Sistem certifikacije za održivu biomasu

Svima koji žele prodavati ili trgovati biomasom na europskim tržištima potreban je certifikat koji potvrđuje održivost. REDcert certifikacija je sistem certifikacije na više nivoa koji vam omogućava da dokažete da je vaša biomasa održiva. DQS je vaš partner za traženi audit.

Poboljšava vaš korporativni imidž

Konkurentske prednosti i prednosti finansiranja

Dokaz o usklađenosti sa zakonskim zahtjevima

Pojednostavljen pristup tržištu goriva EU

Business10.png
Loading...

REDcert je preduslov za trgovinu biomasom u EU

Sistem certifikacije REDcert pokrenula su najznačajnija poljoprivredna udruženja i industrija biogoriva preko REDcert GmbH. Certifikat je 2010. godine priznala Njemačka savezna agencija za poljoprivredu i hranu (BLE). Danas je certifikat preduslov za trgovanje biomasom za proizvodnju energije.

REDcert standard je u skladu s njemačkim uredbama o održivosti biomase BioSt-NachV i Biokraft-NachV. Nakon što je standard u Njemačkoj priznat od strane BLE-a, odobren je u EU 2012. Takozvana "Direktiva o obnovljivoj energiji" (RED I) vrijedi samo unutar EU i Njemačke. U zamjenu, certifikat mogu koristiti svi učesnici u lancu vrijednosti biomase ili biogoriva.

Prikaži više
Prikaži manje
Banking7.png
Loading...

Usklađenost sa zakonskim zahtjevima za održivost biogoriva

REDcert certifikat osigurava proizvode duž cijelog lanca vrijednosti biogoriva s dokazom o održivosti korištene biomase. Sistem se može primijeniti u svim fazama, od proizvodnje sirovina i prerade do proizvodnje biogoriva.

REDcert certifikat je proširen 2015. Od tada postoje REDcert² standardi. Ovaj sistem je dizajniran za održivu biomasu na neregulisanim tržištima. Za kompanije to znači da svoju biomasu također mogu certificirati kao održivu ako nije riječ o gorivu ili zapaljivim materijalima, već i o hrani ili hrani za životinje.
Dakle, postoje ukupno tri razreda REDcert certifikata:

 • REDcert DE: Ovaj standard se primjenjuje na proizvode i kompanije koje su pretežno aktivne na njemačkom tržištu.
 • REDcert EU: Ova certifikacija ima isti sadržaj kao DE verzija, ali je važeća unutar EU.
 • REDcert²: Ovo je proširenje za hranu i hranu za životinje. Certifikat također vrijedi u cijeloj EU.
Prikaži više
Prikaži manje
Healthcare3.png
Loading...

REDcert kao odgovor na direktive EU

REDcert-ovi sistemi certifikacije zasnovani su na zahtjevima Direktive 2009/28/EC Evropskog parlamenta i Vijeća o promociji korištenja energije iz obnovljivih izvora. Ovo je zamijenilo prethodne direktive, uključujući Direktivu o obnovljivoj energiji 2003/30/EC (RED).

Svi REDcert EU certifikati su u skladu sa važećim direktivama EU i implementiraju njihove zahteve.

Prikaži više
Prikaži manje
Technology32.png
Loading...

Važni kriterijumi za REDcert certifikat

U cilju povećanja udjela obnovljive energije u ukupnoj potrošnji energije, biomasa igra važnu ulogu u EU. Od 2011. godine, samo biomasa iz održivih izvora može se koristiti za proizvodnju energije u Njemačkoj. Da bi se dobio neophodan REDcert certifikat, moraju se ispuniti različiti zahtjevi.

Od farmera do dobavljača, za certifikaciju mora biti ispunjeno 17 dodatnih kriterijuma. To uključuje:

 • Dokaz o održivom razvoju farme
 • Održivo upravljanje farmama
 • Diverzifikacija i specijalizacija farmi
 • Provođenje obuke i kontinuirane edukacije
 • Izbjegavanje zbijanja tla
 • Dokaz o odgovarajućoj upotrebi vode

Ovi i drugi kriterijumi su uključeni u audit za REDcert certifikaciju. DQS ne samo da može certificirati vašu kompaniju, već vas i voditi kroz sve korake koji vode do certifikata.

Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Ovako REDcert certifikacija funkcioniše

U prvom koraku razgovaramo o vašoj kompaniji, sistemu upravljanja i oblasti aktivnosti na ličnom sastanku ili putem e-maila. Budući da trajanje audita zavisi od veličine i složenosti Vaše kompanije, potrebne su nam neke informacije od Vas, kao što je broj zaposlenih. Na osnovu toga, odmah ćete dobiti detaljnu i transparentnu ponudu, prilagođenu vašim individualnim potrebama.

Prije audita, registrujete se kod REDcert i potpisujete ugovor.

Čim vaša kompanija bude spremna, zajedno sa vama se određuje datum audita i biraju se odobreni auditori sa potrebnom stručnošću i iskustvom u vašoj industriji. Tokom certifikacijskog audita, naši auditori procenjuju, između ostalog, da li vaš sistem upravljanja ispunjava zahteve standarda i identifikuju potencijal za poboljšanje. U završnoj diskusiji, od vašeg DQS auditora ćete dobiti detaljnu prezentaciju rezultata, uključujući opis potencijala za poboljšanje vaše kompanije. Po potrebi se dogovaraju akcioni planovi.

Ukoliko ste ispunili sve uslove audita, dobit ćete svoj REDcert certifikat sa rokom važenja od dvanaest mjeseci.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta REDcert certifikacija?

Cijena REDcert certifikacije ovisi, između ostalog, o veličini vaše kompanije i složenosti vaših procesa. Sa zadovoljstvom ćemo Vam dati individualnu ponudu za Vašu kompaniju bez obaveza.

Business2.png
Loading...

Zašto biste se trebali osloniti na DQS za REDcert certifikaciju?

 • Svi auditi iz jednog izvora
 • Opsežno znanje i iskustvo u industriji
 • 80 međunarodnih kancelarija
 • Visok nivo stručnosti naših auditora
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu

Vaša lokalna kontakt osoba

Rado ćemo vam dati individualnu ponudu za REDcert certifikaciju.