Certifikacija za sisteme upravljanja u industriji hrane i hrane za životinje

Uz FSSC 22000 certifikat firme u industriji hrane i hrane za životinje imaju priliku auditirati svoj sistem upravljanja sigurnošću hrane u skladu sa standardom koji je globalno priznat od strane Globalne inicijative za sigurnost hrane (GFSI - Global Food Safety Initiative). Certifikat potvrđuje visok kvalitet i sigurnost hrane i hrane za životinje.

Pristup sistemu upravljanja temeljen na ISO 22000

Kontinuirana optimizacija visokih standarda

Smanjeni rizici u proizvodnim procesima

Povećana sigurnost i transparentnost proizvoda

Business10.png
Loading...

FSSC 22000: Sigurnost i kvalitet proizvoda u industriji hrane i hrane za životinje

Standard FSSC 22000 uspostavila je Zaklada FSSC 22000 u Nizozemskoj. Certifikaciju su razvili zajedno sa poznatim proizvođačima i trgovcima hrane, s ciljem povećanja sigurnosti i kvaliteta proizvoda u industriji hrane i hrane za životinje.

FSSC 22000 certifikat sada je priznat od strane Globalne inicijative za sigurnost hrane (GFSI). Auditi su usmjereni na sisteme upravljanja firmi u industriji hrane i hrane za životinje. U obzir se uzima cijeli lanac vrijednosti, od proizvodnje do trgovine gotovim proizvodima. Cilj je stalno poboljšanje kvaliteta i sigurnosti hrane i hrane za životinje.

FSSC 22000 standard temelji se na ISO 22000, međunarodnom standardu za sistem upravljanja sigurnošću hrane.
Ključni aspekti FSSC 22000 uključuju:

 • Dizajn i implementacija sigurnih proizvoda
 • Odgovorno upravljanje
 • Borba protiv prevara sa hranom uz pomoć sistema upravljanja
 • Redovne analize rizika (procjena ranjivosti)
Prikaži više
Prikaži manje
Ecology11.png
Loading...

Za koje je firme prikladna certifikacija prema standardu FSSC 22000?

Standard uzima u obzir kvalitet i sigurnost za cijeli lanac hrane i hrane za životinje, od proizvodnje sirovina do prodaje gotovog proizvoda u maloprodaji. U skladu s tim, sve firme koje su dio lanca vrijednosti mogu biti certificirane.

U praksi su firme iz sljedećih sektora certificirane prema FSSC 22000:

 • Poljoprivredna poduzeća
 • Proizvođači hrane ili stočne hrane
 • Proizvođači ambalaže za hranu i proizvode za životinje
 • Firme koje pakuju hranu i proizvode za životinje
 • Pružatelji usluga transporta i logistike
 • Ugostitelji
 • Trgovci na malo
Prikaži više
Prikaži manje
Arrows20.png
Loading...

Može se kombinovati sa drugim auditima i certifikacijama

Firme koje su već certificirane prema ISO 22000 mogu dobiti FSSC 22000 certifikat uz znatno manje truda. Preduslov je da su ispunjeni potrebni tehnički i sektorski specifični zahtjevi.

FSSC 22000 certifikacija ima sličan sadržaj kao i certifikacije prema IFS Food ili BRCGS Food. Firme koje su već auditirane prema ovim standardima obično mogu skratiti audit prema FSSC 22000. DQS je vaš jedanizvor za sve audite za sigurnost i certifikaciju kvaliteta hrane.

Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Proces

U prvom koraku s nama ćete razgovarati o vašoj firmi, vašem sistemu upravljanja i ciljevima certifikacije. Na temelju toga, odmah ćete dobiti detaljnu i transparentnu ponudu, prilagođenu vašim individualnim potrebama.

Za veće projekte certificiranja, sastanak za planiranje je vrijedna prilika da upoznate svog auditora, kao i da razvijete individualni program audita za sva uključena područja i lokacije.
Predaudit nudi priliku da se unaprijed identificiraju prilike za poboljšanje, kao i jake strane vašeg sistema upravljanja. Obje usluge nisu obavezne.

Certifikacijski audit počinje analizom sistema (faza 1) i ocjenom vaše dokumentacije, ciljeva, rezultata pregleda menadžmenta i internih audita. Pritom utvrđujemo je li vaš sistem upravljanja dovoljno razvijen i spreman za certifikaciju.
U sljedećem koraku (faza 2), DQS auditor procjenjuje učinkovitost svih procesa upravljanja na licu mjesta. Na završnom sastanku pružit će vam detaljnu prezentaciju rezultata i mogućih prilika za poboljšanje vaše firme. Po potrebi će se dogovoriti akcijski planovi.

Nakon certifikacijskog audita rezultate ocjenjuje neovisni certifikacijski odbor DQS-a. Primit ćete izvještaju o auditu koji dokumentira rezultate audita. Ako su ispunjeni svi zahtjevi FSSC 22000, dobit ćete međunarodno priznati certifikat.

Certifikat vrijedi najviše tri godine. Ponovna certifikacija - recertifikacija se provodi pravovremeno prije isteka kako bi se osigurala kontinuirana usklađenost sa primjenjivim zahtjevima standarda. Nakon usklađenosti, izdaje se novi certifikat.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta FSSC 22000 certifikacija?

Trošak FSSC 22000 certifikacije ovisi prvenstveno o veličini firme. Rado ćemo Vam napraviti individualnu ponudu za vašu firmu bez obaveza.

Business2.png
Loading...

Zašto bi firme trebale odabrati DQS za FSSC 22000 certifikaciju?

 • Jedan izvor za sve audite sigurnosti i kvaliteta hrane
 • Auditori s opsežnim industrijskim znanjem i iskustvom
 • Visok stepen usmjerenosti na kupca i rješenja za organizacije u industriji hrane i hrane za životinje
 • Lične kontakt osobe na više od 80 lokacija diljem svijeta
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu

Vaša lokalna kontakt osoba

Rado ćemo vam poslati prilagođenu ponudu za FSSC certifikaciju.