Standard verifikacije AA1000 (AccountAbility) je posebno pogodan za kompanije koje žele da njihovi izvještaji o održivosti budu podvrgnuti neutralnom auditu. Atest dokumentira transparentnost i pouzdanost izvještavanja vaše kompanije. I daje svim zainteresiranim stranama sigurnost da je izvještaj tačan odraz vašeg učinka održivosti.

Loading...

Sve više kompanija nije fokusirano samo na svoje poslovne rezultate. Sve više osjećaju obavezu i prema okolini i društvu, ali prije svega prema svojim zainteresiranim stranama. Stoga redovno objavljuju izvještaj o održivosti. Osim toga, prema Direktivi EU 2014/95/EU, od određenih kompanija se zahtijeva da detaljno izvještavaju o svojim performansama održivosti. Ovo pogađa oko 6.000 kompanija od javnog interesa širom EU sa više od 500 zaposlenih.

Ali koliko su objavljene informacije efektivno transparentne i pouzdane?

Organizacije koje žele da se njihov izvještaj o održivosti auditira na osnovu globalno priznatog standarda auditiranja često se odlučuju za AA1000AS (AccountAbility 1000 Assurance Standard). Pogotovo ako je njihov fokus na snažnom dijalogu sa svojim dionicima.

Šta je slučaj sa AA1000?

Održivo korporativno upravljanje je dobro. Bolji su dokazi nezavisnog tijela o održivom korporativnom upravljanju!

"Kredibilitet je osnovni uslov za efikasno izvještavanje o održivosti. Kredibilitet se može značajno poboljšati nezavisnom eksternom provjerom korištenjem prihvaćenih, profesionalnih standarda."

AA1000 Standard za auditiranje

Šta možete postići verifikacijom vašeg izvještaja o održivosti?

  • Visok nivo kredibiliteta za održivo korporativno upravljanje putem eksterne verifikacije
  • Sistematsko razmatranje svih potrebnih činjenica kao i zainteresiranih strana
  • Potvrda od strane međunarodno priznatog certifikacijskog tijela
  • Priznavanje atesta od strane glavnih agencija za rejting i rangiranje kao što su DJSI (Dow Jones Sustainability Index) i CDP (Carbon Disclosure Project)

AA1000 - Standardi

AA1000 serija usvojena je 2003. godine od strane britanske organizacije "AccountAbility" iz AA1000 Okvirnih standarda, koji je već kreiran 1999. godine, i od tada se kontinuirano razvija.

Standardi ove serije su:

  • AA1000AP: Standard AA1000 AccountAbility principi od 2018.
  • AA1000AS: AA1000 Standard Assurance (2008), koji se temelji na okviru principa u AA1000AP (AA1000 Assurance Standard (AA1000AS, 2008) s dodatkom iz 2018.).
  • AA1000SES: AA1000 Standard angažovanja zainteresovanih strana (2015) je razvijen posebno da vodi angažovanje zainteresovanih strana. To je općenito primjenjiv okvir za procjenu, dizajniranje, implementaciju i komuniciranje visokokvalitetnog angažmana sudionika.

Polazna tačka za verifikaciju su informacije sadržane u izvještaju o tome kako su pitanja održivosti ugrađena u organizaciju, kako se njima upravlja i komunicira.

berichterstattung-nachhaltigkeit-dayankac-berichterstattung nachhaltigkeit aa1000
Loading...

AA1000 - Verifikacija vašeg izvještaja o održivosti

Koliko vremena i truda trebate očekivati za pregled održivosti prema AA1000AS? Obavijestit ćemo vas besplatno i bez obaveza.

AA1000 - Četiri principa za učinkovito upravljanje održivošću

AA1000 zasniva se na četiri principa za efikasno upravljanje održivošću, koji takođe čine osnovu za proces verifikacije.

 

Uključenost

Ciljano i sistematsko uključivanje relevantnih sudionika u upravljanje održivošću: „Ljudi bi trebali imati riječ o pitanjima koja ih se direktno tiču“.
Usklađenost sa ovim principom je preduslov za ispunjavanje narednih principa. Uključenost znači uključivanje zainteresiranih strana u razvoj i implementaciju odgovorne strategije održivosti.

