizaciji u njemačkom institutu za standardizaciju DIN, Berlinskoj trgovinskoj i industrijskoj komori i kao predsjednik Savjetodavnog odbora Control Union Certifications Germany GmbH, dok istovremeno učestvuje u znanju i iskustvu ostalih članova komisije.

Kao direktor upravljanja envigration GmbH – upravljanje rizicima i usklađenošću u Berlinu, Frank Machalz i njegov interdisciplinarni tim pravnika, poreznih konsultanata, poslovnih ekonomista, inženjera, prirodnih naučnika, humanista i psihologa već dugi niz godina savjetuju i podržavaju međunarodne i nacionalne organizacije. On i njegov tim redovno dijele svoju stručnost na internim i eksternim treninzima.

Frank Machalz je član DIN standard odbora za organizacione procese (NA Org) NA 175 -00 -01 AA Upravljanje i upravljanje usklađenošću. Već nekoliko godina aktivno je uključen u razvoj standarda ISO 37301 kao i ISO 37000 i DIN ISO 37002. Osim toga, svojom stručnošću i iskustvom doprinosi i odboru za standarde za upravljanje kvalitetom, statistiku i osnove certifikacije (NQSZ ) NA 147-00-03-21 i aktivno će učestvovati ovdje u razvoju budućeg ISO 17021-13.

Loading...