Od 2021. godine u Evropi se uvodi "porez na plastiku". To je odlučeno na samitu EU o Corona pomoći. Sve zemlje EU će od januara dalje u Brisel prebaciti 80 centi za svaki kilogram nerecikliranog otpada od plastične ambalaže. Princip kružne ekonomije pomaže da se kompetentno nosi sa ovim izazovom. U nastavku predstavljamo model cirkularne ekonomije i detaljno se bavimo jednim od vodećih standarda koji podržavaju kompanije u implementaciji cirkularnog sistema: ISCC PLUS.

Polako, ali sigurno, političari i društvo postaju svjesni da nema povratka kada je održivost u pitanju. Na kraju krajeva, posljedice našeg mentaliteta odbacivanja na kraju se vraćaju kod nas, u obliku zagađenja okoline, klimatskih promjena i sve manje resursa. Postaje sve jasnije koliko nam je hitno potreban novi industrijski model.

Tako to vidi i Evropska unija, koja je sada uvela takozvani porez na plastiku, koji bi trebao stupiti na snagu već u januaru sljedeće godine. Kompanije sada imaju izbor: ili će prenijeti troškove na svoje kupce - ili iskoristiti priliku i uskladiti se kako bi ispunile društvene i regulatorne zahtjeve u budućnosti.

Jedan obećavajući pristup realizaciji druge opcije je tzv. cirkularna ekonomija. Model se bavi pažljivim rukovanjem resursima tako da ništa ne bude izgubljeno. To znači da se proizvodi i materijali drže u ciklusu proizvoda i ponovo koriste, ponovo proizvode i recikliraju što je duže moguće. Ovaj regenerativni pristup ima za cilj stvaranje zatvorenog lanca nabavke koji, kroz svoj sistemski dizajn, jednostavno ne dozvoljava otpad.

Prednosti takvog ekonomskog sistema su očigledne: maksimiziranje ekonomskog, prirodnog i društvenog kapitala. Na ovaj način se mogu postići okolinski ciljevi i stimulisati ekonomski rast. Toliko o teoriji. Praksa je, naravno, mnogo komplikovanija. Ali postoje standardi koji pomažu kompanijama da pređu na cirkularnu ekonomiju. ISCC PLUS je jedan od njih.

Sistem certifikacije omogućava proizvođačima da preuzmu punu odgovornost za uticaj svojih sirovina na održivost. Ovdje možete naučiti o principima ISCC PLUS i pogledati primjere mnogih načina na koje se ISCC PLUS standard može primijeniti.

ISCC Plus certifikacija za cirkularnu ekonomiju

ISCC PLUS certifikat za cirkularnu ekonomiju može se primijeniti na sve sirovine koje se mogu reciklirati. Za ove materijale standard nudi dvije opcije:

Izvorni materijal može biti 1., fizički odvojen ili 2., miješan, ali odvojeno obračunat korištenjem metode ravnoteže mase.

Na primjer, miješani plastični otpad može pronaći svoj put direktno nazad u lanac nabavke. Metoda ravnoteže mase ne samo da daje materijalu ekonomsku vrijednost, već i smanjuje rizik od nekontrolisanog ulaska plastičnog otpada u okolinu. ISCC PLUS certifikat jamči da se materijal stvarno reciklira i da je potrošnja djevičanskih sirovina smanjena.

Certifikacija je od posebnog interesa za proizvođače biopolimerne ambalaže napravljene od biorazgradivog materijala PLA (polimlečna kiselina), na primjer, ili za kompanije koje prerađuju kućni otpad, deponijske plinove ili korištene automobilske gume u vrijedne proizvode.

Prednosti

ISCC PLUS certifikacija pomaže kompanijama da ispune postojeće i buduće zahtjeve održivosti. Zahtjevi potrošača su ispunjeni, zadržavanje zaposlenih je podržano kroz održivo upravljanje poslovanjem, a budući regulatorni zahtjevi mogu se preventivno spriječiti.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...