U našem ubrzanom vremenu, 20 godina je sve samo ne nešto što se podrazumijeva za trajanje poslovnog odnosa. Zbog toga smo mi u DQS timu više zadovoljni što možemo ove godine proslaviti ovu posebnu godišnjicu zajedno sa ZEISS-om, svjetski poznatom tehnološkom kompanijom koja je lider u nekoliko industrija.

U srijedu, 27. aprila, došlo je vrijeme: nakon trodnevnog audita u ZEISS-ovom korporativnom sjedištu u Oberkochenu, Njemačka, auditori DQS-a Achim Burmeister i Danny Schütz, koji su upravo bili aktivni u završnoj rundi audita, također kao menadžer za ključne klijente DQS-a Manuel López González, koji je doputovao u kompaniju posebno za tu priliku, sreo se sa predstavnicima Carl Zeiss AG-a kako bi prešli na ležeran dio dana nakon obavljenog posla.

Loading...

sa lijeva: Achim Burmeister (DQS), Dr. Andreas Kempf, Šef korporativnog audita, upravljanja rizicima i kvalitetom i viši potpredsjednik Carl Zeiss AG, Manuel Lopez (DQS) i Danny Schütz (DQS)

Mala svečanost u opuštenoj atmosferi

Mala proslava 20. godišnjice saradnje između dvoke kompanije započela je uručenjem poklona dr. Andreasu Kempfu, šefu korporativnog audita, upravljanja rizicima i kvalitetom i potpredsedniku u ZEISS-u, od strane Manuela Lopeza. Prekrasno oblikovani ukrasni certifikat ISO 9001, izrađen od visokokvalitetnog stakla, odmah je našao dostojno centralno mjesto u području Dr. Kempfa. Ovaj prvi dio druženja, koji je protekao u izrazito opuštenom ambijentu, na kraju je doveo do opuštenog fotografisanja, za koje je učestvovao niz drugih kolega iz okoline gospodina Kempfa, kao i predstavnici za zaštitu okoline i zaštitu na radu. 

Loading...

Zaposlenici Korporativnog auditiranja u Carl Zeiss AG

Arnim Schaffitzel, centralni koordinator za certifikacije sistema u ZEISS-u i partner DQS-a u posljednjih 15 godina, zatim je pregledao proteklih 20 godina u prezentaciji bogatoj anegdotama.

Hronologija uspješnog partnerstva

Prema Schaffitzelu, partnerstvo sa DQS-om počelo je 2000. godine, kada je ZEISS-u bio potreban certifikat prema VDA 6.4 (koji je uključivao ISO 9001) za svoj odjel za industrijsku mjeriteljstvo, ali "interni certifikator", koji je već bio aktivan u ZEISS-u sedam godina, i morao da prenese ovaj skup pravila. Nakon što se saradnja na certifikaciji prema auto-specifičnim propisima pokazala izuzetno plodnom, ZEISS je 2002. godine odlučio sklopiti okvirni sporazum, kojim je certificiranje 23 poslovne jedinice ZEISS-a koje su već certificirane prema ISO 9001 od strane drugih strana, stavljeno u ruke DQS-a u budućnosti - matrica "ISO 9001" nastavila je rasti u narednom periodu na 103 poslovne jedinice danas!

ZEISS nastajanje integrisanog sistema upravljanja

U 2004. i 2005. godini, četiri poslovne jedinice Servisni centar Oberkochen, IMT Oberkochen, 3D Metrology Services Aalen i 3D Automation Essingen postigle su BS OHSAS 18001 i ISO 14001 certifikaciju, a svaka je formirala daljnju matricu pod okriljem Carl ZeissAG-a. Danas matrica "ISO 14001" sadrži 27 poslovnih jedinica, a matrica "ISO 45001", koja je nastala iz BS OHSAS 18001, sadrži 19. 2013. godine uvedeno je upravljanje energijom prema ISO 50001, a 2021. godine dijelovi centralnog IT i informaciona sigurnost su po prvi put certificirani od strane DQS-a prema ISO 27001.

integrated management system-dqs-whitepaper cover
Loading...

Bijeli papir

Preko 300 potencijalnih poboljšanja u deset godina

Postaje zaista impresivno kada želite da izrazite saradnju između DQS-a i ZEISS-a u brojkama. Danas se postiže obim audita gdje (u prosjeku) auditor iz DQS ili DQS MED gotovo svaki dan radi za ZEISS negdje u svijetu. Tokom svojih 40 uspješnih zadataka, menadžer audita DQS-a Achim Burmeister (dio audit tima) identifikovao je više od 300 potencijalnih poboljšanja (ne odstupanja!) u korist ZEISS-a u roku od 120 audit dana. Preračunato u radno vrijeme od osam sati dnevno, što je još uvijek uobičajeno u ovoj zemlji, Burmeister je punih šest mjeseci bio zauzet samo sa ZEISS-om.

Saradnja: kooperativna, orijentisana na rešenje, puna poverenja

Za sažetak dosadašnjeg partnerstva, željeli bismo doslovno citirati Zeissiana Arnima Schaffitzela: „Jedna stvar je, međutim, uvijek bila prisutna: kooperativna, orijentisana na rješenja i povjerljiva saradnja, kako s auditorima tako i sa menadžerima u sjedištu DQS-a i DQS MED-a. Čak je i naš prvi menadžer, Gert Krüger iz DQS-a, više puta naglašavao da je ZEISS njegov daleko najkompleksniji kupac."

