Petnaest godina nakon prvog objavljivanja, međunarodni standard za sisteme upravljanja sigurnošću lanca nabavke je revidiran. Nova verzija usklađuje standard sa drugim standardima ISO sistema upravljanja i povećava jasnoću i konzistentnost. U nastavku smo saželi sve informacije i raspored za promjenu.

Počnimo s dobrodošlim vijestima za više od 2500 lokacija koje već koriste standard: Nova verzija ISO 28000 praktično ne sadrži nove zahtjeve. Kompanije koje su već certificirane prema ISO 28000:2007 ne bi trebale imati problema s prelaskom na ISO 28000:2022.

Dakle, ako nema novih zahtjeva, zašto se ISO uopšte potrudio da razvije novu verziju? Odgovor leži u harmonizaciji: budući da je ISO 28000 star više od jedne decenije, bio je u suprotnosti sa drugim srodnim ISO standardima, kao što su standardi sistema upravljanja, standardi otpornosti i sigurnosti (ISO 22316) i standard upravljanja rizikom ISO 31000.

Usklađivanje sa ISO Harmonizovanom strukturom (HS)

Na prvi pogled moglo bi se pomisliti da su promjene u ISO 28000:2022 prilično drastične: cijela struktura je preuređena. Međutim, nakon detaljnijeg pregleda, postaje jasno da su se sami zahtjevi jedva promijenili - jednostavno su predstavljeni u novom formatu.

Kao i svi standardi ISO sistema upravljanja, ISO 28000 sada koristi takozvanu Harmoniziranu strukturu (HS). Ovo je struktura, osnovni tekst i definicije zajednički za sve standarde sistema upravljanja. Ovim pristupom, ISO osigurava da su sistemi upravljanja usklađeni i da se mogu lako integrisati. Za pregled strukture visokog nivoa i šta ona znači za certificirane lokacije, vidi ovaj članak.

Ako je vaša kompanija također certificirana prema ISO 9001, ISO 14001 i/ili ISO 45001, preporučujemo da razgovarate sa relevantnim odjeljenjima o tome kako se sistemi upravljanja mogu interno harmonizovati i integrisati. Budući da svi ovi standardi dijele istu strukturu i osnovne zahtjeve, timovi odgovorni za implementaciju i održavanje ovih standarda mogu iskoristiti prednosti sinergije i promovisati zajedničko razumijevanje sistema upravljanja.

Ostale izmjene

Preporuke su dodate na dva mjesta u standardu. Važno: Preporuke nisu zahtjevi. U ISO standardima sistema upravljanja, zahtjevi se obično označavaju glagolom "treba", dok se preporuke opisuju sa "trebalo bi"."

- U tački 4.2.3 dodato je nekoliko principa za usklađivanje standarda sa ISO 31000 smjernicama za upravljanje rizikom. Međutim, mnoga od ovih načela nisu nova – već služe za dodatno pojašnjenje nekih zahtjeva.
- U Odjeljku 8 dodane su preporuke kako bi se osigurala dosljednost sa ISO 22301, međunarodnim standardom za sisteme upravljanja kontinuitetom poslovanja. Ovo se odnosi na sigurnosne politike, procedure, procese i tretmane (8.5), kao i na sigurnosne planove (8.6).

Vremenska tabela & Period tranzicije

U martu 2022. objavljena je revizija ISO 28000. Možete pristupiti standardu ovdje. Objavljivanje označava početak trogodišnjeg prelaznog perioda. Sve kompanije moraju završiti tranziciju prije kraja trogodišnjeg perioda.

DQS: Vaš partner za ISO 28000:2022 certifikaciju

DQS je akreditirano certifikacijsko tijelo za standard ISO 28000, a mi smo tu da vam pomognemo - sa neometanim planiranjem audita, iskusnim auditorima i detaljnim izvještajima audita.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...