18 mjeseci rada, 35 članova iz 12 zemalja, 54 stranice - Globalna inicijativa za sigurnost hrane (GFSI - Global Food Safety Initiative) objavila je svoje novo stajalište o "Kulturi sigurnosti hrane" u aprilu 2018. godine

Dugoročno osiguranje kvalitete i sigurnosti proizvoda uveliko ovisi o korporativnoj kulturi i sistemu vrijednosti unutar organizacije. Međutim, budući da je temu poput korporativne kulture teško obuhvatiti standardima, ona ostaje u pozadini u trenutnim sistemima certificiranja kao što su IFS, BRC i FSSC 22000.

Svojim novim stajalištem, GFSI sada nastoji popraviti ovu situaciju. Dokument je namijenjen voditeljima i izvršiteljima u prehrambenoj industriji kao pomoć za uspostavu i održavanje kulture sigurnosti hrane. U suštini, dokument se bavi s tri ključna područja:

  1. Ključnom ulogom voditelja u implementaciji unutar organizacije (tačka koja također igra značajnu ulogu u standardu ISO 9001:2015).
  2. Faktorima kao što su komunikacija, (obuka) obrazovanje, saradnja i lična odgovornost
  3. Kako naučene vještine poput prilagodljivosti ili svijesti o opasnostima prenose procedure sigurnosti hrane iz teorije u praksu.

Pritom su autori svjesni da pokušavaju balansirati između, s jedne strane, zakona i standarda koji jasno regulišu sigurnost hrane te, s druge strane, koncepta kulture koji to daleko nadilazi. Kultura djeluje neovisno o zakonima i instinktivnije; predviđeni alati i kontrolne liste pokušava se – na temelju korporativnog iskustva autora – prenijeti kako se korporativna kultura može poticati i prilagoditi postojećim inicijativama za sigurnost hrane.

Sadržajno je dokument podijeljen u pet poglavlja koja odgovaraju pet dimenzija kulture sigurnosti hrane; to su vizija i misija, ljudi, dosljednost, prilagodljivost, opasnosti i svijest o riziku. Svako od ovih poglavlja pruža detaljne informacije o postizanju zrele i održive sigurnosti hrane. Osim toga, pomoćna pitanja i dodatni prilozi olakšavaju primjenu i razumijevanje.

Loading...

Auditori su dokument kreirali vodeći se sa dva principima: prvo, sadržaj se morao temeljiti na postojećim naučnim dokazima; i drugo, morao je imati jasan praktični fokus na najkritičnija područja sigurnosti hrane. Drugim riječima, ovim vodičem GFSI nastoji pružiti najpotrebnije i praktične informacije za razvoj korporativne kulture sigurnosti hrane.

Cijeli izvještaj GFSI radne skupine pod nazivom "Kultura sigurnosti hrane" možete preuzeti na engleskom jeziku ovdje.

Contact-us15.png
Loading...

Šta DQS može učiniti za vas

DQS je odobreno certifikacijsko tijelo za BRCGS dodatni modul "Kultura sigurnosti hrane".

Saznajte više
Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je voditelj marketinga i komunikacija za segmente održivosti i sigurnosti hrane. Također je auditor za eksterni audit izvještaja o održivosti. Njegove oblasti interesovanja uključuju upravljanje održivošću, održive nabavke i digitalizaciju audit pejzaža.

Loading...