Profesionalno upravljanje dobavljačima postaje sve važnije u kompanijama - i zbog njemačkog Zakona o lancu nabavke, koji će stupiti na snagu 2023. To je zato što globalizacija i sve veća masovna potrošnja doprinose da ova tema postaje sve eksplozivnija tema u poslovanju i politika. Globalna pandemija i rezultirajuća uska grla u opskrbi također čine dosljedno upravljanje lancem nabavke od suštinskog značaja.

Loading...

CSR profil kompanije usko je povezan sa aktivnošću njenog lanca nabavke. Ovo još više vrijedi u svjetlu globalizacije u poslovanju i industriji. Poslovni partneri danas moraju preuzeti odgovornost u pogledu održivosti u svojim nacionalnim i međunarodnim odnosima i ispuniti svoju dužnost brige. Konkretno, to znači uzimanje većeg računa o okolinskim, ekonomskim i društvenim aspektima. U svom članku za njemački trgovački časopis „Industrieanzeiger“, Altan Dayankac, stručnjak za održivost, zaključuje: „CSR auditi dobavljača su obavezni."

 

Održivo upravljanje dobavljačima

Pouzdani dobavljači i partneri daju značajan doprinos zadovoljstvu kupaca i uspjehu Vaše kompanije. Danas više nije dovoljno gledati samo svoje kvalitetne mogućnosti. Kvalitet proizvoda i procesnih lanaca može se značajno povećati ako obje strane u lancu nabavke rade zajedno u duhu partnerstva i povjerenja. Uravnotežena struktura dobavljača spriječava uska grla u nabavci, dok visoka sposobnost isporuke i poštovanje rokova isporuke stabilizuju sopstveni proizvodni proces kompanije. Ispravan izbor, evaluacija i kvalifikacija odgovarajućih dobavljača tako postaje odlučujući faktor konkurentnosti.

Međutim, implementacija sistematskog upravljanja dobavljačima i dalje je izazov za mnoge kompanije. Sve češće se javljaju poteškoće s procesima proizvodnje i isporuke, kao i odgođenim rokovima isporuke. Ovo ima negativan uticaj na odnose sa kupcima i dobavljačima i na kraju na uspeh kompanije. Više nego ikad, za većinu kompanija je imperativ da razvijaju svoju bazu dobavljača na održiv način i da je profesionalno koordiniraju.

Sistem upravljanja vam može pomoći da strukturirate i upravljate vašim lancima nabavke s partnerskim kompanijama i dobavljačima. U nastavku ćete naučiti, između ostalog, kako funkcioniše održivo upravljanje dobavljačima, kako ga možete koristiti da povećate svoju održivost i optimizirate svoj lanac vrijednosti.

 

Šta je upravljanje dobavljačima? Definicija

Strateško upravljanje dobavljačima je važan faktor uspjeha u svakoj modernoj korporativnoj kulturi. S jedne strane, ovo uključuje upravljanje svim mjerama za kontrolu, planiranje i regulisanje baze dobavljača. S druge strane, uključuje i stratešku implementaciju odnosa između dobavljača i vaše kompanije.

Cilj je uspostaviti čvrsta, dugoročna partnerstva sa najefikasnijim dobavljačima kako biste osigurali vlastitu konkurentnost.

Ideja izvorno proizilazi iz procesa nabavke, odnosno snabdijevanja preduzeća raznim materijalima, poluproizvodima i gotovim proizvodima i uslugama iz eksternih izvora. Ovi materijali i usluge dostupni su vam pod optimalnim uslovima zahvaljujući efikasnom procesu nabavke. Na taj način vaša kompanija može smanjiti troškove i rizike, a istovremeno povećati kvalitet objekata nabavke.

Loading...

Sistematska evaluacija dobavljača

  • Relevantne teme održivosti
  • Odgovarajući kriterijumi evaluacije
  • Uobičajene metode provjere
  • Praćenje i evaluacija rezultata

Kada počnete sa upravljanjem dobavljačima, proces nabavke stoga predstavlja glavni fokus zadatka. Ovo se kontinuirano razvija tokom vremena, a odnos između dobavljača i vaše kompanije se aktivno oblikuje. Na taj način možete stvoriti dodatnu vrijednost za obje strane rano i njegovati dobru komunikaciju.

