ISO 14001 je najpoznatiji i najuspješniji međunarodni standard koji formuliše zahtjeve za sistem upravljanja okolinom. Njegova svrha: da obezbijedi upravljački okvir za poboljšanje okolinskih performansi kompanije - i to u skladu sa socio-ekonomskim zahtjevima. Dio "Ciljeva održivog razvoja" koje su objavile Ujedinjene nacije također ima na dnevnom redu zaštitu okoline i borbu protiv klimatskih promjena. Pročitajte kakav doprinos tome može dati okolinski standard.

Loading...

ISO 14001 i SDG: Pregled globalnih ciljeva održivosti

Ujedinjene nacije (UN) su 2015. godine formulisale ukupno 17 sveobuhvatnih ciljeva održivosti kao dio Agende 2030, koji se trebaju postići najkasnije do 2030. godine. Ovi „Ciljevi održivog razvoja“ (SDG) predstavljaju poziv društvu da integriše koncept održivosti u svaku aktivnost. Direktno se obraćaju prije svega vladama, biznisu i nauci, i na kraju, ali ne najmanje važnom - potrošačima.

Ciljevi održivog razvoja direktno se fokusiraju na tri stuba održivosti: društveni, ekonomski i okolinski – baš kao i međunarodno priznati standard zaštite okoline ISO 14001.

Upravljanje okolinom danas je nezamjenjiva komponenta održivog korporativnog razvoja. Zaštita životnog prostora sadašnjih i budućih generacija postao je globalni zadatak. Ova posvećenost je našla svoj put u korporativnim politikama brojnih kompanija. Shodno tome, zaštita okoline je više od obične usklađenosti sa regulatornim obavezama ili ograničavanja uticaja na okolinu. Umjesto toga, ISO 14001 se fokusira na kontinuirano poboljšanje okolinskih performansi kompanije.

ISO 14001 ispunjava glavnu poruku SDG 13

Pogled na ISO 14001 pokazuje: Standard sadrži niz zahtjeva, neke sveobuhvatne, a neke konkretne, čija implementacija može dati direktan doprinos borbi protiv klimatskih promjena, što je ključna poruka Cilja održivog razvoja 13.

iso14001-sdg-13-dayankac-iso 14001 und die sdg
Loading...

Cilj održivog razvoja 13:

Poduzeti hitne mjere u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih posljedica.

Cilj održivog razvoja 13 sadrži tri podcilja. Općenitiji tekst podciljeva glasi:

  • "Ojačati otpornost i sposobnost prilagođavanja na opasnosti vezane za klimu i prirodne katastrofe u svim zemljama." (SDG 13.1)
  • "Integrisati klimatske mjere u nacionalne politike, strategije i planiranje." (SDG 13.2)
  • "Unaprijediti obrazovanje, svijest, te ljudske i institucionalne kapacitete za ublažavanje klimatskih promjena, prilagođavanje, ublažavanje i rano upozoravanje." (SDG 13.3)

Standard sistema upravljanja sa održivim uticajem

Korisnici ISO 14001 treba da poboljšaju svoje okolinske performanse, ostvare okolinske ciljeve kao i da ispune obavezujuće obaveze. Kao standard sistema upravljanja, ISO 14001 također pomaže kompanijama da ostvare svoje ekonomske ciljeve, odnosno da dugoročno uspešno posluju na tržištu. Međutim, to više nije slučaj po svaku cijenu. To je zato što postoji rastuće razumijevanje da ljudski razvoj i prosperitet zavise od očuvanja i zaštite naših prirodnih resursa.

Dakle, savremeni standardi sistema upravljanja kao npr ISO 14001ISO 50001 (energija) u njihovoj trenutnoj verziji mogu se posmatrati kao rezultat sve većeg razvoja održivosti. Sadrže zahtjeve čije ispunjenje, ovisno o predmetnoj oblasti, svakako odgovara ideji održivosti. Oni definišu odgovornosti, ponašanja, procese i specifikacije za provođenje korporativne politike. Uz pomoć transparentnih struktura u definisanim procesima, definisani ciljevi se mogu sistematski ostvarivati. Okolinski standard stoga svakako ima pozitivnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena i rasipanja prirodnih resursa.

Naš savjet: Pročitajte također blog SDG i ISO 50001: Postizanje ciljeva održivosti

Prevod SDG formulacija na jezik konkretnog standarda

Nije odmah jasno koje su izjave sadržane u općim formulacijama Ciljeva održivog razvoja UN-a i gdje okolinski standard može dati doprinos. Međutim, formulisan bliže ISO 14001, SDG 13 sadrži dobro poznate zahtjeve standarda, kao što su

  • Razmatranje konteksta organizacije sa okolinske tačke gledišta
  • Formulisanje korporativne politike koja okolinska pitanja stavlja u prvi plan aktivnosti organizacije
  • Identifikovanje i uzimanje u obzir potreba i očekivanja (relevantnih) zainteresiranih strana
  • Fokusiranje na okolinska pitanja već u fazi strateškog planiranja
  • Razmatranje onih uslova okoline na koje organizacija utiče
  • Razmatranje životnog ciklusa proizvoda, uključujući njihovu upotrebu i odlaganje
  • Kontinuirano poboljšanje u pogledu okolinskih performansi
  • Provođenje mjera za smanjenje rizika po životnu sredinu
  • Poštovanje zakonskih i drugih (obavezujućih) obaveza  
  • ...

