U junu 2020. godine, ubrzo nakon završetka izolacije COVID-19 u Njemačkoj, DQS je izvršio audit i certifikaciju kompanije suki.international GmbH prema ISO 28000 standardu za upravljanje sigurnošću u lancu nabavke. suki.international je jedan od vodećih dobavljača rješenja za pojedinačne maloprodajne koncepte u DIY sektoru i specijalizovanoj trgovini i posluje u više od 40 zemalja. Nakon audita, naš auditor, gospodin Juergen Freund razgovarao je sa menadžmentom suki.international o važnosti sigurnosti u lancu nabavke u ovim vremenima. Zabilježili smo intervju za vas.

DQS: Koja je važnost sigurnosti u lancu nabavke za vašu kompaniju (prije i nakon COVID-19)?

suki.international: Visoka dostupnost robe oduvijek je bila jedan od zaštitnih znakova suki-ja. Suočeni smo sa suprotstavljenim zahtjevima globalnih nabavki s rokovima dopune od nekoliko mjeseci u nekim slučajevima i distribucijom širom Evrope sa rokom isporuke od samo nekoliko dana. Istovremeno, zahtjevi koje mi sami, naši kupci, ali i zakonodavac postavljamo na kvalitet naših proizvoda, posljednjih godina kontinuirano rastu.

Zbog toga je za nas neophodan siguran, savršeno funkcionalan lanac nabavke koji nam omogućava da našim kupcima isporučimo visokokvalitetne proizvode brzo i u potrebnim količinama. To zahtijeva fleksibilnost, mrežu pouzdanih partnera, kapacitete za pakovanje na licu mjesta, efikasnu logistiku, stalno praćenje i kontinuirano unaprijeđenje našeg lanca nabavke.

Događaji oko COVID-19 stavili su naš lanac nabavke na test. Poteškoće u isporuci pojedinih dobavljača, posebno iz azijske regije, poklopile su se sa veoma velikom potražnjom za pojedinačnim proizvodima. Ove događaje uzimamo kao priliku da povećamo fleksibilnost našeg lanca nabavke i dodatno smanjimo našu ovisnost o pojedinačnim zemljama.

DQS: Koji su glavni uvidi i impulsi koje ste stekli auditom i koje koristi vaša kompanija ima od audita?

suki.international: Audit nam je pokazao da je naš lanac nabavke siguran i stabilan. Ipak, otkrili smo dalje mogućnosti optimizacije kroz sistematsku analizu i dokumentaciju potrebnu za certifikaciju. Oni su razmotreni i detaljno procenjeni tokom audita. Kao posljedicu, postavili smo sebi cilj da sukcesivno realizujemo identificirane potencijale poboljšanja sigurnosti u našem lancu nabavke.

DQS: Kako su vaši kupci reagovali na uspješnu certifikaciju? Vidite li konkurentske prednosti za svoju kompaniju kroz certifikaciju prema ISO 28000?

suki.international: Naši kupci očekuju sigurnu opskrbu. Uz ISO 28000 certifikat, sada možemo pružiti pouzdan dokaz da je naš lanac nabavke siguran i da tu sigurnost kontinuirano poboljšavamo.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...