Kada se NEPTUN WERFT, brodograđevna kompanija s najdužom tradicijom u Mecklenburg-Vorpommern i danas sa skoro 600 zaposlenih, suočila s izazovom uvođenja dva nova sistema upravljanja istovremeno, ovaj dalji razvoj integrisanog sistema upravljanja bio je odluka sa dalekosežnim posljedicama. Ovo je također mišljenje Manfreda Ossevortha, generalnog direktora NEPTUN WERFT-a u Warnemündeu. Uvođenjem novih sistema upravljanja za okolinu (DIN EN ISO 14001) i zdravlje i sigurnost na radu (DIN ISO 45001), brodogradilište dokumentuje da nudi sigurna radna mjesta, preuzima odgovornost za okolinu i proizvodi održive proizvode. 

Loading...

U daljem razvoju integrisanog sistema upravljanja, certificirani sistemi upravljanja u skladu sa ISO standardima, počevši, na primjer, od upravljanja kvalitetom (QM) pa do upravljanja okolinom, sigurnosti na radu i energijom, predstavljaju pouzdane zaštitne ograde za postavljanje i postizanje ekonomičnosti i okolinskih ciljeva. Eksterni auditi ovih sistema i procesa, zauzvrat, su mjerač da li sistem upravljanja funkcioniše. Ova interakcija strateških odluka i eksternih procjena također dokazuje svoju vrijednost prilikom uvođenja novih sistema upravljanja u NEPTUN WERFT.

Pored Manfreda Ossevortha u menadžmentu kompanije, dr. Moritz Achilles je pokretačka snaga integrisanog sistema upravljanja. Kao šef odjeljenja Integrisani sistem upravljanja NEPTUN WERFT-a, održivo upravljanje ljudima i resursima je visoko na njegovom dnevnom redu.

Održivi procesi za održive proizvode

Prilikom uvođenja, rada i daljeg razvoja integrisanog sistema upravljanja, održivi procesi, kao i okolinski prihvatljivi postupci koji štede resurse, morali bi da dovedu i do proizvodnje inovativnih i održivih proizvoda. Achilles to naglašava u intervjuu i upućuje na "AIDAnovu", koja je nagrađena "Plavim anđelom" zbog svog novog pogonskog sistema na tečni prirodni gas (LNG).

whitepaper-dqs-iso-45001-fuehrung-und-verpflichtung
Loading...

Bijeli papir o ISO 45001: Liderstvo i predanost

Top menadžment kao ključ efikasnosti sistema upravljanja OHS

Top menadžment kao ključ efikasnosti sistema upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu

  • Dužnost brige
  • Izgradnja kulture povjerenja
  • Klasični (OHS) nedostaci

Zapravo, NEPTUN WERFT i MEYER WERFT su prve brodograditeljske kompanije širom svijeta koje koriste sofisticiranu i ekološki prihvatljivu LNG tehnologiju za takve brodove.

 

Dalji razvoj integrisanog sistema upravljanja: specijalni izazovi za audite

Stefan Hajek je dugogodišnji i iskusan DQS auditor za zaštitu okoline i zaštitu na radu, između ostalog. I on je šef audit timova DQS-a u Rostocku i Papenburgu. Kao takav, on je odgovoran za plan audita i ciljeve audita u eksternom auditu. Upitan u intervjuu da li je audit u NEPTUN WERFT-u ponekad išao dalje od njegovog uobičajenog svakodnevnog posla, on je napravio zanimljivo poređenje.

Izgradnja broda jednako je složena kao i izgradnja cijelog grada, kaže Hajek. Čak je i brodogradilište grad u malom. I naravno, ovo dovodi do posebnih izazova za zaposlene i upravljanje kompanijom (uključujući interne audite). Ali i na plan audita i sam audit. Izazov za sistemske audite, od kojih su, inače, svi učesnici izvukli veliku korist.

 

Audit nije inspekcija

„Naročito smo imali koristi od dubokog znanja audit tima“, kaže dr. Moritz Achilles. On stoga naglašava važnu karakteristiku DQS audita. Audit sa DQS-om nije inspekcija, već diskusija o daljem razvoju integrisanog sistema upravljanja u atmosferi u kojoj se uči.

Generalni direktor DQS-a Markus Bleher vidi ovo kao potvrdu vlastite tvrdnje o izvrsnim auditima:

high level structure-dqs-whitepaper cover
Loading...

"VELIKIH PET" standarda sistema upravljanja

... i Struktura visokog nivoa

O temi upravljanja zaštitom na radu, Ossevorth dalje kaže: "Time smanjujemo broj nesreća na radu i osiguravamo visok kvalitet proizvoda. Kao rezultat toga, predstavljamo se kao privlačan poslodavac stručnjacima i menadžerima."