Budući da je pronalaženje pravih dobavljača strateška odluka koja se mora temeljno razmotriti, održivo upravljanje dobavljačima ide korak dalje. Na kraju krajeva, dobar dobavljač svojim učinkom i ponašanjem u velikoj mjeri doprinosi zadovoljstvu kupaca, a time i uspjehu vaše kompanije.

Međutim, kako se pritisak konkurencije kontinuirano povećava zbog brzo rastuće globalizacije, raste i raspon zadataka koji spadaju u područje upravljanja dobavljačima. Stoga je upravljanje dobavljačima sveobuhvatni pojam koji obuhvata nekoliko mjera koje olakšavaju rukovanje dobavljačima.

Glavni cilj je uspostavljanje dobrog partnerstva sa vašim dobavljačima. Također bi trebalo da budu u stanju da doprinesu različitim inovativnim procesima. Međutim, to također stavlja dobavljače pred nove izazove. Oni zauzimaju aktivnu ulogu i moraju pokazati karakteristike kao što su fleksibilnost, kvaliteta i usluga kako bi se izdvojili od ostalih.

 

Ciljevi upravljanja dobavljačima

Dosljedno upravljanje dobavljačima može stvoriti potpuno nove oblike saradnje između dobavljača i vaše kompanije. Ovo je važan faktor uspjeha s obzirom na stalne promjene opštih uslova u procesu nabavke.

lieferantenbewertung-dqs-container aus vogelperspektive
Loading...

Također zanimljivo: Evaluacija dobavljača prema aspektima održivosti - šest najvažnijih pitanja.

Jedno je sigurno: organizacije postaju sve više zavisne od proizvoda koji se moraju isporučiti na vrijeme kako bi održale normalno poslovanje. Sve veći zahtjevi kupaca, beskrajne mogućnosti interneta i sve veća internacionalizacija globalnih tržišta stoga zahtijevaju ranu integraciju vanjskih dobavljača u procese.

Ekonomski uspjeh vaše organizacije stoga u velikoj mjeri zavisi od profesionalnog upravljanja dobavljačima. Ciljevi kojima ovim težite su i operativni i strateški: 

Operativni ciljevi

U operativnom upravljanju dobavljačima, cilj je minimizirati troškove nabavke i time povećati učinak dobavljača. Osnova za to je detaljna procjena dobavljača, na osnovu koje je prije svega moguća uporedivost vaše baze dobavljača. Na ovaj način možete proširiti i poboljšati odnose sa svojim vrhunskim dobavljačima i zatvoriti odnose s dobavljačima koji ne funkcionišu.

Koncentracijom na manje dobavljača, potencijali za spajanje kao i niži administrativni troškovi postaju očigledni. Dobijate tačne informacije o različitim aspektima učinka svakog dobavljača. Na taj način možete poboljšati svoju pregovaračku poziciju.

Strategijski ciljevi

Strateški ciljevi se fokusiraju na optimizaciju baze dobavljača. Na osnovu strategija nabavke definišete precizne mjere za njihov razvoj u cilju povećanja kvaliteta performansi nabavke i smanjenja troškova nabavke. Na primjer, možete smanjiti rizike nabavke u kupovini poboljšanjem procesa među kompanijama.

Ako želite da smanjite ovisnosti o dobavljačima, također možete započeti izgradnju alternativnih dobavljača dok regulišete obim nabavke. S druge strane, trebali biste osigurati odnose sa dobavljačima koje je teško zamijeniti kroz integrativne mjere kako biste svoju kompaniju dugoročno održali konkurentnom.

 

Upravljanje dobavljačima sa CSR kriterijima

Danas, međutim, postoji i obaveza da se strateška nabavka dopuni elementom društvene održivosti. Ako kompanijama nedostaje razumijevanje održive strukture i razvoja lanca nabavke, onda danas nedostaje još jedan odlučujući faktor u izboru dobavljača za nabavku proizvoda i usluga. Sa strane, agilnost dodavanja kriterija korporativne društvene odgovornosti (CSR) menadžmentu dobavljača je također pokazatelj kapaciteta za inovacije u organizaciji.

