Sistemi upravljanja energijom su sada standard u mnogim kompanijama. Ovo je tačno i važno, jer su prednosti za novčanik i okolinu opipljive. Međutim, isto vrijedi i za jedan od najdragocjenijih resursa: vodu. Novi ISO 46001 certifikat je sada dizajniran da omogući organizacijama da koriste sistem upravljanja za povećanje efikasnosti vode.

Rastući pritisak stanovništva i efekti klimatskih promjena podstiču potražnju za vodom naglo veću na mnogim mjestima. Povećana potražnja ne samo da vrši pritisak na cijene i, zauzvrat, društvo. Također ima značajan uticaj na lokalnu ekonomiju. Nedostatak vode već ugrožava opstanak određenih poslovnih sektora u nekim zemljama.

ISO 46001 standard omogućava kompanijama da usklade svoj sistem upravljanja efikasnošću vode (WEMS) sa međunarodnim standardom i da ga certificiraju. Cilj standarda je da identifikuje zahtjeve za WEMS i da obezbijedi djelotvorne i fleksibilne smjernice o tome kako implementirati i održavati sisteme upravljanja efikasnošću vode u kompanijama. Uvođenje ovakvog WEMS-a treba da dovede do efikasnog i održivog korištenja vode.

ISO 46001: Sadržaj i struktura standarda

Standard ISO 46001 opisuje proceduru u sedam sekcija. Ovo je ugrubo opisano u nastavku:

  • Odjeljak 4 počinje objašnjavanjem važnosti usklađivanja WEMS-a sa kontekstom organizacije. Ovaj prvi korak ima veliki uticaj na WEMS, njegov opsegi ograničenja.
  • Odjeljak 5 pokazuje uticaj ponašanja rukovodstva na sistem upravljanja, koje zainteresovane strane treba da budu uključene i šta treba uzeti u obzir prilikom razvoja WEMS strategije.
  • Odjeljak 6 se odnosi na planiranje. Ovdje se moraju identifikovati rizici i mogućnosti WEMS-a kako bi se na ovoj osnovi mogle donositi utemeljene odluke u vezi sa ciljevima, implementacijom, obradom podataka itd., također i u pogledu zahtjeva usklađenosti.
  • Odjeljak 7 navodi mjere podrške potrebne za funkcionisanje WEMS-a. Ovo se odnosi na ulaganja u postavljanje, implementaciju, održavanje i kontinuirano unaprijeđenje WEMS-a. Osim toga, osoblje mora biti obučeno u kompetencijama i svijesti. Potrebno je donijeti odluke o obimu komunikacije i dokumentaciji, ažuriranju i kontroli prikupljenih informacija.
  • Odjeljak 8 opisuje kako se definisani procesi i mjere moraju implementirati u skladu sa ISO 46001.
  • Odjeljak 9 uključuje evaluaciju učinka. Ovdje se pružaju informacije o praćenju podataka, mjerenju, analizi i evaluaciji. Funkcionisanje WEMS-a treba da se prati internim auditima i od strane menadžmenta.
  • Odjeljak 10 objašnjava kako treba rješavati odstupanja da bi se od njih dobilo kontinuirano poboljšanje WEMS-a.

Ovo rezultira ciklusom, koji je u pojednostavljenom obliku prikazan na sljedećoj ilustraciji:

 

ENGGrafik_plan_do_act_check-Kopie_Grafik.jpg

Kome je namijenjen ISO 46001 certifikat?

Implementacija standarda je korisna za sve kompanije i organizacije koje troše više od male količine vode. U prosjeku u Evropi, poslovanje i industrija čine 52% ukupne potrošnje vode. Brojke koje pokazuju – postoji potreba za djelovanjem posebno u ovim sektorima privrede.

Zašto je isplativo implementirati ISO 46001 u praksi?

ISO 46001 certifikacija sistema upravljanja efikasnošću vode osigurava funkcionalan i ambiciozan sistem iza WEMS-a. Dosljedna primjena standarda osigurava da se sljedeći aspekti uzmu u obzir:

  • Ispunite društvenu i korporativnu odgovornost u pogledu održivog korištenja vode
  • Identificirajte rizike i mogućnosti u oblasti potrošnje vode, kontrolišite ih, kontinuirano optimizirajte i na taj način poboljšajte ravnotežu vode
  • Osigurajte da je WEMS prilagođen konkretnoj kompaniji i da uključuje sve važne tačke
Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...