Njemački zakon o lancu nabavke dolazi – to je već sigurno. Kompanije moraju biti spremne za donošenje zakona prije kraja ovog zakonodavnog perioda. Dakle, najkasnije do ljeta 2021. Zašto, zašto, zašto? Ovdje ćete pronaći sve informacije o najnovijim dešavanjima u vezi sa Zakonom o lancu nabavke.

U okviru istraživanja tzv. NAP, kompanije koje imaju više od 500 zaposlenih i sa sjedištem u Njemačkoj su upitane da li implementiraju pet tzv. ključnih elemenata definisanih u NAP-u (Nacionalni akcioni plan):

Pet osnovnih elemenata dubinske analize

  1. Na snazi je izjava o javnoj politici o poštovanju ljudskih prava
  2. Uspostavljena je procedura za utvrđivanje stvarnih i potencijalnih negativnih uticaja na ljudska prava (analiza rizika).
  3. Uspostavljene su odgovarajuće mjere ublažavanja i kontrole njihove efikasnosti.
  4. Izvještavanje se vrši.
  5. Kompanija uspostavlja žalbeni mehanizam ili učestvuje u njemu.

Rezultati istraživanja predstavljeni su u avgustu, sa otrežnjujućim rezultatom: samo 13 do 17 posto svih anketiranih kompanija u potpunosti ispunjava zahtjeve NAP-a. Ne ispunjava ih 83 do 87 posto kompanija. Link za (njemački jezik) rezultate

Reakcija

Zatim se rasplamsala diskusija između poslovnih udruženja, sindikata, lobista, nevladinih organizacija i federacija. Od pogrešnog tajminga vezanog za koronu do gubitka konkurentnosti njemačkih kompanija - argumenti i izgovori za ignorisanje rezultata praćenja NAP-a bili su mnogobrojni. Čak se i ministar ekonomije Peter Altmaier (CDU) dugo opirao zakonu - bez uspjeha. Sada je glasnogovornik dao do znanja "Za Federalno ministarstvo ekonomije, poštovanje ljudskih prava je važna briga."

Sadržaj Zakona o lancu nabavke

Šta tačno treba da bude u zakonu o lancu nabavke još nije jasno. Njemački Handelsblatt izvještava o stepenovanoj odgovornosti: „Što je bliži odnos s dobavljačem i što je veća mogućnost utjecaja, veća je odgovornost za provedbu korporativne dubinske analize."

Vremenska tabela

Njemačka želi iskoristiti svoje predsjedavanje Vijećem EU za izradu evropskog zakona o lancu nabavke. Međutim, da li će šest mjeseci biti dovoljno da se inicijativa progura, ostaje da se vidi.

Čak i ako za sada ne postoji evropska direktiva, posmatrači očekuju da zakon bude donesen prije kraja ovog zakonodavnog perioda - vjerovatno iz zabrinutosti da će eventualna sljedeća vlada uz učešće Zelenih podići ljestvicu ljudskih prava.

Kako vas DQS može podržati:

Kao nezavisni pružalac usluga certifikacije i audita, možemo podržati vaše procese dubinske analize na sljedeće načine:

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...