Za kompanije koje imaju zadatak da obezbijede održivu nabavku, postoje tri moguća razloga za preispitivanje performansi održivosti dobavljača:

  • Zato što žele raditi samo s dobavljačima kompatibilnim s CSR-om na vlastitu inicijativu i na osnovu vašeg vlastitog kodeksa ponašanja
  • Zato što njihove vlastite zainteresirane strane žele osigurati usklađenost sa osnovnim zahtjevima za društvenu odgovornost i poštovanje ljudskih prava u lancu nabavke
  • Ili zato što je to politički (pravno) potrebno i postoji, na primjer, obaveza izvještavanja.

 

Njemački zakon o lancu nabavke - korak u pravom smjeru

Od sredine 2021. godine takozvani Zakon o lancu nabavke stvorio je pravni okvir za poboljšanje zaštite okoline, ljudskih i dečijih prava duž globalnih lanaca nabavke. Nažalost, mnoge kompanije u Njemačkoj i dalje krše osnovna ljudska prava i/ili nanose štetu okolini u svom globalnom poslovanju – bez straha od bilo kakvih posljedica. Do sada su pogođeni imali malo mogućnosti da tuže za naknadu štete pred njemačkim sudovima.

Njemački Zakon o lancu nabavke o korporativnoj dubinskoj analizi, ili skraćeno Zakon o lancu nabavke, sada ima za cilj da stane na to. Donesen je u junu 2021. godine, a na snagu će stupiti 2023. godine. U početku će biti dužne da postupaju kompanije sa 3.000 ili više zaposlenih, a od 2024. godine i kompanije sa 1.000 ili više zaposlenih. Cilj je da kompanije koje nabavljaju poluproizvode ili gotove proizvode u inostranstvu također budu odgovorne za proizvodne procese i uslove rada kod svojih dobavljača.

Konkretno, to znači da od sada kompanije moraju identificirati rizike kršenja ljudskih prava i uništavanja okoline od strane direktnih dobavljača, a po potrebi i od strane indirektnih dobavljača, preduzeti protumjere i dokumentirati ih njemačkom saveznom uredu za ekonomiju i kontrolu izvoza. (BAFA). Oni moraju pratiti pritužbe i spriječiti ih i otkloniti ih od samog početka čim ih identifikuju. U slučaju kršenja, prijeti novčana kazna ili naknada štete od strane učesnika.

Zakon je nesumnjivo veliki iskorak za zaštitu ljudskih prava i okoline, jer:

  • Preduzećima nameće okolinske obaveze.
  • Reguliše dobro provođenje propisa, prema kojem organ nadzire poštovanje obaveza dužne pažnje i sankcioniše nepoštovanje. Kompanije bi na taj način trebale promijeniti svoje ponašanje i izbjeći buduću štetu.
  • Uvodi promjenu paradigme u Njemačkoj: daleko od čisto dobrovoljne korporativne društvene odgovornosti do obavezujućih zahtjeva za ljudska prava i okolinu za kompanije.
  • Postavlja zahtjeve dužne pažnje koji se temelje na Vodećim principima UN-a o poslovanju i ljudskim pravima (UNLP) i u osnovi pokrivaju cijeli lanac nabavke.

Pored njemačkog zakona o lancu nabavke, Komisija za pravosuđe EU planira i evropski zakon o lancu nabavke. Ovaj zakon EU trebao bi kombinovati najbolje od zakona država članica o dubinskoj analizi, na primjer definiciju cijelog lanca vrijednosti iz Holandije, snažnu regulatornu provedbu iz Njemačke i građansku odgovornost iz Francuske.

