Kvalitet u automobilskoj industriji

Tražite pristup tržištu automobilskoj industriji ili biste željeli osigurati svoj status vrhunskog dobavljača? Proizvođači automobila očekuju da pružite značajan dokaz svoje sposobnosti kvaliteta: certifikat u skladu sa IATF 16949:2016. Sa sistemom upravljanja kvalitetom certificiranim u skladu sa IATF 16949, vaša kompanija čini kvalitet usluga transparentnim i demonstrira kvalitet procesa duž cijelog lanca vrijednosti.

Kompletnu obradu automobilskog standarda IATF 16949:2016 obavlja isključivo DQS Holding GmbH.

Međunarodno priznat dokaz kvaliteta u automobilskoj industriji

Kontinuirana optimizacija procesa i minimizacija gubitaka

Visok nivo povjerenja i lojalnosti među vašim klijentima

Povećana konkurentnost i poboljšanje imidža

Beschreibung Standard/Regelwerk
Loading...

Šta je sistem kvaliteta u skladu sa IATF 16949?

Globalna automobilska industrija se zalaže za odličan kvalitet procesa, procese kontinuiranog poboljšanja, najviše standarde i inovativnu snagu. IATF 16949 je standard za sisteme upravljanja kvalitetom dobavljača u automobilskoj industriji.

Standard je razvila zajednička radna grupa, International Automotive Task Force IATF, sa ciljem poboljšanja sposobnosti kvaliteta i cjelokupnog procesa certifikacije u lancu nabavke – osiguravajući sistem i kvalitet procesa na najvišem nivou.

Od svog objavljivanja u oktobru 2016., IATF 16949 je nasljednik ISO/TS 16949 i time ulaznica za ovu međunarodno operativnu industriju. IATF 16949 je strukturiran u skladu sa zajedničkom osnovnom strukturom za standarde sistema upravljanja ISO (Struktura visokog nivoa) i dopunjuje globalno priznati standard ISO 9001:2015 sa proširenim zahtjevima industrije.

IATF 16949 označava upravljanje kvalitetom u automobilskoj industriji. Kao rezultat revizije, standard je prošao kroz niz promjena specifičnih za automobile pored prilagođavanja ISO 9001, na primjer u rukovanju dijelovima važnim za sigurnost, za proizvode sa integrisanim softverom i sljedivosti.

Prikaži više
Prikaži manje
Business11.png
Loading...

Koji su benefiti IATF 16949 certifikacije?

Većina OEM* članova IATF-a zahtijeva obavezan dokaz o sistemu upravljanja kvalitetom. Bilo da se radi o maloj kompaniji, srednjem preduzeću ili korporativnoj grupi, IATF 16949 certifikat je ulaznica za njih da uđu u automobilsku industriju.

* OEM Original Equipment Manufacturer (Proizvođač orginalne opreme)

Kompanije certificirane prema IATF 16949 poboljšavaju pouzdanost i sposobnost procesa u svom lancu nabavke, minimiziraju kvarove i rizike i pomažu u smanjenju otpada u cijelom lancu nabavke.

IATF 16949 standard je stoga relevantan u smislu zahtjeva specifičnih za kupce za svakoga ko radi u automobilskoj industriji u oblasti proizvodnje ili montaže, ili je naveden kao potencijalni vanjski dobavljač.

Prikaži više
Prikaži manje
Business11.png
Loading...

Zašto je IATF 16949 certifikat koristan za vašu kompaniju?

Nezavisna i stručna certifikacija sistema upravljanja daje najvišem menadžmentu sigurnost da je sistem usklađen sa zahtjevima IATF 16949. Svojim holističkim pogledom na ljude, procese i rezultate, naši auditori identifikuju potencijal za poboljšanje i daju smjernice za proces donošenja odluka.

Kroz stalnu optimizaciju procesa i kontinuirano poboljšanje vaše organizacije, poboljšavate nivo performansi, minimizirate gubitke i pružate najviši kvalitet procesa za svoju kompaniju.

Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Kako funkcioniše IATF 16949 certifikacija?

U prvom koraku procesa, razgovaramo o vašoj kompaniji ili organizaciji, vašem trenutnom sistemu upravljanja kvalitetom i ciljevima IATF 16949 certifikacije. Na osnovu toga, dobit ćete individualnu ponudu prilagođenu vašim potrebama.

Ovi koraci služe za pripremu stvarnog certifikacijskog audita. Planiranje projekta može biti korisno za veće projekte za planiranje rasporeda i izvršenje audita za lokacije ili odjele. Osim toga, predaudit pruža priliku da se unaprijed identifikuju prednosti sistema i područja za poboljšanje.

Procjena počinje analizom sistema (faza 1 audita) i procjenom vaše dokumentacije, ciljeva, rezultata vašeg pregleda menadžmenta i internih audita. Stvarni certifikacijski audit (faza 2 audita) mora slijediti Fazu 1 nakon maksimalno 90 dana. U auditu, auditori imaju holistički pogled na ljude, procese i rezultate i također vam pokazuju prilike i potencijal.

Nakon audita, rezultati se ocjenjuju u roku od dodatnih 15 dana. Ako su svi zahtjevi ispunjeni, dobit ćete IATF 16949 certifikat. Ako su neusklađenosti utvrđene, počinje period od 90 dana za upravljanje tim neusklađenostima, takozvani "proces decertifikacije". Neophodne korektivne akcije moraju se podnijeti u roku od najviše 60 dana.

Godišnje se ključne komponente sistema auditiraju na licu mjesta radi daljeg poboljšanja.

Certifikat važi najviše tri godine. Prije isteka certifikata, vrši se ponovna certifikacija kako bi se osigurala kontinuirana usklađenost sa zahtjevima. Preporučujemo recertifikaciju tri mjeseca (90 dana) prije isteka certifikata.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta IATF 16949 certifikacija?

Cijena IATF 16949 certifikata ovisi o brojnim faktorima. Na primjer, igra važnu ulogu da li je certificirani sistem upravljanja već uspostavljen. Veličina vaše kompanije i složenost vašeg sistema upravljanja kvalitetom također utiču na trajanje audita i troškove certifikacije.

Iz ovih razloga, troškovi certifikacije za IATF 16949 ne mogu se dati kao paušalni iznos. Rado ćemo vam dati individualnu ponudu, prilagođenu vašoj kompaniji ili organizaciji.

Prikaži više
Prikaži manje
Business2.png
Loading...

Šta možete očekivati od nas?

  • Akreditacije za sve relevantne propise u automobilskoj industriji
  • Auditori iz automobilske industrije širom svijeta
  • Više od 35 godina iskustva u certifikaciji sistema upravljanja i procesa
  • Certifikati sa međunarodnom prihvaćenošću
  • Uvid u vašu kompaniju koji dodaje vrijednost od naših stručnjaka
  • Lična, glatka podrška naših stručnjaka - regionalno, nacionalno i međunarodno
  • Pojedinačne ponude s fleksibilnim ugovornim periodima bez skrivenih troškova

 

Prikaži više
Prikaži manje
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu

Vaša lokalna kontakt osoba

Rado ćemo vam dati individualnu ponudu za vašu IATF 16949 certifikaciju.