Možda se sjećate: u martu 2017. godine njemački parlament (Bundestag) donio je takozvanu obavezu izvještavanja. Uz nekoliko izuzetaka, zakon prenosi Direktivu EU 2014/95/EU jedan na jedan u nacionalni zakon. U brojnim komentarima i člancima koji su pratili uvođenje obaveze izvještavanja, jedan važan aspekt je do sada ostao nedovoljno izložen: „obaveza preispitivanja“ nadzornih odbora. U ovom članku objašnjava se koja je to obaveza i kako je nadzorni odbori mogu poštovati.

Obaveza izvještavanja CSR predviđa da bi kompanije od javnog interesa i sa više od 500 zaposlenih trebale objaviti informacije o ekologiji, društvu i zaposlenima. Pored toga, kompanije moraju prijaviti mjere za poštovanje ljudskih prava i borbu protiv korupcije. Potrebna su pogođena društva za objavljivanje potrebnih podataka o održivosti za fiskalnu godinu za 2017. u 2018. godini. Kršenja mogu biti kažnjena novčanim kaznama do 10 miliona eura.

Kakve to veze ima sa nadzornim odborima?

Prije svega: pregled treće strane sadržaja izvještaja o održivosti nije obavezan. Kompanije same odlučuju da li žele povećati transparentnost i vjerodostojnost svog izvještavanja putem vanjskog audita. Čak i audit godišnjih izvještaja o upravljanju provjerava samo da li su informacije o održivosti objavljene, a ne da li su tačne i cjelovite.

Međutim, novi zakon stavlja fokus na Nadzorni odbor: Informacije o održivosti koje treba objaviti izričito su u dužnosti Nadzornog odbora (prema §§ 170, 171 njemački akt za akciju AKTG). Bez obzira da li se informacije o održivosti objavljuju u sklopu izvještaja o upravljanju ili kao zaseban izvještaj o održivosti, informacije mora preispitati Nadzorni odbor.

Izazov

Prema novom zakonodavstvu, Nadzorni odbor mora preispitati zakonitost, regularnost i prikladnost izvještavanja o održivosti. Ovo predstavlja nadzorne odbore sa izazovom upoznavanja sa navedenim predmetnim područjima u vrlo kratkom roku kako bi se mogla shvatiti i procijeniti ponekad vrlo složena pitanja.

Kako bi mogli vjerodostojno provjeriti otkrivene informacije, Nadzorni odbor se ne smije upoznati samo sa pristupom upravljanja, već i internalizirati procese prikupljanja podataka, razumjeti metode koje se vode i bave rizicima. Primjer ovdje bi bila provjera stakleničkih plinova ili pravnih zahtjeva za borbu protiv korupcije, koji mogu saznati samo nadzorni odbori sa značajnim naporima.

Kako vam DQS može pomoći

Prema amandmanu odjeljka 111 (2) AKTG, Nadzorni odbor ima mogućnost da naruči vanjski značajni audit. Ostavite audit vanjskom auditoru, nadzorni odbori mogu osigurati da audit provode kvalificirani i iskusni stručnjaci. To im ne samo da štedi vrijeme, ali im daje i sigurnost da će se audit izvršiti u skladu s međunarodnim standardima.

DQS je licencirani pružatelj recenzija izvještaja

Za procjenu slijedimo međunarodne standarde kao što su standard osiguranja AA1000.

Naš portfelj usluga uključuje:

  • Preispitivanje i verifikacija izvještaja o održivosti (GRI, Njemački kodeks održivosti, Global Compact, AA1000...)
  • Izvještaji o auditu i izjave o osiguranju za nadzorne odbore
  • Audit i verifikacija nefinansijskih pokazatelja (bilans CO2, potrošnja energije, potrošnja vode, zaštita na radu...)
  • Provjera spremnosti: analiza izvještavanja prema zakonskim zahtjevima
Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...