 

Održivo upravljanje dobavljačima

Također, kao rezultat Zakona o lancu nabavke, pitanje održivosti nabavke sada je od strateškog značaja za mnoge kompanije. U kontekstu globalnog zagrijavanja, sve većih promjena u okolini i opće oskudice resursa, kupci sada pridaju veliku važnost održivoj orijentaciji radnih procesa, što se odražava i na lanac nabavke. Zadatak održivog upravljanja dobavljačima je stoga da se potroši samo količina resursa koja je apsolutno neophodna - bez štete za buduće generacije.

  • Savremeno shvatanje održivosti zasniva se na principu modela sa tri stuba koji obuhvata okolinski, ekonomsku i socijalnu održivost:
  • Okolinska održivost ima za cilj očuvanje životne sredine kao i prirodnih resursa što je moguće bolje. Šteta po okolinu treba biti samo u mjeri u kojoj se može zamijeniti. Stoga kompanije, njihovi dobavljači, kao i zemlje u kojima se nalaze, treba da svjesno koriste ograničene sirovine, vodu i energiju.
  • Ekonomska održivost zahtijeva dobre poslovne prakse kako bi se ostvario dovoljan profit. Međutim, maksimiziranje profita ne smije biti jedini cilj održivosti. Umjesto toga, moraju se slijediti dugoročne strategije koje promovišu poštenu trgovinu i pomažu poboljšanju kvaliteta života. Dakle, cilj je promovisati društvo koje - ekonomski gledano - ne živi iznad svojih mogućnosti kako bi zaštitilo buduće generacije.
  • Društvena održivost stavlja ljude u centar. Poziva na akciju orijentisanu ka opštem dobru u vidu pravednih modela plaćanja i implementacije različitih interesa zaposlenih. Ovaj društveni stub održivog upravljanja nabavkom također ima zadatak da riješava konflikte i tenzije na miran način.

Za kompanije koje žele ostati uspješne na dugi rok, elementarno je osmisliti svoje upravljanje nabavkom u skladu sa ovim okolinskim, ekonomskim i društvenim aspektima. Međutim, u vremenima kada kompanije postaju sve zavisnije od svojih dobavljača, ovi se procesi suočavaju sa velikim izazovima. Na primjer, održivost vaše kompanije je u direktnoj korelaciji s činjenicom da mnogi proizvodi imaju sve kraći životni ciklus. Osim toga, inovacije se sve više donose na tržište, što zahtijeva kontinuirani razvoj i istraživanje.

Kao rezultat toga, kompanija može biti održiva samo onoliko koliko su njeni vanjski dobavljači i partneri. Ovdje je održivost na svim nivoima duž lanca nabavke ključna za osiguranje konkurentnosti.

 

Proces upravljanja dobavljačima na prvi pogled

Krajnji cilj upravljanja dobavljačima je, dakle, povećanje saradnje sa dobavljačima. Ovo ne samo da vam omogućava da radite održivije, već i da bolje, brže i po nižoj cijeni razvijate, nabavljate i proizvodite svoje proizvode ili usluge.

Da biste to postigli, bitno je identificirati i maksimizirati potencijal za uspjeh između vas i vaših dobavljača. Da bi se u ranoj fazi identifikovale i eliminisale prilike i rizici, sistematski pristup se pokazao vrijednim.

Proces upravljanja dobavljačima u šest koraka omogućava vam da postignete vidljive uspjehe u profitabilnosti - posebno poboljšanjem kvaliteta proizvoda i usluga:

 

Identifikacija dobavljača: Da biste bili sigurni da možete implementirati proces upravljanja dobavljačima što je moguće efikasnije, važno je na samom početku imati čvrstu izjavu o proizvodima i dobavljačima vaše kompanije. Stoga morate unaprijed analizirati, strukturirati i klasificirati nabavnu robu i izvore nabavke.

Na taj način možete stvoriti transparentnost u vezi sa svojim materijalima i dobavljačima. Ovo vam, zauzvrat, omogućava da izradite strategiju i izradite odgovarajuće alternativne akcije, na primjer, za procjenu upotrebe IT alata koji odgovaraju svrsi i za transparentno definisanje strateškog ponašanja prema dobavljačima.