Ove zahtjeve trenutno dosljedno implementira skoro 350.000 korisnika standarda širom svijeta (ISO Anketa 2020) - i definitivno imaju pozitivan uticaj na održivi razvoj i postizanje globalnih klimatskih ciljeva.

ISO 14001 također ispunjava SDG 14 i SDG 15

Dobro poznati okolinski standard ISO 14001 također ispunjava dva druga globalna cilja održivosti:

SDG14: Život pod vodom SDG 15: Život na zemlji

Loading...

Oba cilja održivog razvoja također se mogu povezati sa zahtjevima ISO 14001. To je zato što efektivno upravljanje okolinom prevazilazi zaštitu klime. Zaštita voda (okeana, jezera, rijeka), flore i faune, te kopnenih ekosistema kao što su šume, livade i močvare je također čvrsto usidrena u okolinski standard. S obzirom da su okeani i velike površine šuma i prostrana tresetišta učinkoviti ponori CO2, njihova zaštita je također važno pitanje u borbi protiv klimatskih promjena.

Jak tim: SDG i ISO 14001

U određenoj mjeri, ISO 14001 može podržati globalne ciljeve održivosti UN-a. U principu, ovo se odnosi i na ostale članove serije standarda ISO 14000, npr. ISO 14064 (emisije stakleničkih plinova, upravljanje klimom). Međutim, ostaje pitanje koliki se obim okolinskog standarda u konačnici može očekivati u borbi protiv klimatskih promjena. Konačno, njegov doprinos uvelike zavisi od posvećenosti i konkretnih okolnosti kompanije koja se prijavila.

"ISO 14001 može podržati globalne ciljeve održivosti UN-a."

Kompanije koje prihvate ovu odgovornost fokusiraju se na sistematsko poboljšanje vlastite okolinske performanse u skladu sa društveno-ekonomskim potrebama, te se na taj način angažuju u kredibilnom upravljanju okolinom. ISO 14001 pruža neophodan okvir za to, bez obzira na veličinu, tip, lokaciju ili fazu razvoja kompanije. Sa certifikatom ISO 14001, kompanije pokazuju svojim klijentima, partnerima i zainteresiranim stranama da snose odgovornost za okolinu i usklađuju svoje aktivnosti u skladu sa tim – na taj način doprinose i SDG Ujedinjenih nacija.

ISO 14001 - Sistem upravljanja za okolinu

Za postizanje dobrih okolinskih performansi potrebna je posvećenost kompanije sistematskoj implementaciji i kontinuiranom unaprijeđenju sistema upravljanjaokolinom (EMS). Od korisnika standarda se očekuje da koriste zahtjeve za poboljšanje okolinskih performansi, postizanje okolinskih ciljeva i ispunjavanje zakonskih i drugih obaveza kojima je organizacija posvećena. ISO 14001 je prvi put objavljen 1996.

ISO 14001:2015 - Sistemi upravljanja okolinom - Zahtjevi sa smjernicama za upotrebu dostupni na ISO web stranici

Od velike revizije 2015. godine, okolinski standard, kao i svi drugi važniji standardi sistema upravljanja, ima strukturu visokog nivoa (HLS/zajednička osnovna struktura), što uvelike pojednostavljuje integraciju u postojeći sistem upravljanja. Za bolje razumijevanje i podršku kako uspostaviti, implementirati, održavati i poboljšati sistem upravljanja okolinom, obezbjeđen je vodič ISO 14004.

ISO 14004:2016 - Sistemi upravljanja okolinom - Opće smjernice o implementaciji I ISO web stranica

DQS: Simply leveraging Quality.

Kroz efikasan, certificiran sistem upravljanja okolinom prema ISO 14001, kompanije samostalno i kontinuirano unaprijeđuju operativnu zaštitu okoline. Prevencija rizika, usklađenost sa zakonima i propisima, te povećana okolinska svijest među zaposlenima su daljnji aspekti koji dovode do konkurentskih prednosti i doprinose osiguranju budućnosti. I: Međunarodno priznati certifikat DQS-a je vidljiv dokaz da snosite odgovornost za okolinu.

iso14001-sdg-13-dayankac-iso 14001 und die sdg
Loading...

Certifikacija prema ISO 14001

Koliko truda morate uložiti da vaš sistem upravljanja okolinom bude certificiran prema ISO 14001? Dobijte informacije besplatno i bez obaveza.

Povjerenje i ekspertiza

Naše tekstove pišu isključivo naši interni stručnjaci za sisteme upravljanja i dugogodišnji auditori. Ako imate pitanja za autora, slobodno nas kontaktirajte.

Autor
Altan Dayankac

Globalni menadžer programa i viši menadžer za održivost DQS grupe i međunarodni stručnjak za brojne teme održivosti, klime, okoline i sigurnosti na radu. Altan Dayankac također doprinosi svojom stručnošću kao autor i moderator u HSE i odborima za održivost te na raznim stručnim događajima.

Loading...