Posljednjih sedmica, nekoliko država članica EU se obavezalo na klimatsku neutralnost do 2050. Međutim, ovaj cilj zahtijeva ogromna ulaganja. Kako bi podstakla finansiranje klimatski prihvatljivih poslovnih aktivnosti, EU se fokusira na razvoj standarda zelenih obveznica. Saznajte šta se događa na prvim linijama u ovom preglednom članku.

12. decembar 2015. je bio dan kada je dogovoren Pariski klimatski sporazum. Cilj mu je osigurati da globalno zagrijavanje bude ograničeno na znatno ispod 2°C iznad predindustrijskih nivoa. Za EU sporazum znači smanjenje emisije gasova staklene bašte za 40% do 2030. godine, a kako bi se postigao taj cilj, potrebno je popuniti investicioni jaz od oko 180 milijardi eura godišnje, navodi Evropska komisija. Možete zamisliti da se ovaj iznos ne može jednostavno prikupiti preko noći.

Finansiranje ciljeva održivosti

Da bi se zatvorio investicioni jaz, EU ne želi i ne može se osloniti samo na javni sektor. Iz tog razloga, institucionalne investitore sada treba ohrabriti da kanališu finansijske tokove u projekte i sektore privrede sa niskim emisijama ugljenika i otpornim na klimu. Ova ambicija je među glavnim ciljevima Akcionog plana EU za održivo finansiranje, objavljenog 22. marta 2018. Jedan od prioriteta Akcionog plana je „razvijanje zvaničnih evropskih standarda održivog finansiranja, počevši od zelenih obveznica“. Uz pomoć komiteta stručnjaka, ključne tačke mogućeg standarda zelenih obveznica EU treba da budu identifikovane i objavljene u izvještaju.

EU standard zelenih obveznica: Izvještaj stručne komisije

Stručna komisija je u martu 2019. godine objavila privremeni izvještaj i tri mjeseca kasnije finalni izvještaj. Izvještaj predstavlja sadržaj standarda zelenih obveznica EU i objašnjava kako EU GBS ima za cilj razbiti barijere koje trenutno ometaju razvoj tržišta zelenih obveznica. Dodatno, opisuje kako standard može ispuniti svoju funkciju usmjeravanja ulaganja u zelene projekte. Nadalje, izvještaj detaljno opisuje poticaje koji se mogu koristiti za povećanje iznosa emitovanih zelenih obveznica i način interakcije s drugim održivim finansijskim instrumentima u širem kontekstu. TEG je objavio da je GBS EU zamišljen kao dobrovoljni standard koji se nadograđuje i kompatibilan je s postojećom tržišnom praksom.

EU Taksonomija

Kao što je gore opisano, Standard zelenih obveznica ima za cilj da kanališe finansijske tokove u projekte i sektore privrede sa niskim emisijama ugljenika i otpornim na klimu. Ali gdje se povlači granica između poslovnih aktivnosti koje su pogodne za klimu i one koje nisu pogodne za klimu? Ovdje dolazi EU Taksonomija: uz izvještaj, stručni komitet je objavio i Taksonomski tehnički izvještaj, sistem klasifikacije koji određuje koliko su pojedinačni projekti i aktivnosti prihvatljivi za klimu. U suštini, taksonomija nije ništa drugo do lista poslovnih aktivnosti koje doprinose ublažavanju klimatskih promjena i prilagođavanju, kao što su transport s niskim emisijama, proizvodnja obnovljive energije, proizvodnja biogoriva itd.

Verifikacija zelenih obveznica od strane eksternih verifikatora

Kako bi se osigurala vjerodostojnost zelenih obveznica, eksterna provjera je obavezna. U izvještaju je data akreditacija za eksternu verifikaciju. Kao iskusan verifikator, pratimo razvoj događaja sa velikim interesovanjem.

Kako se EU standard zelenih obveznica odnosi na Inicijativu o klimatskim obveznicama?

Taksonomija EU uzima u obzir postojeće standarde i inicijative, kao što je Inicijativa klimatskih obveznica. To znači da investicije koje nose certifikat Klimatske obveznice, na primjer, treba da budu priznate od strane evropske inicijative bez većih poteškoća. Certifikacija klimatskih obveznica tako pojednostavljuje certifikaciju prema standardu zelenih obveznica EU i daje emitentima priliku da pokažu održivost svojih investicija i prije nego što se evropski standard objavi. Dvostruki certifikat sa standardom zelenih obveznica EU i Certifikacijom klimatskih obveznica je moguć.

Sljedeći koraci

Izvještaji stručne komisije su preporuke koje su predate Evropskoj komisiji. Očekuje se da će se evropski standard zelenih obveznica razviti na ovoj osnovi u relativno kratkom roku.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...