Strategiju treba osmisliti kao poseban proces. Potrebne kompetencije i resursi za to moraju biti dostupni. Mogu se formulisati kvalitativni zahtevi za sopstveno poslovanje kompanije. Također se mogu dati dobrovoljne obaveze prema relevantnim zainteresiranim stranama ili izjave o usklađenosti s međunarodnim standardima održivosti.

 

Materijalnost

Identifikujte probleme i izazove relevantne za vaše poslovanje i zainteresovane strane: "Donosioci odluka treba da identifikuju i razumiju pitanja materijalne održivosti."
Materijalnost se sastoji od utvrđivanja relevantnosti i značaja pitanja održivosti. Materijalno ili relevantno je sve što utiče na odluke, radnje i učinak organizacije ili njenih sudionika.

Također se mora uspostaviti poseban proces za utvrđivanje materijalnosti, koji daje odgovarajuće informacije za analizu eksplicitno nefinansijskih aspekata. Ovo će naglasiti relevantne aspekte održivosti i identificirati potrebe i očekivanja kompanije i njenih zainteresiranih strana.

 

Reaktivnost

Odgovorno postupanje sa pitanjima zainteresovanih strana: "Organizacije treba da pokažu transparentnost u vezi sa pitanjima materijalne održivosti."

Reaktivnost znači kako se vaša kompanija bavi pitanjima koja utiču na održivost njenih sudionika. Reaktivnost uglavnom proizilazi iz odgovarajućih odluka i akcija, kao i komunikacije sa pogođenim akterima. Princip pokazuje kako vaša organizacija reaguje na specifične probleme i da li se ponaša odgovorno pri tome. Ovo uključuje, između ostalog:

  • Postavljanje principa i ciljeva
  • Razvijanje korporativne strukture
  • Izrada akcionih planova, i
  • Angažovanje relevantnih zainteresovanih strana.

 

Uticaj

Uticaj organizacionih aktivnosti: "Organizacije treba da prate i mjere svoje aktivnosti i da preuzmu odgovornost za to kako njihove akcije utiču na okolni ekosistem."

Organizacije treba da budu svjesne da značajne stvari mogu imati direktne i indirektne utjecaje, pozitivne i negativne. Trebali bi shvatiti da uticaji mogu biti i namjerni i nenamjerni. Štaviše, uticaji su se možda već desili ili se tek mogu desiti i mogu se osjetiti u kratkom, srednjem ili dugoročnom periodu. Princip pokazuje da odgovorno bavljenje uticajima aktivnosti dovodi do efikasnijeg donošenja odluka i upravljanja orijentisanog na rezultate unutar organizacije.

Osnovna pitanja AA1000

 

  • Da li vaša organizacija identifikuje relevantne zainteresovane strane i da li ih dosljedno stavlja u središte svojih akcija?
  • Da li vaša organizacija ima efektivno upravljanje zainteresovanim stranama integrisano u svoju strategiju korporativne odgovornosti?
  • Da li vaša organizacija identifikuje probleme materijalne održivosti i iz njih izvodi odgovarajuća polja djelovanja?
  • Da li vaša kompanija primjenjuje sistematske metode koje uključuju sudionike u bavljenje ovim poljima djelovanja?
  • Da li je vaša kompanija implementirala efikasne i dokumentovane procese i da li je dodijelila jasne odgovornosti za odgovaranje na upite sudionika i krize održivosti?
  • Da li proces komunikacije sa zainteresovanim stranama uključuje poslovne jedinice relevantne za održivost?

"Ključna karakteristika audita AA1000AS, i jedna od prednosti standarda, je mogućnost direktnog rješavanja identifikovanih nedostataka dok je audit još uvijek u toku."

AA1000AS - Standard auditiranja varijabli

Ako želite da vaš izvještaj o održivosti bude verificiran i ciljate na atest u skladu sa standardom AA1000AS (2008), možete odrediti oboje:
- Opseg (dva različita modula) i
- Intenzitet procjene (dva nivoa audita)

MODUL 1

Ovaj modul je osnova za pregled vašeg izvještaja o održivosti i ne može se mijenjati. Ovdje auditori prvenstveno određuju kako se ponašate sa svojim zainteresiranim stranama putem intervjua s menadžmentom i pregledom dokumenata. Posebna pažnja se posvećuje tome da li se četiri gore navedena principa implementiraju u razmatrane procese i organizacioni okvir vašeg sistema upravljanja održivošću. Ovaj modul ne razmatra pouzdanost prijavljenih informacija.

