Bolje ikad nego nikad: Evropska komisija je u julu 2017. objavila svoje smjernice za otkrivanje nefinansijskih informacija. Cilj smjernica je da se kompanijama pogođenim tzv. obavezom izvještavanja o društveno odgovornom poslovanju pruži neobavezujuća pomoć za izvještavanje. Međutim, otvoreno je pitanje da li će smjernice zaista pomoći kompanijama.

Sjećate se da EU Direktiva 2014/95/EU od 22. oktobra 2014. godine, zahtijeva da kompanije od javnog interesa i sa više od 500 zaposlenih daju informacije o životnoj sredini, socijalnim pitanjima i pitanjima zaposlenih. Osim toga, kompanije moraju izvještavati o mjerama za poštovanje ljudskih prava i borbu protiv korupcije. Njemački Bundestag je 9. marta 2017. godine Direktivu EU transponirao u nacionalno pravo.

Pogođene kompanije dužne su da objave potrebne informacije o održivosti za finansijsku 2017. 2018. Smjernice Evropske komisije najavljene za maj 2017. obećavaju pomoć: na osnovu primjera, dokument je trebao olakšati tumačenje zahtjeva.

Tri mjeseca kasnije, došlo je vrijeme: Komisija je izdala smjernice, uključujući na njemačkom i engleskom jeziku. Međutim, oni koji su očekivali sveobuhvatne smjernice od sada objavljenih smjernica sada su razočarani. Iako dokument od 20 stranica opisuje osnovne principe izvještavanja, on je kratak, posebno u pogledu metodologije. Nedovoljno su obrađena važna pitanja kao što su vrijeme izvještavanja, primjena principa i definicija ključnih pojmova.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...