11. juna 2021. konačno je došlo vrijeme: njemački parlament usvojio je Zakon o dubinskoj analizi lanca nabave (LkSG). Zakon, poznat i kao Zakon o lancu nabavke i Zakon o dubinskoj analizi, stupit će na snagu 1. januara 2023. U nastavku saznajte sve što trebate znati o predstojećem zakonu.

Pozadina

Da li je imenovanje imalo za cilj da napravi ironičnu aluziju na dužinu debata koje su se vodile? Vjerovatno ne – ali nema sumnje da je zakon bio težak zadatak. Već 10. februara 2019. informativni sajt TAZ je izvijestio o prijedlogu zakona o takozvanom lancu vrijednosti, koji je izradilo njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) pod vodstvom Gerda Müllera. Ovaj zakon bi zahtijevao od kompanija da preduzmu mjere osmišljene za zaštitu ljudskih prava u lancu vrijednosti - tzv dubinska analiza ljudskih prava.

Čim su planovi objavljeni, izbila je žestoka debata: Da li kompanije u Nemačkoj uopšte imaju uticaja na ono što se dešava u njihovom lancu nabavke? Hoće li takav zakon dovesti do konkurentskih nedostataka u odnosu na druge zemlje? Treba li uključiti uticaje na životnu sredinu?

LkSG koji je sada usvojen je kompromis:

  • S jedne strane, zakon predstavlja ništa manje nego pomak sa dobrovoljne korporativne odgovornosti na zakonski propisanu dubinsku analizu.
  • S druge strane, zahtjevi su značajno oslabljeni, na primjer u praćenju indirektnih dobavljača. Nedostaje i građanska odgovornost.

U ovom članku rado ćemo sumirati ključne tačke.

Najvažnije tačke ukratko

Zahtjevi LkSG zapravo nisu novi: oni su bazirani na Vodećim principima o poslovanju i ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, koji su objavljeni još 2011. godine. U Njemačkoj je 2016. godine usvojen Nacionalni akcioni plan za poslovanje i ljudska prava (NAP) na osnovu ovih Vodećih principa.

Pet ključnih elemenata dubinske analize.

  1. Na snazi je izjava o javnoj politici o poštovanju ljudskih prava
  2. Uspostavljen je proces za identifikaciju stvarnih i potencijalnih negativnih uticaja na ljudska prava (analiza rizika).
  3. Uspostavljene su odgovarajuće mjere ublažavanja i kontrole njihove efikasnosti.
  4. Vrši se zvještavanje.
  5. Kompanija uspostavlja žalbeni mehanizam ili učestvuje u njemu.

Za kompanije koje su već usklađene sa Vodećim principima UN-a, ne bi trebalo zahtijevati značajna prilagođavanja. Kompanije koje se još nisu pozabavile Vodećim principima i zahtjevima NAP-a, ali čekaju ishod zakonodavnih inicijativa, moraju brzo djelovati - u suprotnom rizikuju ne samo tužbe i novčane kazne, već i štetu reputaciji i prekid lanca nabavke.

Na koje kompanije će ovo utjecati?

Zakon o lancu nabavke će se primjenjivati na kompanije s veličinom od 3000 zaposlenih ili više od 1. januara 2023. Od 1. januara 2024. godine, Zakon o lancu nabavke će se primjenjivati na kompanije s veličinom od 1000 zaposlenih ili više. Treba napomenuti da će se za broj zaposlenih uzeti u obzir samo zaposleni koji rade u Njemačkoj i zaposleni u inostranstvu. Za strane kompanije koje imaju podružnicu u Njemačkoj, zakon se primjenjuje samo ako premašuju broj zaposlenih koji je već spomenut u Njemačkoj.

Međutim, kompanije koje nisu direktno pogođene LkSG-om bilo bi dobro da se u svakom slučaju pozabave zahtjevima. Prvo, za očekivati je povećanje broja pitanja kupaca i mjera kontrole koje iniciraju korisnici. Drugo, postoji i mogućnost da će se opseg proširiti kao rezultat zakonodavnih inicijativa EU (vidi dolje).

Šta se zahtjeva od kompanija?

LkSG opisuje obavezu da se uloži napor, a ne obavezu da se postigne uspjeh. To znači: kompanije ne moraju da garantuju da se u njihovim lancima nabavke ne krše ljudska prava ili da se ne krše ekološke obaveze. Umjesto toga, moraju biti u stanju da pokažu da su uložili napore da identifikuju i eliminišu rizike, da su uspostavljeni žalbeni mehanizmi i da se poduzimaju korektivne mjere gdje je to potrebno.

Prema LkSG-u, kompanije treba da imaju u vidu cijeli svoj lanac nabavke, ali da budu odgovorne za njega na postepen način. To znači da su njemačke kompanije u početku odgovorne samo za svoje direktne dobavljače, a ne i za dobavljače dobavljača.

Međutim, ako kompanija postane svjesna pritužbe u svom lancu nabavke, morat će poduzeti korektivne mjere. Čim se pokaže da je njemačka kompanija znala za kršenje ljudskih prava u lancu nabavke, ali nije poduzela mjere, mogu se izreći teške kazne. Osim toga, kompanije mogu biti isključene iz javnih tendera do tri godine.

Federalni ured za ekonomiju i kontrolu izvoza (Bafa) će preuzeti kontrolu nad ovim. Vlast će dobiti "čvrst mandat" i na taj način može vršiti inspekcije na licu mjesta i izricati kazne, kaže ministar rada Hubertus Heil.

Osim toga, nevladinim organizacijama i sindikatima će se ubuduće dati mogućnost da podnose tužbe protiv kršenja ljudskih prava u ime stranih radnika. Ranije su oštećeni mogli sami da tuže, ali to je u praksi često propalo zbog uslova života.

Šta to znači za jurisdikciju na nivou EU

Postoje i napori na nivou EU da se uspostavi uredba u vezi sa dubinskom analizom o ljudskim pravima. Trenutno, Evropski parlament gura Komisiju da izradi uredbu za cijelu EU. Međutim, pritisak Njemačke, najveće ekonomije u Uniji, mogao bi ubrzati ovaj proces. Kako LkSG ne stupa na snagu do 2023., čak je moguće da će njemačko zakonodavstvo već morati biti prilagođeno očekivanoj regulativi EU prije nego što LkSG uopće stupi na snagu.

Kako vas DQS može podržati:

Kao nezavisni pružalac usluga certifikacije i audita, možemo podržati vaše procese dubinske analize na sljedeće načine:

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...