 

Evaluacija dobavljača: Ovdje ocjenjujete svoje dobavljače prema strateškim i operativnim kriterijima koji su unaprijed definisali zajedno s drugim odjelima kao što su razvoj, nabava, kvalitet, proizvodnja ili logistika.

 

Klasifikacija dobavljača: Rezultati evaluacije dobavljača su važni za klasifikaciju dobavljača. Ovdje se stvara hijerarhijska struktura svih potencijalnih i već uključenih dobavljača. Ovo čini osnovu za prijem novog dobavljača ili zadržavanje dobavljača u mreži.

 

Razvoj dobavljača: Dalje razvijate postojeće dobavljače ili uspostavljate nove dobavljače. Ovdje možete izvesti izjavu ili procjenu vremenskog, monetarnog i kapacitivnog opsega daljeg razvoja dobavljača.

 

Odabir dobavljača: Konačna odluka o uključivanju ili zadržavanju dobavljača donosi se tokom odabira dobavljača uz učešće svih uključenih odjela.

 

Integracija dobavljača: Šesta i posljednja faza u okviru procesa upravljanja dobavljačima razmatra integraciju dobavljača u internu mrežu vaše kompanije. Ovdje definišete i implementirate mjere za optimiziranu komunikaciju, uključivanje u interne poslovne procese i transparentnu kontrolu tvrdih i mekih činjenica.

Loading...

Sistematska evaluacija dobavljača

  • Relevantne teme održivosti
  • Odgovarajući kriteriji evaluacije
  • Uobičajene metode provjere
  • Praćenje i evaluacija rezultata

Istovremena upotreba preventivnog upravljanja rizikom u implementaciji procesa upravljanja dobavljačima omogućava vam da na vrijeme identificirate kritične faktore kao što su problemi pri pokretanju s novim razvojem, uska grla u opskrbi ili kvaliteti i preduzmete protumjere u ranoj fazi.

 

Sistemi upravljanja u upravljanju dobavljačima

Prevencija rizika je važan dio upravljanja vašim dobavljačima. Ako je broj vaših dobavljača još uvijek podnošljiv, možete relativno dobro procijeniti rizike. Ali sa mnogo različitih dobavljača, globalnih lanaca nabavke i složenih korporativnih struktura, to je teško moguće bez profesionalne strategije. Samo pristup prilagođen vašim specifičnim procesima može držati potencijalne rizike pod kontrolom. Efikasno upravljanje rizikom se u ovom pogledu pokazalo vrijednim:

  • Identifikujte kritične dobavljače: Prvi i svakako najvažniji korak u uspostavljanju sistema upravljanja rizikom je identifikacija kritičnih dobavljača. Ovdje pažljivo pogledate cijelu bazu dobavljača i razmatrate svakog pojedinačnog dobavljača na bazi specifičnoj za kompaniju. Nemojte procjenjivati ​​dobavljače samo na osnovu obima kupovine.
    Čak i "mali" dobavljač sa relativno malim obimom kupovine može imati veliki potencijal štete. Ovdje biste trebali pojasniti koliko vaša kompanija ovisi o dotičnom dobavljaču.
  • Identifikujte alternativne dobavljače: Postoje li alternativni dobavljači ako dobavljač ne uspije? Identifikujte sve dobavljače sa kojima postoji "odnos iz jednog izvora". Na kraju krajeva, ovo je mjesto gdje je vaša ovisnost najveća i može potrajati dugo da se pronađe zamjena. Filtrirajte kritične dobavljače na ovaj način i klasificirajte ih kao kritične, srednje kritične i visoko kritične.
  • Klasificirajte rizične situacije: Nakon što ste identificirali svoje kritične dobavljače, morate klasificirati rizik od neuspjeha ovih dobavljača, kao što je finansijska situacija kompanije, lokacija ili pod-lanci nabavke. Za sveobuhvatnu procjenu dobavljača potrebno je ugraditi vaše interno znanje iz nabavke, ali i eksterne informacije kao što su podaci agencija za kreditni rejting.
  • Definišite strategije i mjere: Da biste mogli brzo reagovati na promjene, trebali biste uvesti "funkciju upozorenja" za koju unaprijed definišete strategije i ciljane mjere. Jedan pristup mogao bi biti identificiranje zamjenskog dobavljača za kritične dobavljače, na primjer.
  • Pratite uspjeh procjene rizika: Procjena rizika dobavljača nije jednokratni projekat koji jednostavno završite u nekom trenutku. Umjesto toga, upravljanje rizikom dobavljača je stalan proces koji zahtijeva redovno praćenje. Razvijte vlastite KPI i pregledajte ih u redovnim intervalima. Provedite mjere kontrole i izvještavanja prema potrebi. Ovo će vašu trenutnu situaciju rizika učiniti mjerljivom i sljedivom.

