BRCGS Gluten-Free certifikat: Stvaranje povjerenja u hranu bez glutena i osiguravanje prednosti na tržištu

Globalna prevalencija celijakije u općoj populaciji iznosi približno 1%, uz određene regionalne razlike. Necelijakijska osjetljivost na gluten nedavno je prepoznata od strane naučne zajednice kao poremećaj povezan s glutenom i uzrokovana je gutanjem glutena. Na osnovu ovih trendova, predviđa se da će tržište bezglutenskih proizvoda do 2025. godine vrijediti oko 8,3 milijarde dolara. Predviđena je prosječna godišnja stopa rasta od 8,1% između 2020. i 2025. godine.

Da bi se pouzdano proizvodila hrana bez glutena koja stječe povjerenje potrošača, moraju se prevladati brojni izazovi. Ovi izazovi postoje u cijelom lancu opskrbe, od sprječavanja unakrsne kontaminacije u procesu proizvodnje do brendiranja proizvoda bezglutenskim zaštitnim znakom u koji trgovci i, što je najvažnije, potrošači istinski vjeruju.

BRCGS Gluten-Free program certifikacije (GFCP) prati pristup sistema upravljanja za kontrolu glutena u certificiranim operacijama. Za razliku od drugih certifikata, BRCGS bezglutenski standard se ne oslanja na testiranje finalnog proizvoda na gluten, već spriječava upotrebu sastojaka koji sadrže gluten kao preventivnu mjeru.

Prikaži više
Prikaži manje

Steknite povjerenje potrošača

Sistematski isključite gluten iz proizvoda

Sigurne tržišne prednosti

Koristite lokalne robne marke bez glutena

Business5.png
Loading...

Kako funkcioniše BRCGS Gluten-Free program certifikacije

BRCGS Gluten-Free program certifikacije koristi naučno dokazan sistem upravljanja zasnovan na riziku za efikasnu kontrolu glutena i unakrsne kontaminacije glutenom od ulaznih sastojaka do finalnog proizvoda. Program kontroliše gluten u svakoj fazi proizvodnog procesa, od prijema sirovina do finalnog pakovanja i brendiranja. Na taj način, standard kombinuje testiranje proizvoda kao i certifikaciju proizvodnog pogona kroz godišnji audit koju provodi nezavisna treća strana kao što je DQS. Dakle, BRCGS Gluten-Free certifikat nadilazi samo testiranje krajnjeg proizvoda. Program certifikacije se lako može kombinirati s provjerom sigurnosti hrane.

Jedan od ključnih zahtjeva GFCP-a, i gdje se razlikuje od drugih programa certificiranja, je da namjerno dodavanje glutena nije dozvoljeno za bilo koji proizvod koji nosi bilo koji od njegovih zaštitnih znakova. To znači da se žitarice koje sadrže gluten ne mogu namjerno dodati u bilo kojoj količini kao sastojak, bez obzira na ukupan sadržaj glutena u gotovom proizvodu.

Prikaži više
Prikaži manje
Business10.png
Loading...

Koje robne marke se mogu koristiti nakon BRCGS Gluten-Free certifikata?

BRCGS Gluten-Free certifikat omogućava korištenje brojnih priznatih lokalnih zaštitnih znakova osnovanih od strane udruženja za celijakiju. Na primjer, certifikaciju podržavaju dvije najveće asocijacije za celijakiju u Sjevernoj Americi - Beyond Celiac u SAD-u i Kanadsko udruženje za celijakiju. Obje asocijacije pozajmljuju svoje bezglutenske žigove GFCP-u za certificirane web-lokacije i njihove privatne robne marke za prikazivanje na ambalaži proizvoda bez glutena koja je okrenuta potrošačima.

Pored odobrenja sjevernoameričkih udruženja, BRCGS bezglutenski certifikat također ima ugovore sa Asocijacijom evropskih udruženja za celijakiju i ACELMEX-om u Latinskoj i Južnoj Americi za korištenje njihovih zaštitnih znakova u programu. BRCGS takođe ima svoj zaštitni znak „Informed Gluten-Free“ za upotrebu na proizvodima koji se prodaju u regionima koji nisu već pokriveni namjenskim zaštitnim znakom udruženja celijakije.

Prikaži više
Prikaži manje
Business23.png
Loading...

Zašto BRCGS Gluten-Free certifikat ima smisla

Potrošači se često suočavaju s poteškoćama da pravilno razlikuju sastojke koji sadrže gluten u hrani samo na osnovu informacija na etiketi proizvoda. Većina potrošača će biti upoznata sa glavnim žitaricama koje sadrže gluten (raž, ječam, pšenica), ali mnogi neće moći prepoznati neke ili sve manje uobičajene, kao što su pira, kamut, farro, cous cous i seitan.

