Očuvanje biodiverziteta i prirodnih resursa, ublažavanje klimatskih promjena i prilagođavanje poljoprivrednih i ribolovnih praksi su izazovi koji su vrlo relevantni u okviru održive ekonomije. Kako bi povećao transparentnost u privredi, GRI je izradio prvi sektorski nacrt standarda o izvještavanju o održivosti, namijenjen organizacijama u sektorima poljoprivrede, akvakulture i ribarstva.

U oblasti izvještavanja o održivosti, neprofitna inicijativa sa više sudionika GRI ima važnu poziciju. Globalna inicijativa za izveštavanje (GRI) obezbjeđuje standarde za izveštavanje o održivosti koje koriste organizacije u preko 90 zemalja. Fokus je na temama ekonomije, okoline i socijalnih pitanja. Transparentnost i jasno definisani kriteriji su od posebnog značaja za izveštavanje o društveno odgovornom poslovanju, jer je to jedini način da se garantuje uporedivost i sljedljivost.

Kako bismo bili u toku s najnovijim dešavanjima, danas izvještavamo o razvoju GRI pilot projekta za standarde specifične za sektor.

Od decembra 2019. nova radna grupa razmatra prvi GRI sektorski standardni projekat, koji je posebno definisan za sektore poljoprivrede i ribarstva. Radna grupa se sastoji od 19 članova koji predstavljaju 14 zemalja i šest regiona, koji pokrivaju širok spektar roba i proizvoda iz sektora poljoprivrede, akvakulture i ribarstva.

Donedavno novi sektorski standard (Sektorski standard za agrikulturu, akvakulturu i ribarstvo) je bio u periodu javnog razmatranja, koji je završio 30. jula. Ova faza je posebno relevantna jer testira jasnoću, izvodljivost, potpunost i relevantnost sadržaja kako bi se osiguralo da pogođeni sektori mogu imati koristi od standarda.

Ciljevi projekta

Standardni projekat GRI sektora za poljoprivredu, ribarstvo i akvakulturu je pilot projekat za GRI sektorski program. Ovaj projekat ima za cilj da identifikuje i opiše ključne uticaje i zabrinutosti zainteresovanih strana za sektore poljoprivrede, akvakulture i ribarstva iz perspektive održivog razvoja. Ovo služi kao osnova za povećanu transparentnost i dosljednije izvještavanje organizacija u ovom sektoru. Projekat GRI Sektorski standard prepoznao je da sektori poljoprivrede, akvakulture i ribarstva dijele zajedničke karakteristike kao proizvođači hrane i imaju slične utjecaje na ljude, privredu i, u određenoj mjeri, okolinu, pa su grupisani zajedno u jednu.

Sektorski standard se može primijeniti na sve organizacije u ovom sektoru bez obzira na geografsku lokaciju. U identifikaciji primjenjivog standarda sektora, organizacija treba uzeti u obzir svoj primarni sektor. Ako organizacija ima značajne aktivnosti u više od jednog sektora, mora primijeniti sve primjenjive sektorske standarde.

Vremenska linija

Očekuje se da će novi sektorski standard za poljoprivredu, ribarstvo i akvakulturu biti objavljen u prvom tromjesečju 2022. Još nije poznato kada će to postati obavezno - ali ćemo vas obavještavati o najnovijim dešavanjima.

Paralelno sa razvojem sektorskog programa, GRI Univerzalni standard će biti revidiran i usvojen u oktobru 2021.

Ključni prijedlozi

Sektorski nacrt identificira 26 tema kao relevantnih za sektore poljoprivrede, ribarstva i akvakulture. Pri tome, svaka tema opisuje najvažnije uticaje u tom sektoru i navodi objelodanjivanja koja su sektori identificirali kao relevantna za izvještavanje. Pritom organizacije same provjeravaju koje su teme relevantne za njihovo izvještavanje. Detaljnije objave i smjernice o temama mogu se naći u nacrt izloženosti na ovom linku.

Šta DQS može učiniti za vas

DQS je licencirani auditor za izvještavanje o održivosti. Eksterni pregled od strane DQS-a potvrđuje kredibilitet i adekvatnost vašeg izvještaja o održivosti.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...