Nakon što uvedete takav sistem, to će također smanjiti rizik od pronalaženja novih dobavljača. To je zato što se brzo klasifikuju u skladu sa tim. Ovo omogućava da se provjeri da li dobavljač ispunjava vaše zahteve u pogledu tehnologije ili kvaliteta i prihvatljivih rizika.

 

Zaključak: Optimiziranje lanca vrijednosti kroz audite dobavljača

Auditi dobavljača postali su važna komponenta održivog upravljanja dobavljačima. Takav audit vas podržava u implementaciji jedinstvenih korporativnih smjernica i stvara transparentnost duž cijelog lanca nabavke. Uz audit dobavljača od strane DQS-a, možete brzo identificirati rizike i prilike unutar vaše organizacije i prezentirati ih transparentno. Ovo stabilizuje vaše interne procese i može održivo poboljšati buduću održivost vaše kompanije.

DQS ima decenije iskustva u auditu procesa i certificiranju sistema upravljanja. Auditori sa iskustvom u industriji iz svjetske DQS mreže pružaju vam uvide s dodanom vrijednošću u održivo upravljanje dobavljačima.

Naš audit ne služi samo za procjenu tehničkog i organizacijskog učinka vaših vanjskih pružatelja usluga, već i za ilustraciju usklađenosti sa dogovorenim procesima i zahtjevima specifičnim za pravila.

Također tema Korporativna društvena odgovornost (CSR), tj. predanost ekonomskom zadatku auditora da stvori pomirenje za važne i nezamjenjive aspekte održivosti vaše kompanije i procesa vaših dobavljača. U tu svrhu dizajniramo instrumente, kriterije i procedure koje su individualno prilagođene vašoj kompaniji.

 

DQS: Simply leveraging Quality.

Kao međunarodno priznati certifikator za sisteme upravljanja i procese, DQS vrši audit više od 30.000 dana audita godišnje. Naša tvrdnja počinje tamo gdje završavaju kontrolne liste audite: Vjerujte nam na riječ! Radujemo se razgovoru s vama i rado ćemo vam pokazati na čemu se zasnivaju učinak i kvalitet naših audita. Posebno:

  • Kompetentni auditori sa integritetom i iskustvom u industriji
  • Riješenja po mjeri koja su prikladna za vašu organizaciju i vaš sistem upravljanja
  • Ciljana identifikacija potencijalnih slabosti i rizika
  • Objektivni, razumljivi rezultati i značajna pomoć pri donošenju odluka
  • Međunarodno priznati certifikati sa visokom tržišnom prihvaćenošću
  • Praćenje rezultata audita/analize uključujući provjere efektivnosti poduzetih mjera
  • Individualni razvoj i izrada kataloga kriterija i sistema evaluacije
birinci-graichen-leder-walter-dqs
Loading...

DQS Auditi dobavljača

Naši auditi dobavljača fokusiraju se na pitanje: Šta tržište, kupci i vaše zainteresirane strane zahtijevaju od vas u smislu održivosti? Saznajte. Besplatno i bez obaveza.

Autor
Altan Dayankac

DQS proizvodni menadžer i expert za brojne teme održivosti, klime, okoline i zaštite na radu. Altan Dayankac svoju stručnost doprinosi i kao autor i prezenter u komisijama za zaštitu okoline i zdravlja i sigurnosti na radu, kao i na brojnim stručnim događajima.

Loading...