MODUL 2

Primjena ovog modula je opciona. To zahtijeva implementaciju zahtjeva navedenih u modulu 1, posebno četiri principa. Fokus je na procjeni onih objavljenih informacija o održivosti koje su od najveće važnosti za donošenje odluka za vaše zainteresirane strane. Fokus je na informativnoj vrijednosti, tačnosti i potpunosti izvještavanja kao i na poređenju sa internim pogledom kompanije.

materiality-analysis-dqs-shutterstock-31157857.jpg
Loading...

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja

Saznajte koliko vremena i truda možete očekivati da ćete potrošiti na audit izvještaja u skladu sa AA1000AS. Besplatno i bez obaveza.

AA1000AS - Dva nivoa audita koja se mogu kombinovati

Verifikacija prema AA1000AS može se izvršiti na dva nivoa audita: visoka ili umjerena sigurnost. Standard specificira zahtjeve prilagođene ciljevima, karakteristikama audit dokaza i potvrda. Oni se razlikuju po stepenu prvenstveno u pogledu principa, informacija o učinku i obima zaključaka.

Predmet audita su različite teme. Dakle, u jednom te istom atestu može se dobiti visok nivo audit sigurnosti za jedan predmet i umjeren nivo za drugi predmet.

Međutim, određene fundamentalne odluke moraju nužno biti donesene unaprijed. Na primjer, orijentacija mora biti zasnovana na zahtjevima zainteresovanih strana i moraju se planirati odgovarajući resursi za implementaciju. Zbog procesno orijentisane prirode standarda AA1000AS, mora postojati odgovarajuća dokumentacija svih procesa. Istovremeno, ovo stvara preduslov da procesi funkcionišu nezavisno od osoba na različitim sučeljima procesa.

Zaključak o Standardu osiguranja odgovornosti AA1000

Za indekse berzanskog tržišta vođene održivošću (na primjer FTSE4good Indices i NYSE Euronext) ili relevantne inicijative investitora kao što je Carbon Disclosure Project, izvještaje o održivosti moraju verificirati nezavisne treće strane. Međunarodno priznati standardi audita, kao što je AA1000AS (AccountAbility 1000 Assurance Standard), posebno su prikladni kao osnova.

AA1000AS atest potvrđuje da upravljanje održivošću vaše organizacije uključuje sve relevantne činjenice i zainteresovane strane. Obim (modul 1 ili 2) i intenzitet audit izvještaja (dva nivoa) može odrediti vaša kompanija po potrebi.

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja

Saznajte o mogućnostima izvještavanja o održivosti. Bez obaveza i besplatno!

Šta DQS može uraditi za vas

Vaša kompanija je zakonski obavezna da objavi izvještaj o održivosti? Kao certifikacijsko tijelo s licencom AA1000, DQS nudi eksternu verifikaciju vaših izvještaja o održivosti (GRI, Global Compact, ISO 26000, ...). Eksterna verifikacija izveštaja potvrđuje transparentnost i kredibilitet vašeg izveštavanja. I: daje svim zainteresiranim stranama sigurnost da je vaš izvještaj tačan i potpun odraz vašeg učinka održivosti.

NAŠ SAVJET: Međunarodno važeće smjernice Globalne inicijative za izvještavanje (GRI) nude vam pravi alat za pripremu izvještaja o održivosti. Smjernice, principi i indikatori koje sadrže pomoći će vam da zabilježite i valjano predstavite učinak održivosti vaše organizacije.

Povjerenje i ekspertiza

Naše tekstove i brošure pišu isključivo naši experti za standarde ili dugogodišnji auditori. Ako imate bilo kakva pitanja o tekstualnom sadržaju ili našim uslugama našem autoru, slobodno nas kontaktirajte.

Autor
Altan Dayankac

DQS proizvodni menadžer i expert za brojne teme održivosti, klime, okoline i zaštite na radu. Altan Dayankac svoju stručnost doprinosi i kao autor i prezenter u komisijama za zaštitu okoline i zdravlja i sigurnosti na radu, kao i na brojnim stručnim događajima.

Loading...