Mnoge firme u EU morat će se prilagoditi strožijim zahtjevima za izvještavanje o održivosti od 2023. godine. To je rezultat prijedloga Europske komisije za izmjenu Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti  (Corporate Sustainability Reporting Directive). Glavna nova značajka bio bi obavezan eksterni audit (zahtjev za auditom) u budućnosti. U nastavku smo saželi glavne promjene za vas.

Zašto je bila potrebna revizija Direktive o nefinansijskom izvještavanju (NFRD)?

Direktiva o nefinansijskom izvještavanju uvela je važna pravila za firme koje su uvrštene na berzu sa više od 500 zaposlenika da izvještavaju o svojim politikama i praksama održivosti. Međutim, Komisija smatra da trenutne smjernice nisu dovoljne: izvještavanje je često nepotpuno, nedostaje uporedivosti, a informacije o rizicima često su neujednačene. Na primjer, ulagačima nedostaje pouzdan pregled rizika povezanih sa održivošću kojima su firme izložene. Visokokvalitetno i pouzdano javno izvještavanje firmi pomoći će stvaranju kulture veće javne odgovornosti.

Ubuduće će i firme sa manje od 500 zaposlenih imati obavezu izvještavanja

Nova uredba će se odnositi na više firmi. Novi prijedlog proširuje djelokrug na sve velike firme - bez obzira na to jesu li uvrštene na berzu i bez prethodnog praga od 500 zaposlenih. Ova promjena znači da će u budućnosti sve velike firme morati odgovarati javnosti za svoj društveni i ekološki otisak. Komisija također predlaže proširenje opsega zahtjeva za izvještavanje na mala i srednja poduzeća koja su uvrštena na berzu, sa izuzetkom uvrštenih mikro poduzeća, ali uz pojednostavljene standarde. U tu svrhu Komisija predlaže razvoj skupa jedinstvenih standarda za mala i srednja poduzeća kako bi se poboljšala njihova transparentnost i smanjili troškovi.

EU standardi izvještavanja u međunarodnom kontekstu

EU standardi za izvještavanje o održivosti trebali bi biti u skladu sa ciljevima i propisima Europskog zelenog plana i postojećim pravnim okvirom. Štaviše, trebali bi pokrivati ne samo rizike poduzeća, već i utjecaj njihovog djelovanja na društvo i okolinu. U tom smislu Komisija podržava napore G20, Odbora za finansijsku stabilnost i drugih međunarodnih organizacija u razvoju temelja za standarde za izvještavanje i nadovezivanje na rad Radne skupine za objavljivanje informacija povezanih sa klimatskim promjenama.

Eksterni auditi postaju obavezni

Prijedlog svih zainteresiranih firmi zahtijeva da naruče eksterni audit kako bi provjerili pouzdanost informacija o održivosti o kojima izvještavaju. Takav eksterni audit sada već koriste mnoge firme kako bi osigurale vjerodostojnost svog izvještavanja i smanjile vjerovatnost grešaka. Međutim, do danas je eksterna provjera bila neobavezna - ako se nacrt usvoji u ovom obliku, eksterna provjera bila bi obavezna.

Šta je sljedeće?

Sljedeći korak je da Europski parlament i države članice u Vijeću pregovaraju o konačnom tekstu prijedloga zakona na temelju prijedloga Komisije. U isto vrijeme, Europska savjetodavna skupina za finansijsko izvještavanje (EFRAG) će također započeti rad na nacrtu standarda za izvještavanje o održivosti i dovršiti ga do sredine 2022. godine. Raspored Komisije ovisit će o tome kako će se odvijati pregovori sa Parlamentom i Vijećem. Ako sporazum postignu 2022. godine, Komisija bi trebala moći usvojiti prvi od standarda za izvještavanje do kraja 2022. godine.

Kako vam DQS može pomoći

DQS je vaš iskusni partner za eksternu provjeru izvještaja o održivosti. Mi smo uz vas - jednostavnim planiranjem audita, iskusnim auditorima i detaljnim izvještajima o auditu. Možete naći više informacija ovdje.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...