Kada se ISO 14001 prvi put pojavio 1996. godine, vjerovatnije je da će ciljna grupa biti u prerađivačkoj industriji. Međutim, okolinski standard je dugo igrao važnu ulogu i za pružaoce usluga, na primjer u brzo rastućoj industriji dostave paketa. Hermes Germany, lider u privatnom prijevozu u Njemačkoj, prepoznao je to prije 20 godina. Pročitajte više o kompaniji i njihovom iskustvu s ISO 14001.

Loading...

Hermes Germany, sa sjedištem u Hamburgu, Njemačka, fokusira se na nacionalnu i međunarodnu dostavu paketa i rukovanje uzvodnim tokovima robe širom svijeta. U Njemačkoj, Hermes ima najveću nacionalnu mrežu za slanje privatnih isporuka u Evropi. Od 1999. godine sistem upravljanja okolinom kompanije je certificiran od strane DQS-a prema ISO 14001. Dr. Georg Barth je Hermesov službenik za upravljanje okolinom. U sljedećem intervjuu govori o svom iskustvu sa ISO 14001 i prednostima koje kompanija iz toga ima.

Intervju sa Dr. Georg Barth

Dr. Barth: Hermes je certificiran od strane DQS-a prema ISO 14001 više od 20 godina. Zašto je Hermesu potreban sistem upravljanja okolinom?

Zaštita okoline je čvrsto usidrena u Hermesovom DNK i predstavlja centralni faktor za uspešno poslovanje na duge staze. Kroz naš sistem upravljanja okolinom (EMS), možemo osigurati da ispunjavamo vlastite zahtjeve i očekivanja naših zainteresiranih strana. Naročito u slučaju široko definisanog međusektorskog pitanja kao što je zaštita okoline, sistem upravljanja nam pruža neophodnu strukturu da definišemo i efikasno nadgledamo i kontrolišemo mnoštvo odgovornosti, procesa, ključnih figura i mjera koje su relevantne za okolinu. Pristup procesu kontinuiranog poboljšanja je veoma važan za nas.

Sistem upravljanja okolinom čvrsto je usidren u našoj kompaniji od 1999. godine i bez njega je nemoguće zamisliti naše poslovanje.

Dr. Georg Barth Predstavnik za upravljanje okolinom Hermes Germany GmbH

Krajem 2017. prešli ste na tada novu verziju ISO 14001:2015 standarda. Kako ste identificirali svoje relevantne zainteresirane strane, koje su posebno relevantne i koje potrebe imaju u vezi s vašim EMS-om?

U radionici s predstavnicima pojedinačnih poslovnih jedinica, zajednički smo identificirali relevantne zainteresirane strane kako bismo zadovoljili zahtjev standarda iz poglavlja 4.2. Najvažnije zainteresirane strane su naši zaposlenici, ugovorni partneri, klijenti, krajnji kupci, Otto Grupa kao naša matična kompanija, kao i mediji, lokalne vlasti i organi uprave. Jedno očekivanje koje povezuje sve zainteresirane strane je transparentna komunikacija o našim značajnim uticajima na okolinu i okolinskim ciljevima i mjerama koje smo naveli. Od nas se očekuje da kontinuirano poboljšavamo naše okolinske performanse.

ISO 14001 - Održivo upravljanje okolinom

Certificirani sistem upravljanja zaštitom okoline u skladu sa priznatim standardom ★ Poboljšajte okolinske performanse i minimizirajte rizike ★ Radite odgovorno i održivo ★

U poglavlju 5.2, ISO 14001 zahtijeva od najvišeg rukovodstva da se posveti zaštiti okoline kao dio svoje politike zaštite okoline i eksplicitno pominje "spriječavanje utjecaja na okolinu" - kako Hermes to primjenjuje u svom svakodnevnom poslovanju?

Jedan od brojnih primjera u kojima se to opredjeljenje ogleda je naš infrastrukturni program Bluefield, u koji ulažemo ukupno 300 miliona eura u izgradnju i modernizaciju novih lokacija. Imamo sve nove zgrade certificirane prema zlatnom standardu za održivu izgradnju DGNB e. V. (Njemačko vijeće za održivu gradnju). Prilikom modernizacije ulažemo u energetsku efikasnost i novu tehnologiju transportera, LED rasvjetu i CHP (kombinovana toplotna i električna) postrojenja. Dobijamo 40% električne energije potrebne na našim lokacijama od zelene oznake električne energije. Ovo je posebno visokokvalitetna oznaka zelene električne energije koju podržavaju ekološka udruženja kao što su NABU i BUND. Sve u svemu, uspjeli smo smanjiti specifične emisije CO2 naših logističkih lokacija za 50% od 2006.

Loading...

Kakva iskustva imate sa vanrednim situacijama? Poglavlje 6.1.1 standarda poziva na njihovu identifikaciju, posebno u pogledu mogućih uticaja na okolinu. Koje vrste hitnih situacija su zamislive u Hermesu?

Kao hitni scenario sa mogućim uticajem na okolinu relevantno je, na primjer, curenje goriva i ulja u slučaju nesreća u prostorijama kompanije. U tu svrhu, svaka lokacija ima definisan plan za hitne situacije sa curenjem, koji reguliše lanac izvještavanja i tehničke protumjere. Zaštitna oprema, vezivna sredstva i usisna crijeva se drže pri ruci kao neposredne protumjere. Požari u zgradama su također hitni scenario sa uticajem na okolinu. Spremni smo za vanredne situacije kroz definisane propise o zaštiti od požara i planove za vanredne situacije, obuku pomoćnika za zaštitu od požara, obuku zaposlenih u zaštiti od požara i vježbe zaštite od požara i evakuacije.

