Engleska riječ compliance ima latinske korijene. U kontekstu poslovnog prava, to znači nešto poput "pridržavanja pravila" ili "usklađenosti s pravilima".

U odnosu na standarde sistema upravljanja, usklađenost igra centralnu ulogu. U ovom kontekstu, usklađenost se također može posmatrati kao radnja kompanije ili organizacije da postigne usklađenost sa specifikacijom ili dobrovoljno preuzetom obavezom, na primjer u vezi sa standardima, zakonima ili sporazumima. Neusklađenost sa takvim obavezama ponekad se naziva i "neusklađenost" (izraz iz ISO 19011).

Međutim, kada se riječ usklađenost koristi u drugim jezicima, mora se voditi računa. Na primjer, međunarodno priznati standard ISO 9000 za principe i termine u upravljanju kvalitetom pojašnjava da se francuska riječ "usaglašenost" ne može koristiti kao sinonim za "usklađenost" (ispunjavanje zahtjeva).

Usklađenost ISO standardima sistema upravljanja

Riječ usklađenost se ne koristi dosljedno u poznatim ISO standardima za sisteme upravljanja ili se prevodi sasvim drugačije.

ISO 9001 standardu za sisteme upravljanja kvalitetom, usklađenost se ne pojavljuje ni u engleskom ni u njemačkom tekstu. Standardom dominiraju fraze kao što su "... usklađenost s kupcima i primjenjivim zakonskim i regulatornim zahtjevima".

ISO 14001, standard za sistem upravljanja okolinom, to su "obaveze usklađenosti", koje se dijele na "pravne zahtjeve" i "druge zahtjeve". Ako "usklađenost" stoji bez dodatka, to znači "usklađenost sa obavezama" u okolinskom standardu.

ISO 45001, s druge strane, fokusira se na "usklađenost sa zakonskim i drugim zahtjevima", kao i na njegovu ocjenu. Isto važi i za ISO 50001, standard za sistem upravljanja energijom. 

Dobro poznati ISO 27001 standard za sistem upravljanja sigurnošću informacija, odnosi se na "usklađenost sa zakonskim i ugovornim zahtjevima" u Aneksu A.

Neka tehnička pravila, na primjer ISO/IEC 27008, također govore o "tehničkoj usklađenosti", što se onda mora shvatiti kao "tehnička usklađenost".

 

ISO 37301 - Nova testna ploča za upravljanje usklađenošću

Od svog objavljivanja u aprilu 2021., ISO 37301 je poseban standard za sisteme upravljanja usklađenošću. Novi standard koji se može certificirati proizašao je iz sistematskog pregleda smjernica ISO 19600 (Sistemi upravljanja usklađenošću - Zahtjevi sa smjernicama za upotrebu, 2021.).

Zanimljiva tema? Pročitajte više sada.

ISO 37301:2021-04 Sistemi upravljanja usklađenošću - Zahtjevi sa uputama za upotrebu.

Autor
Ute Droege

DQS expert za sisteme upravljanja kvalitetom, dugogodišnji auditor i iskusni trener za ISO 9001.

Loading...