Počevši od 2025. godine, njemačke PET boce za piće moraju sadržavati najmanje 25 posto reciklirane plastike. U 2030. godini taj "minimalni udio recikliranog materijala" porast će na 30 posto i tada će se primjenjivati ​​na sve boce izrađene od plastike za jednokratnu upotrebu. To ukazuje na jasan trend: uz pomoć regulative, ravnoteža recikliranja materijala za pakovanje treba se još više poboljšati. Čitajte dalje kako biste saznali kako se firme mogu nositi sa ovim izazovom i osigurati svoju buduću održivost.

Dana 2. jula 2019. godine stupila je na snagu Direktiva (EU) 2019/904 o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okolinu. Cilj direktive je smanjiti utjecaj onih plastičnih proizvoda koji se posebno često nalaze kao otpad na europskim plažama. Direktiva ima za cilj zaštititi okolinu i okeane od negativnog utjecaja plastike i posebno mikroplastike. Također nastoji smanjiti potrošnju ograničenih primarnih resursa i pridonijeti upravljanju životnim ciklusom plastike.

U Njemačkoj će se odredbe EU Direktive prenijeti u nacionalno zakonodavstvo izmjenom Zakona o pakovanju, koji je njemačka vlada donijela 20. januara 2021. godine. Novi propisi koji će, između ostalih, utjecati na proizvođače ambalaže, distributere i internet tržišta, stupit će na snagu od 2022 godine. Osnovu amandmana čine obveza korištenja alternativne ambalaže za višekratnu upotrebu u dostavi hrane, minimalni udio reciklirane plastike u plastičnim bocama i proširenje obvezne kaucije. Nacrt zakona njemačke vlade (na njemačkom) možete vidjeti ovdje. Nakon odluke u saveznoj vladi, izmjenu Zakona o pakovanju još moraju donijeti njemački parlament i Savezno vijeće (Bundestag i Bundesrat).

Za firme ovo razdoblje tranzicije donosi ogromne izazove – ali i prilike. U nastavku ćemo pobliže pogledati jednu inovaciju: Minimalni udio reciklirane plastike u bocama za piće.

Minimalni udio reciklirane plastike - šta je odlučeno?

Od 1. januara 2025. godine proizvođači plastičnih boca za piće za jednokratnu upotrebu izrađenih prvenstveno od polietilen tereftalata smjet će plasirati te boce samo ako se svaka sastoji od najmanje 25 posto mase reciklirane plastike. Od 1. januara 2030. godine ta će se kvota povećati na najmanje 30 posto i tada će se primjenjivati ​​na sve plastične boce za jednokratnu upotrebu.

Proizvođači mogu sami odlučiti hoće li se ta kvota ispuniti po boci ili biti raspoređena na godinu dana u odnosu na cjelokupnu proizvodnju boca. Prema drugoj opciji, vrsta i masa plastičnih reciklata koje proizvođač koristi za proizvodnju boca moraju biti dokumentirani u provjerljivom obliku, kao i ukupna plastika korištena za proizvodnju boca. Dokumentacija mora biti dostupna na zahtjev.

Ova nova uredba znači da proizvođači plastičnih boca za piće za jednokratnu upotrebu sada moraju pokazati svoju sposobnost prilagodbe. Ekonomski sistem koji je u stanju nositi se sa ovim i nadolazećim izazovima čini osnovu kružne ekonomije. U nastavku predstavljamo model kružne ekonomije i pregledavamo jedan od vodećih standarda koji firmama pomaže implementirati kružni sistem: ISCC PLUS.

Kružna ekomonija

Model kružne ekonomije odnosi se na razumno rukovanje resursima bez gubitaka. To znači da se proizvodi i materijali drže u ciklusu proizvoda i ponovno koriste, prerađuju i recikliraju što je duže moguće. Ovaj regenerativni pristup namijenjen je stvaranju lanca nabavke zatvorene petlje koji svojim dizajnom sistema jednostavno "projektuje" izlaz otpada.

Prednost takvog ekonomskog sistema je očita: maksimiziranje ekonomskoj, prirodnog i društvenog kapitala. Na taj se način mogu ispuniti okolinski ciljevi i potaknuti ekonomski rast. Toliko o teoriji. Praksa je, naravno, puno komplikovanija. Ali postoje standardi koji firmama pomažu u prelazu na kružnu ekonomiju. ISCC PLUS je jedan od njih.

Sistem certificiranja omogućuje proizvođačima da preuzmu punu odgovornost za utjecaje svojih sirovina na održivost. Ovdje možete naučiti o principima ISCC PLUS-a i pogledati primjere firmi i načina primjene ISCC PLUS standarda.

ISCC PLUS certifikacija za kružnu ekonomiju

ISCC PLUS certifikacija za kružnu ekonomiju može se primijeniti na sve sirovine koje se mogu reciklirati. Za te materijale standard nudi dvije opcije: izvorni materijal se može fizički odvojiti ILI se može miješati, ali se obračunati zasebno, koristeći pristup bilanse mase.

Pristup bilanse mase omogućuje firmama da pokažu minimalan sadržaj recikliranog materijala u bocama za jednokratnu upotrebu. Prema ovom pristupu, svojstva održivosti ostaju dodijeljena serijama materijala za potrebe obračuna, dok je fizičko miješanje materijala sa različitim svojstvima održivosti i miješanje održivog i neodrživog materijala dopušteno. To ne samo da daje materijalu ekonomsku vrijednost, već i smanjuje rizik od nekontrolisanog ulaska plastičnog otpada u okolinu.

Primjerice, plastični otpad nastaje u objektima za upravljanje otpadom, na primjer, gdje se odvaja od ostalih otpadnih materijala i može se reciklirati nakon daljnje mehaničke ili hemijske obrade. Ovaj proces se certificira prema ISCC PLUS. Proizvođači proizvoda za pakovanje mogu koristiti ovaj reciklirani i certificirani materijal u svojoj proizvodnji kako bi zadovoljili zahtjeve kupaca i regulatorne zahtjeve. ISCC PLUS certifikat jamči sljedivost sirovine, te potvrđuje da je materijal korišten u skladu sa ISCC PLUS standardom. Čim krajnji korisnik baci ambalažu u smeće, ovaj ciklus počinje ispočetka.

Dakle, ISCC PLUS certifikat može pokriti cijeli lanac nabavke: od izvora materijala do konačnog proizvoda. Jamči da se materijal stvarno reciklira i da se smanjuje potrošnja nove sirovine. Dokument ISCC PLUS sistema možete pogledati ovdje.

DQS je vaš partner kada je u pitanju ISCC PLUS certifikat. Ovdje možete pronaći primjer firme koju je DQS uspješno certificirao prema ISCC PLUS standardu.

Prednosti

ISCC PLUS certifikat firmama pomaže da savladaju postojeće i buduće zahtjeve održivosti. Regulatorni zahtjevi mogu biti ispunjeni i usklađenost se može dokazati. Osim toga, firme sa kružnim poslovnim modelom zadovoljavaju zahtjeve potrošača i podržavaju lojalnost zaposlenika kroz održivo korporativno upravljanje.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...