Osim toga, propisi za oznaku bez glutena uvelike variraju diljem svijeta. Na primjer, prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva, tvrdnja "bez glutena" može se dati samo za hranu koja ne sadrži više od 20 dijelova na milion (ppm) glutena. Istraživanja pokazuju da ovu malu količinu glutena mogu tolerirati osobe s celijakijom. Fraza "može sadržavati tragove pšenice" je također problematična. To se može naći na velikom broju proizvoda i ima za cilj da upozori potrošače da postoji mogućnost unakrsne kontaminacije glutenom, jer proizvođač ne koristi posebnu biljku bez glutena. Međutim, ove izjave su zbunjujuće za potrošače jer je teško znati koliki je zapravo rizik od kontaminacije glutenom. U konkretnom slučaju "može sadržavati tragove pšenice", sigurnije je za potrošače da ne kupuju proizvode s ovom tvrdnjom.

Proizvodi označeni zaštitnim znakom BRCGS Gluten-Free u trenutku kupovine izuzetno pomažu potrošačima. Uostalom, s ovim proizvodom više se ne moraju baviti kompliciranom listom sastojaka koje je proizvođač možda promijenio bez upozorenja, eventualno dodavanjem glutena u prethodno poznati proizvod bez glutena. Stoga proizvodi koji nose zaštitni znak bez glutena ulijevaju povjerenje ciljnoj grupi, što će vjerovatno dovesti do veće prodaje proizvoda.

Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Koja je procedura za BRCGS Gluten-Free certifikat?

U prvom koraku razmjenjujemo informacije o vašoj kompaniji, vašem sistemu upravljanja i području djelovanja na ličnom sastanku ili putem e-maila. Budući da trajanje audita zavisi od veličine i složenosti Vaše kompanije, potrebne su nam neke informacije od Vas, kao što je broj zaposlenih. Na osnovu toga, odmah ćete dobiti detaljnu i transparentnu ponudu, prilagođenu vašim individualnim potrebama.

Prethodni audit nudi mogućnost da se unaprijed provjeri usklađenost sa zahtjevima standarda i da se identifikuju potencijali za poboljšanje, ali i prednosti. Naročito u slučaju inicijalne certifikacije, može biti korisno dobiti ocjenu kvalifikovanog DQS auditora tokom ili nakon implementacije zahtjeva standarda.

Čim vaša kompanija bude spremna, zajedno s vama će biti određen datum audita i bit će odabrani odobreni auditori sa potrebnom stručnošću i iskustvom u vašoj industriji. Tokom certifikacijske provjere, naši auditori će proceniti, između ostalog, da li vaša kompanija ispunjava zahtjeve BRCGS Gluten-Free standarda i identifikovati potencijale za poboljšanje. Na završnom sastanku, od vašeg auditora ćete dobiti detaljnu prezentaciju rezultata, uključujući opis potencijala za poboljšanje vaše kompanije. Po potrebi će se dogovoriti akcioni planovi.

Audit i njene rezultate ocjenjuje nezavisni certifikacijski odbor DQS-a, koji odlučuje o izdavanju certifikata. Primit ćete audit izvještaj koji dokumentuje rezultate audita. Ako bude bilo kakvih odstupanja, imat ćete priliku da ih ispravite i tada poduzmete odgovarajuće mjere. Ako su ispunjeni svi primjenjivi zahtjevi, dobit ćete certifikat sa rokom važenja od godinu dana. Vaš certifikat će biti objavljen u BRCGS bazi podataka.

Nakon godinu dana, vaš certifikat ističe. Kako bismo osigurali trajnu valjanost vašeg certifikata, zakazat ćemo vaš sljedeći audit ranije.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta BRCGS Gluten-free audit?

Cijena BRCGS Gluten-Free certifikata ovisi, između ostalog, o veličini vaše kompanije i složenosti procesa. Sa zadovoljstvom ćemo Vam dati individualnu ponudu za Vašu kompaniju bez obaveza.

Business2.png
Loading...

Zašto je DQS savršen partner za BRCGS Gluten-Free provjeru

•    Dugogodišnje iskustvo kao akreditirano certifikacijsko tijelo za certifikaciju prema autoritativnim standardima sigurnosti hrane
•    Globalno prisustvo sa kontakt osobama na preko 80 lokacija
•    Visok nivo stručnosti za sve kategorije proizvoda
•    Prilagođene ponude i usluge za vašu kompaniju

Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu

Vaša lokalna kontakt osoba

Bit će nam drago da Vam pružimo individualnu ponudu za BRCGS Gluten-Free certifikat.