RSCI procjena transparentnih lanaca nabavke u automobilskoj industriji

Ova procjena je razvijena na osnovu specifikacija RSCI e.V.. Vodeći proizvođači i dobavljači automobila osnovali su ovo udruženje kako bi poboljšali održivost i transparentnost unutar automobilske industrije. DQS je jedno od prvih certifikacijskih tijela odobrenih za provođenje RSCI procjene u vašoj kompaniji.

Provjerljiva održivost za dobavljače

Ispunite zahtjeve kupaca uz procjenu

Posvećenost boljim uslovima rada

Optimiziran vanjski efekat

Contact-us21.png
Loading...

Ko pokreće RSCI inicijativu?

Inicijativa za odgovorni lanac nabavke RSCI e.V. osnovana je od strane Njemačkog udruženja automobilske industrije (VBA) sa još 14 članova iz automobilskog sektora. Pored proizvođača automobila Audi, Volkswagen, Daimler AG i BMW, među osnivačima su i dobavljači kao što su Brose, Robert Bosch GmbH i Schaeffler.

Cilj RSCI e.V. je osigurati visoke standarde u pogledu održivosti dobavljača u automobilskom sektoru kroz nezavisne procjene i standardizirati ih na nacionalnom i međunarodnom nivou. Namjera je da se stvori dodatna vrijednost za klijenta, jer procjena pruža dokaz o transparentnim i poštenim uslovima rada kod njegovih proizvođača. Dobavljači također imaju koristi od RSCI procene, što im omogućava da ispune zahtjeve više kupaca sa jednom procjenom.

Prikaži više
Prikaži manje
Business11.png
Loading...

RSCI procjene kao važan dokaz održivih lanaca nabavke

Procjene zasnovane na zahtjevima RSCI su razvijene kako bi se osigurala usklađenost sa ključnim zahtjevima održivosti, okoline i zdravlja i sigurnosti na radu od strane zakonodavca, sudionika i kupaca.

Procjene RSCI također značajno doprinose poštivanju osnovnih ljudskih prava u proizvodnji i nabavci roba u automobilskom sektoru.

Prikaži više
Prikaži manje
Banking1.png
Loading...

Važan kodeks ponašanja za automobilsku industriju

Kompanije koje su podvrgnute RSCI procjeni implementiraju visoke standarde održivosti u lancu nabavke automobila.

Konkretno, ovo uključuje poštivanje kodeksa ponašanja koji ispunjava društvene standarde, kao i osnovne zahtjeve koji se odnose na zdravlje i sigurnost na radu i zaštitu životne sredine.

Prikaži više
Prikaži manje
Business5.png
Loading...

RSCI procjene

RSCI procjene su društvene procjene. Obično se izvode na licu mjesta u proizvodnim pogonima dobavljača. Pored inspekcije dotične lokacije, provode se i ankete zaposlenih. Nadalje, važni dokumenti se pregledaju i upoređuju sa RSCI specifikacijama.

Nakon procjene, kompanije dobijaju izvještaj koji se može staviti na raspolaganje zainteresiranim stranama, kupcima i klijentima. Služi stvaranju visokog nivoa transparentnosti i uporedivosti među proizvođačima i dobavljačima u pogledu održivih radnih uslova.

Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Proces RSCI procjene

Prvi korak je sastanak na kojem se razgovara o vašoj kompaniji, aktivnostima koje se u njoj obavljaju i vašim očekivanjima. Ova diskusija čini osnovu za neobavezujuću ponudu prilagođenu vašim zahtjevima.

Prije provjere ispunjavate online upitnik samoprocjene (Self-Assessment Questionnaire, SAQ). Naši auditori to koriste kao osnovu za pripremu preciznog plana procjene.

RSCI procjena se provodi na licu mjesta i traje nekoliko dana za svaku proizvodnu lokaciju. Dokumenti se pregledaju i vode razgovori sa menadžmentom i osobljem. Naš tim također pregleda lokaciju. Nakon procjene, dobijate detaljan izveštaj koji također navodi potencijale za poboljšanje.

Ako se utvrde neusklađenosti tokom RSCI procjene, one će biti klasifikovane kao manje, veće ili kritične. Za svaku od tri kategorije predviđeni su rokovi, do kojih će se provesti korektivne i preventivne radnje kako bi se spriječilo ponavljanje. Nakon što se otklone sve neusklađenosti, dobit ćete potvrdu da je audit uspješno završen.

Sveobuhvatni audit izvještaj pruža vam važan dokument koji možete koristiti da pokažete održiv i transparentan lanac nabavke vašim klijentima i drugim sudionicima.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta RSCI procjena?

Trošak RSCI audita određuju različiti faktori. Osim veličine kompanije, na cijenu audita utiče i obim proizvoda ili vrsta usluge. Budući da je RSCI audit rješenje po mjeri za vašu kompaniju, rado ćemo pripremiti individualnu ponudu za vas nakon neobavezujućih konsultacija.

Business2.png
Loading...

Zašto je DQS savršen partner za RSCI procjenu

  • Svjetska mreža sa iskusnim auditorima
  • Sveobuhvatna ekspertiza u automobilskom sektoru
  • Višegodišnje iskustvo u certificiranju socijalne procjene
  • Snažan fokus na kupca i visok kvalitet usluge koji se proteže i dalje od procjene
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu

Vaša lokalna kontakt osoba

Sa zadovoljstvom ćemo pripremiti individualnu ponudu za RSCI procjenu.