Pogled DQS auditora

Međutim, ovog 27. aprila nije samo obilježena spomenuta godišnjica. Taj datum je također označio kraj više od 10 godina Achima Burmeistera kao menadžera audita za cijeli ZEISS svijet. Iskusni DQS auditor će napraviti još jednu promjenu u karijeri i prenijet će štafetu menadžera audita za procjene ZEISS kompanija Dannyju Schützu, koji je također vrlo iskusan DQS auditor.

Achim Burmeister: Visokotehnološka kompanija par excellence

Achim Burmeister se sa velikim zadovoljstvom i cijenjenjem osvrće na svoj audit rad u ZEISS-u, kompaniji koju opisuje kao "kompaniju visoke tehnologije par excellence u Njemačkoj". Na pitanje šta je bilo najimpresivnije, odmah odgovara: "Inovativna snaga je izuzetna, a meni kao osobi zainteresovanoj za tehnologiju uvijek je fascinantno videti šta je tehnički izvodljivo. Najveći vrhunac za mene, među mnogim drugim, je litografsko područje SMT divizije - uostalom, ovdje mislimo u femtometrima (to je 10-15 metara!). Ovakva inovativna snaga je nezamisliva bez odgovarajućih struktura, tako da integrisani sistem upravljanja definitivno igra značajnu ulogu u  tehničkom i ekonomskom uspjehu."

Prema riječima Achima Burmeistera, bilo je posebno lijepo moći pogledati iza kulisa tokom audita - bilo u planetariju, pratiti proizvodnju ili montažu u čistoj prostoriji, ili prisustvovati demonstraciji stereo svjetlosna mikroskopija ili elektronska mikroskopija: "Inovativna snaga ZEISS-a ovdje se može osjetiti svuda. To je također posebno vidljivo u dodjeli Nobelovih nagrada za prirodne nauke ili medicinu, gdje ZEISS proizvodi vrlo često igraju važnu ulogu." Danny Schütz, koji je imao svoj prvi zadatak u sjedištu ZEISS-a u protekla tri audit dana kao nasljednik Achima Burmeistera, radovat će se tome.

Lojalnost i pouzdanost

Manuel Lopez je još jednom pronašao riječi hvale za uspješno partnerstvo u nastavku događaja kada je u odgovoru na pitanje autora rekao: "Mi u DQS-u - i ja lično od 2018. kao menadžer za ZEISS - također cijenimo prije svega lojalnost i blisku međusobnu koordinaciju. To znatno olakšava planiranje audita kada tako dugo radimo zajedno na tako povjerljiv način, a gospodin Schaffitzel posebno, moj direktni kontakt, Svojim pouzdanim i pedantnim pristupom oduzima mnogo posla s naših ramena - na čemu bih iskoristio ovu priliku da još jednom izrazim svoju iskrenu zahvalnost Oberkochenu!"

Nakon toliko pozitivnih glasova, nada, odnosno samopouzdanje, raste da će se ZEISS i DQS ponovo okupiti za dvadeset godina na malom slavlju...

O ZEISS

ZEISS je vodeća globalna tehnološka kompanija u optičkoj i optoelektronskoj industriji. U svoje četiri divizije Tehnologija proizvodnje poluprovodnika, Industrijski kvalitet i istraživanje, Medicinska tehnologija i Potrošačka tržišta, ZEISS grupa je nedavno ostvarila godišnju prodaju od 7,5 milijardi eura (od 30. septembra 2021.).

ZEISS svojim klijentima razvija, proizvodi i prodaje visoko inovativna rješenja za industrijsko mjeriteljstvo i osiguranje kvaliteta, mikroskopska rješenja za nauke o životu i materijale, te rješenja medicinske tehnologije za dijagnostiku i terapiju u oftalmologiji i mikrohirurgiji. ZEISS je također skraćenica za vodeću svjetsku litografsku optiku, koju industrija čipova koristi za proizvodnju poluvodičkih uređaja.

Osnova za uspjeh i daljnju kontinuiranu ekspanziju ZEISS-ove tehnologije i tržišnog vodstva je održiv visok nivo izdataka za istraživanje i razvoj. ZEISS ulaže 13% svog prihoda u istraživački i razvojni rad - ovi visoki rashodi imaju dugu tradiciju u ZEISS-u i jednako su investicija u budućnost.

Corporate Headquater CARL ZEISS AG in der Dämmerung
Loading...

Korporativna centrala Carl Zeiss AG

Osnovan: 1846 u Jena

Centrala: Oberkochen, Germany

Lokacije:

  • U skoro 50 zemalja
  • Sa oko 30 proizvodnih lokacija
  • 60 prodajnih i servisnih lokacija
  • 27 istraživačkih i razvojnih lokacija

Zaposlenici 2021: preko 35,000 širom svijeta

Prihod 2021: EUR 7.5 milijardi širom svijeta

Jedini vlasnik matične kompanije, Carl Zeiss AG, je Carl Zeiss fondacija, jedna od najvećih njemačkih fondacija za promociju nauke.

www.zeiss.de

Autor
Matthias Vogel

Od 2010. Matthias Vogel je bio sekretar za štampu u DQS GmbH i odgovoran za tehničke publikacije. Kao viši menadžer sadržaja, zajednički je odgovoran za pronalaženje tema za DQS blog na njemačkom jeziku "DQS u dijalogu", za koordinaciju sa autorima, i za urednički rad. Matthias Vogel je urednik redovno objavljenog DQS biltena "DQS Update" i na taj način vam pruža informacije i znanja o auditu i certifikaciji. On je također programski menadžer i moderator DQS "Customer Day" događaja i komoderira virtualne konferencije "Digital Quality Space".

Loading...