O potencijalu udaljenih audita se raspravlja već dugi niz godina. Međutim, oni do sada nisu bili široko prihvaćeni. Naročito u oblasti certifikacijskih audita, udaljeni auditi su dugo bili beznačajni, jer nisu bili u skladu sa pravilima i specifikacijama akreditacije. S COVID-19, ovo se vjerovatno promijenilo: izuzeća su donesena preko noći, a nemoguće je odjednom postalo jedina moguća stvar. Iako je pandemija sada pod kontrolom u mnogim zemljama, udaljeni auditi su tu da ostanu.

Da li je udaljeni audit isto što i redovni audit putem web kamere? Definitivno ne! Udaljeni audit je fundamentalno drugačiji – različiti zahtjevi, različite metode audita, različiti izazovi, različiti rizici i različite mogućnosti. U ovoj seriji članaka, željeli bismo vam dati neke smjernice o tome kako provoditi udaljene audite.

Kada se uradi ispravno, udaljeni audit može biti vrijedan dodatak auditu na licu mjesta. Interni auditi, auditi dobavljača i certifikacijski auditi mogu se obavljati na daljinu - djelimično ili u potpunosti. Međutim, ako se udaljeni audit ne izvrši kompetentno, čini više štete nego koristi pružanjem lažnog osjećaja sigurnosti.

U sedam dijelova ove serije proći ćemo kroz sve korake od pripreme do praćenja. Fokusirani smo prvenstveno na audite sistema upravljanja (npr. ISO 9001 za sisteme upravljanja kvalitetom, ISO 14001 za sisteme upravljanja okolinom, ISO 45001 za sisteme upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu, itd.). Međutim, mnoge od ovih tačaka će biti primjenjive i na druge vrste audita, kao što su auditi procesa, auditi sigurnosti proizvoda i društveni auditi.

Korak 1: Budite svjesni audit ciljeva.

Različite vrste audita zahtijevaju različite pristupe potencijalnom auditu na daljinu. Obično razlikujemo tri vrste audita, od kojih svaki ima svoje ciljeve:

  • Interni auditi: Ovo je audit unutar vaše organizacije. Ovo obično provodi neko unutar same organizacije.
  • Auditi dobavljača: Auditi koje provode kupac, poslovni partner ili ugovarač radi provjere usklađenosti sa specifičnim specifikacijama. Ponekad se auditi dobavljača povjeravaju tijelima za audit i certifikaciju.
  • Certifikacijski audit: Audit koje provodi nezavisno tijelo u svrhu potvrđivanja usklađenosti sa standardom.

Da li je udaljeni audit uopće opcija ovisi o vrsti audita.

Interni auditi: Pošto su interni auditi za internu upotrebu, slobodni ste da odlučite da li će vam udaljeni audit pomoći da ispunite ciljeve audita. Međutim, preporučuje se da se interni auditi provode u skladu sa ISO 19011 smjernicama. To znači da su udaljeni auditi mogući, ali kao što je objašnjeno u drugom članku ove serije, svi rizici se moraju uzeti u obzir.

Auditi dobavljača: Da li je moguć udaljeni audit zavisi od uputstava klijenta. DQS ima nekoliko rješenja za udaljene audite dobavljača.

Certifikacijski auditi: U certifikaciji sistema upravljanja, korištenje udaljenih audita je ograničeno na preglede dokumenata. Međutim, tokom pandemije COVID 19, akreditaciona tijela i tijela za certifikaciju su sarađivali kako bi omogućili udaljeni audit nakon pozitivne procjene rizika (pogledajte 2. korak). Sva certifikacijska tijela moraju uzeti u obzir smjernice Internacionalnog akreditacijskog foruma (IAF) MD 4:2018.

Općenito, očekujemo da će se mnoga izuzeća od COVID-19 nastaviti i nakon krize. U oblasti sigurnosti hrane ovaj trend je već evidentan: U GFSI specifikacijama, koje pružaju okvir za certifikacije standarda kao što su IFS, BRCGS FSSC 22000, već je prilagođeno da se certifikacijski auditi mogu djelimično obavljati na daljinu.

...Ali da li je udaljeni audit također poželjan?

U nekim slučajevima, udaljeni auditi su mogući, ali možda neće biti najefikasniji način. Tu su uključeni značajni rizici. U dijelu dva ove serije, pogledat ćemo prethodnu procjenu rizika.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...