 

Dalji razvoj integrisanog sistema upravljanja: DQS Bijeli papir

Uvođenje i dalji razvoj kompanijskog integrisanog sistema upravljanja (IMS) ima brojne prednosti. Iznad svega, IMS pomaže u izbjegavanju konfliktnih ciljeva i dupliciranja paralelnih sistema upravljanja. Dizajniran je za spajanje resursa i istovremeno postizanje sinergijskih efekata. Organizacije čiji sistem upravljanja - npr. prema ISO 9001 - baziran je na strukturi visokog nivoa imaju primjetnu prednost kada je u pitanju integracija i implementacija daljih, međustandardnih zahtjeva.

Glavni cilj DQS audita je trajno poboljšanje i daljnji razvoj organizacije, kaže Bleher. Da bi to uradili, kaže on, DQS auditori moraju biti obrazovani. Ali oni također moraju razmišljati izvan okvira u svom programu audita kako bi pomogli u postizanju ciljeva kompanije.

Uzorna posvećenost

Pohvale za uvođenje novih sistema upravljanja - ISO 14001ISO 45001 - također dolazi iz državne vlade Meklenburg-Zapadnog Pomeranija. Povodom primopredaje certifikata 9. decembra 2019. godine, dr Stefan Rudolf, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, rada i zdravlja, istakao je da je NEPTUN WERFT pokazao primerno zalaganje i neumornim radom stekao certifikate.

Prema Rudolphovim riječima, posvećenost zaposlenicima - pored samih uzbudljivih zadataka - čini NEPTUN WERFT atraktivnim i traženim poslodavcem u cijeloj regiji.

„Naši zaposlenici su naša najvrednija imovina“, potvrđuje izvršni direktor NEPTUN-a Manfred Ossevorth. „Upravo kroz njih naši proizvodi postižu svoj vrhunski kvalitet. Stoga je naša lična briga da preventivnim mjerama i stalnim poboljšanjem osiguramo najviše moguće sigurnosne standarde.“

Imate li pitanja?

Radujemo se razgovoru s vama. Vjerujte nam na riječ!

Kontaktirajte nas!

Važna informacija: BS OHSAS je potpuno zamjenjen sa ISO 45001

30. septembra 2021. britanski standard OHSAS 18001, koji je relevantan za upravljanje zdravljem i sigurnosti na radu više od 20 godina, zamijenjen je standardom ISO 45001.

Organizacije koje imaju certificiran sistem upravljanja generalno su upoznate sa procedurom zamjene i prelaznim periodima koje je odredio Međunarodni forum za akreditaciju (IAF). Kao i kod revizije ISO 9001 i ISO 14001, za prelazak je određen trogodišnji prelazni period. Prvobitno je planirano da se završi 11. marta 2021. godine, ali ga je IAF produžio za šest mjeseci zbog pandemije Covid 19. Sada su svi certifikati prema BS OHSAS 18001 izgubili važnost. Stari standard je zamijenjen.

U principu, DQS je još prošle godine provodio certifikacije po starom standardu - ali samo do 30. septembra 2020. Nakon tog datuma, finansijski trošak certifikacije više nije bio opravdan.

 

DQS: Simply leveraging Quality.

Od svog osnivanja 1985. godine kao prvog njemačkog certifikatora sistema upravljanja, DQS je posvećen održivom uspjehu svojih kupaca. Sa auditima koji dodaju vrijednost i konceptima orijentisanim na kupca, pratimo organizacije sve do poslovne izvrsnosti.

Posebno kombinovani, simultani audit potpuno integrisanih sistema upravljanja nudi brojne mogućnosti, jer međutematska procjena omogućava korištenje sinergije i istovremeno interakcije, ali i kontradikcije između različitih tema. Kako bismo povećali prednosti za naše klijente s integrisanim sistemima upravljanja, fokusiramo se na njihove višestruke kvalifikacije prilikom odabira i obuke naših auditora: DQS auditori u prosjeku pokrivaju najmanje tri seta propisa. Vjerujte nam na riječ. Radujemo se razgovoru s vama.

Autor
Matthias Vogel

Od 2010. Matthias Vogel je bio sekretar za štampu u DQS GmbH i odgovoran za tehničke publikacije. Kao viši menadžer sadržaja, zajednički je odgovoran za pronalaženje tema za DQS blog na njemačkom jeziku "DQS u dijalogu", za koordinaciju sa autorima, i za urednički rad. Matthias Vogel je urednik redovno objavljenog DQS biltena "DQS Update" i na taj način vam pruža informacije i znanja o auditu i certifikaciji. On je također programski menadžer i moderator DQS "Customer Day" događaja i komoderira virtualne konferencije "Digital Quality Space".

Loading...