"Ako se IFS auditi ne mogu obaviti na vrijeme, certifikat će isteći. Obnova certifikata nije moguća bez audita" - Šta sada? Nema udaljenih audita? Nema obnavljanja certifikata do nakon krize? Zvanični stav IFS-a u vremenima Corone na prvu zvuči teško. Ali ne brinite – nije tako loše kao što se čini. U nastavku ćete pronaći sve važne informacije o tome kako dalje.

Samo audit na licu mesta može procijeniti integritet proizvoda, proizvodne procese i odgovarajuće kompetencije zaposlenih - u to je uvjeren IFS. U vremenima Corone, auditi na licu mesta sada se ne mogu obavljati u mnogim slučajevima zbog mjera predostrožnosti koje su preduzele vlade, proizvođači i certifikacijski organi. IFS je stoga odlučio da IFS certifikati koji se ne mogu obnoviti zbog pandemije prestaju važiti. U tom slučaju, IFS baza podataka će naznačiti da certifikat nije mogao biti obnovljen zbog pandemije Corone.

Hajde da sada bacimo malo svjetla na konkretne korake koje morate slijediti ako se suočite s IFS auditom u vremenima Corone.

Otkazati audit ili ne?

Prije svega, mora se razjasniti može li se izvršiti audit ili ne. IFS preporučuje da sve pogođene lokacije izvrše procjenu rizika i razmotre da li da dozvole vanjskim pojedincima pristup objektu. Drugim riječima, svaka lokacija treba da izvrši individualnu procjenu rizika, uzimajući u obzir zdravstveni rizik i vladine politike, kako bi se utvrdilo da li se određeni audit može provesti ili ne. Ako je zaključak da audit treće strane nije moguć u ovom trenutku, relevantno certifikacijsko tijelo mora biti odmah obaviješteno i audit se odgađa. Kontaktirajte nas koristeći kontakt formu na dnu ove stranice.

Administrativni koraci

Čim certifikacijsko tijelo dobije informacije, ono će označiti nedavno uvedeno polje za potvrdu u bazi podataka IFS. Ovo vam omogućava da pokažete svim korisnicima baze podataka IFS-a da je zakazani audit morao biti odgođen zbog krize s corona virusom. Pored označavanja polja, IFS snažno preporučuje da se saglasite sa certifikacijskim tijelom o izjavi za polje za komentare, navodeći sljedeće:

  • Razlog za odgađanje
  • Trenutno stanje proizvodnje
  • Dodatne mjere poduzete od strane lokacije kako bi se osigurala sigurnost i kvalitet proizvoda (npr. interni auditi, obuka/instrukcije zaposlenika)
  • Dodatne mjere nadzora od strane certifikacijskog tijela
  • Sljedeći koraci u planiranju audita

Svi korisnici IFS baze podataka koje ste označili kao favorite će tada dobiti obavijest s podacima unesenim u polje za komentar. Certifikat koji je istekao ostat će vidljiv u bazi podataka 12 mjeseci nakon isteka certifikata ili dok se novi certifikat ne učita. IFS odgovara na dalja pitanja ovdje.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...