Pređimo na certifikaciju vašeg sistema upravljanja okolinom – sjećate li se šta je tada nagnulo vagu u korist DQS-a kao partnera za certifikaciju?

Iz naše perspektive u to vrijeme, važno je da je DQS ponudio certifikaciju prema takozvanom DQS-TIP ("Program za poboljšanje povjerenja"). Ovaj program je razvijen za posebno posvećene kompanije. U poređenju sa zahtjevima za ISO 14001, ovo stavlja prošireni fokus na ocjenu internih audita od strane certifikatora. Do danas osjećamo da smo u vrlo dobrim rukama sa DQS-om.

umweltleistung-iso14001-dqs-zwei nebeneinander stehende hohe mehrstoeckige wohngebaeude mit stark begruenten balkonen ragen in den blauen himmel
Loading...

Certifikacija prema ISO 14001

Koliko truda trebate očekivati za ISO 14001 certifikat? Saznajte bez obaveza i besplatno.

Kakvo je bilo Vaše iskustvo sa našim audit timom tokom posljednje (certifikacijske) provjere u pogledu ISO 14001?

Između ostalog, bilo nam je važno da su auditori DQS-a u posljednjem certifikacijskom auditu ponovo identificirali konkretna polazišta za unaprijeđenje sistema upravljanja, koja sada ispitujemo za moguću implementaciju. Jedna uzbudljiva tema ovdje je, na primjer, bio novi softver koji omogućava kombijima do 3,5 metričke tone da koriste internetske telematske usluge. Sa okolinskog stajališta, ovo otvara nove mogućnosti za praćenje i analizu potrošnje goriva u našoj floti kombi vozila.

Ako ponovo pogledamo vaš sistem upravljanja okolinom – kakvi su vam planovi za skoru budućnost?

U februaru 2020. Otto Grupa je postavila cilj da postane klimatski neutralna do 2030. godine, koliko god je to moguće bez uobičajeno korištene kompenzacije za CO2. Kao dobavljač logistike grupe za maloprodajne kompanije Otto grupe, Hermes igra centralnu ulogu u tome. Stoga ćemo se sve više fokusirati na elektromobilnost. Već smo sklopili strateško partnerstvo za elektromobilnost s Mercedes-Benzom 2017. godine, između ostalog s ciljem testiranja predserijskih modela u praktičnoj upotrebi i razvoja do serijske zrelosti.

Loading...

U 2019. godini smo preuzeli isporuku prvih e-kombija za dostavu paketa. Do 2025. želimo dodati ukupno 1.500 e-vozila našoj floti. U Hamburgu, Berlinu i Leipzigu testiramo dostavu teretnim biciklima i mikro depoima kako bismo saznali pod kojim okolnostima se konvencionalna dostavna vozila mogu zamijeniti. Dugoročno gledano kako možemo proširiti upotrebu dugih kamiona do 25,25 m, koji također imaju potencijal za smanjenje emisije CO2.

Dr. Barth, hvala na zanimljivom intervjuu.

Loading...

HERMES GERMANY - Činjenice i brojke

Hermes je dobavljač usluga međunarodne trgovine i logistike sa sjedištem u Hamburgu. Hermes Germany je jedna od dvanaest kompanija u međunarodno aktivnoj Hermes grupi, koja pripada Otto grupi.

Asortiman usluga koje nude kompanije koje posluju pod brendom Hermes pokriva globalno tražene usluge duž maloprodajnog lanca vrijednosti - od transporta, uključujući uvoz i izvoz, preko usluga paketa, sve do rukovanja sa dva čovjeka.

DQS - Vaš certifikator

Danas su ekonomski uspjeh i zaštita okoline podjednako važni korporativni ciljevi uspješnih kompanija. Iskustvo pokazuje: Sistematsko, profesionalno upravljanje okolinom u skladu sa međunarodno priznatim standardom ISO 14001 pomaže im da održivo slijede svoje ciljeve i kontinuirano poboljšavaju operativne performanse okoline.

Uradite to kao Hermes Germany i stupite u dijalog sa nama, npr. na jednoj od naših nadolazećih radionica o upravljanju okolinom.

Ekspertiza i povjerenje

Više od 25 godina iskustva sa ISO 14001 - DQS je dobio svoju akreditaciju kada je standard prvi put objavljen 1996. godine - učinite nas svojim kompetentnim partnerom kada je u pitanju certifikacija.

Naše tekstove i brošure pišu isključivo interni stručnjaci za standarde i dugogodišnji auditori za sisteme upravljanja. Ako imate pitanja za autora ili o našim uslugama, slobodno nas kontaktirajte.

Autor
Andreas Voelkerding

Ekspert i menadžer projekta u DQS-u za sektor transporta i logistike. Andreas Voelkerding je odgovoran za brojne standarde specifične za industriju, uključujući TAPA FSR/TSR/PSR, GDP i TfS. Kao auditor, njegovo dugogodišnje iskustvo je traženo i na nacionalnom i međunarodnom nivou, posebno u logistici, zračnom i pomorskom transportu.

Loading...