Čak i za iskusne auditore, provođenje audita na daljinu može biti izazov. U ovom članku, koji je dio naše serije članaka o udaljenim auditima, dijelimo neke važne savjete za neometani audit.

Ovo je šesti dio serije članaka od sedam dijelova o udaljenim auditima:

Iako udaljeni auditi brzo postaju sve popularniji, još uvijek ne postoji međunarodno priznati protokol ili smjernice za njihovo provođenje. U našoj seriji članaka raspravljali smo o različitim koracima koji vode do audita. Danas ćemo pogledati sam audit i formulisati neke općenito primjenjive savjete za neometani udaljeni audit.

  • Tokom uvodne sesije važno je definisati pravila i način dijaloga. Što je veća grupa učesnika, to postaje važnije.
  • Smanjite broj istovremenih učesnika na minimum i isključite zvuk učesnika koji ne govore.
  • Ako ste pristali da snimite sesiju (pogledajte dio 5), ne zaboravite započeti snimanje.
  • Pobrinite se da se učesnici predstave prije nego što progovore.
  • Pobrinite se da svi imaju raspored audita i da ga se pridržavaju.
  • Ako je moguće, unaprijed podijelite dokumente.
  • Ako planirate da emitujete ekrane, obavestite ljude unaprijed - u suprotnom se učesnici pozivaju telefonom ako je potrebno.

U auditu, neke informacije možda neće biti objavljene za udaljeni audit. To je često slučaj sa visoko povjerljivim informacijama. Auditor mora znati kako reagovati u takvim slučajevima i biti svjestan pravila. Na primjer, za neke standarde i propise može biti prihvatljivo da se određeni dokumenti ne otkriju, dok je za druge objelodanjivanje obavezno i neotkrivanje će rezultirati neusklađenošću.

Svi udaljeni auditi moraju završiti završnom diskusijom koja rezimira zabrinutosti, pitanja, nalaze i neusklađenosti.

Da li ste završili udaljeni audit? Odlično - u dijelu sedam ove serije, pregledat ćemo praćenje.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...