Validacija procjene životnog ciklusa (LCA) prema ISO 14040 i ISO 14044

Da bi se procjenio uticaj određenih proizvoda na životnu sredinu, instrument izbora je Procjena životnog ciklusa (LCA). Ova standardizirana i naučno utemeljena metodologija sve više čini osnovu za razvojne procese i marketinške strategije koje se odnose na ekološki učinak. LCA također igra sve važniju ulogu u regulatornom kontekstu. Kako bi se osigurao kredibilitet LCA na dugi rok, njena verifikacija od strane nezavisnog tijela kao što je DQS je neophodna.

Eksterna kritička recenzija od strane međunarodno priznatog certifikatora

Poboljšan imidž u javnosti

Visok kredibilitet vaših navedenih podataka

Omogućava uporedivost

Ecology11.png
Loading...

Procjena životnog ciklusa: Nezaustavljiv razvoj

Dugo vremena, barem u očima javnosti, fokus ekoloških analiza proizvoda bio je na obračunu CO2. Međutim, raste svijest da jednostrani fokus na gasove staklene bašte ne opravdava mnoge važne ekološke aspekte. Ako želite da analizirate uticaj proizvoda na životnu sredinu, ne možete se ograničiti samo na gasove staklene bašte, već morate uključiti sve aspekte životne sredine tokom celog životnog ciklusa.

Business10.png
Loading...

ISO 14040 i ISO 14044

Kako bi osigurala uporedivost procjena životnog ciklusa, Međunarodna organizacija za standardizaciju je izradila dva komplementarna standarda: principi i okvir procjene životnog ciklusa opisani su u ISO 14040; sami zahtjevi su navedeni u ISO 14044.

LCA usklađena sa standardom obično uključuje četiri faze: definiciju ciljeva i obima studije, pripremu inventara životnog ciklusa (popis ulaznih i izlaznih podataka), procjenu uticaja i konačno evaluaciju.

Business36.png
Loading...

Kritički pregled: nezavisni pregled LCA

Posebno u pogledu objavljivanja procjene životnog ciklusa, preporučuje se eksterna validacija od strane stručnjaka. DQS vas prati kroz proces validacije i okuplja komitet stručnjaka u skladu sa standardima ISO 14040 i ISO 14044.

Business28.png
Loading...

Redoslijed kritičkog pregleda procjene životnog ciklusa

Prvi korak je da saznamo više o vašoj kompaniji, organizaciji, potrebama i očekivanjima. Kada se definišu ciljevi verifikacije, uključujući važeće standarde i specifikacije, dobit ćete ponudu za prethodnu procjenu.

Tokom pretprocjene, na primjer, razjašnjavaju se tačna priroda zadatka, obim primjene, ciljevi i drugi kriterijumi. Na osnovu rezultata, DQS priprema kalkulaciju i planira procjenu LCA(ova). Ove informacije su ugrađene u detaljan prijedlog prilagođen individualnim potrebama vaše kompanije. Sve relevantne usluge i primjenjivi kriteriji audita i verifikacije su specificirani i dogovoreni.

Na osnovu prethodno pripremljenog planiranja, dodijeljeni tim za verifikaciju vrši audit dotične deklaracije koristeći važeće standarde i specifikacije. Između ostalog, prikupljaju se i provjeravaju dokazi, obilaze se lokacije, rekonstruišu i analiziraju procjene i kalkulacije.
Ako je potrebno, pregled dokumenta unaprijed dopunjuje verifikaciju. Rezultat verifikacije, uključujući sve nalaze, bit će vam predstavljeni tokom završnog sastanka. Po potrebi se dogovaraju akcioni planovi.

Nakon verifikacije, rezultate ocjenjuje nezavisni certifikacijski odbor DQS-a. Ako su svi zahtjevi ispunjeni, dobit ćete izjavu o verifikaciji vaše kompanije.

Za verifikaciju drugog izveštaja ili deklaracije, na primer za naredni period, vrši se nova procjena. Izjava o verifikaciji je važeća za odgovarajući LCA i stoga nema period važenja.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta verifikacija procjene životnog ciklusa prema ISO 14044?

Troškovi verifikacije procjene životnog ciklusa zavise, između ostalog, od obima i složenosti procjene životnog ciklusa. Sa zadovoljstvom ćemo Vam dati individualnu ponudu za Vašu kompaniju ili organizaciju bez obaveza.

Business2.png
Loading...

Zašto je DQS savršen partner za auditiranje vaše LCA

  • Detaljno poznavanje standarda i specifikacija, kao i dugogodišnje iskustvo u industriji
  • Globalna mreža visoko kvalifikovanih auditora
  • Izuzetno orijentisan na rješenja i fokusiran na kupca
  • Ponude i usluge prilagođene potrebama vaše organizacije
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu

Vaša lokalna kontakt osoba

Bit će nam drago da vam pružimo prilagođenu ponudu za audit vaših procjena životnog ciklusa.