Strukturu visokog nivoa (HLS) uvela je Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) kako bi standardima sistema upravljanja dala jedinstvenu strukturu i sličan osnovni sadržaj. Cilj koji stoji iza ovoga je poboljšati usklađenost različitih ISO standarda pomoću strukture unakrsnih standarda.

HLS također služi kao smjernica za razvoj budućih standarda, tako da će dugoročno svi ISO standardi za sisteme upravljanja sadržati istu sveobuhvatnu strukturu, zajedničke osnovne zahtjeve i zajedničke termine i definicije.

AŽURIRANJE: Struktura visokog nivoa će postati Harmonizovana struktura

Pravila za strukturu visokog nivoa i osnovni sadržaj objavljeni su 2012. godine u Aneksu „Harmonizovani pristup standardima sistema upravljanja“ (Aneks SL) ISO/IEC direktiva. U maju 2021. ISO je objavio revidirani Aneks SL. Time je HLS prošao reviziju sa raznim pojašnjenjima, dopunama, ali i brisanjem.

Od tada, struktura visokog nivoa (HLS) se sada naziva "Harmonizovana struktura" (HS), a koristi se i termin "Harmonizovani pristup" (HA). Što se tiče sadržaja, nema većih promjena; osnovni zahtjevi HLS-a su uglavnom zadržani. Međutim, nova Harmonizovana struktura će stupiti na snagu tek sa sljedećom revizijom odgovarajućeg ISO standarda.

Definicija Strukture visokog nivoa

Struktura visokog nivoa (HLS) je smjernica za razvoj novih standarda, koja strukturu i zahtjeve standarda ISO sistema upravljanja dovodi u zajednički imenitelj i na taj način ih usklađuje. Sa HLS-om, ISO također teži cilju da obezbijedi jednoobraznu upotrebu osnovnih tekstova, termina i definicija. Iznad svega, međutim, zajednički osnovni zahtjevi promovišu integraciju sistema upravljanja u kompaniji.

Ovo održava sistem upravljanja vitkim i efikasnim, a istovremeno efikasno zadovoljava sve potrebe i očekivanja zainteresovanih strana. Ostale ključne riječi uključuju: kontekst organizacije, liderstvo i predanost, orijentaciju na proces i pristup zasnovan na riziku.

 

Struktura HLS

Struktura visokog nivoa ima snažan fokus na najviše rukovodstvo i kontekst organizacije (Poglavlje 4 i Poglavlje 5). Osnovna struktura se uvijek sastoji od deset poglavlja:

1. Opseg

2. Normativne reference: oba dijela sadrže formulacije specifične za standarde i definišu ciljeve

3. Pojmovi i definicije: Upućivanje na opšte uslove predstavljene u Dodatku SL i sve termine specifične za standard.

4. Kontekst organizacije: razumijevanje internih i eksternih pitanja, potreba i očekivanja relevantnih zainteresiranih strana, sistema upravljanja i njegovog obima primjene

5. Liderstvo: odgovornost i posvećenost top menadžmenta, politike, organizacione funkcije, uloge, odgovornosti i ovlaštenja

6. Planiranje: mjere za upravljanje rizicima i prilikama, kvalitetne ciljeve i planove za njihovo postizanje

7. Podrška: potrebni resursi, kompetencije, svijest, komunikacija i dokumentirane informacije

8. Djelovanje: operativno planiranje i upravljanje

9. Evaluacija performansi: praćenje, mjerenje, analiza i evaluacija, interni auditi, pregled menadžmenta

10. Poboljšanje: neusklađenosti, korektivne akcije i kontinuirano poboljšanje.

Potpoglavlja pojedinačnih standarda razlikuju se po temi u vezi sa sadržajem standarda koji je specifičan za predmet. Na primjer, standard upravljanja kvalitetom ISO 9001 ima više potpoglavlja u poglavlju 5 od standarda ISO 14001 za sisteme upravljanja okolinom.

Poglavlja 4 do 10 su od posebnog značaja za certifikaciju sistema upravljanja, ne samo zato što se PDCA ciklus, a time i proces kontinuiranog poboljšanja, također može naći ovde.

Loading...

Integrisani sistemi upravljanja

Besplatni Bijeli papir

Uz pomoć integrisanog sistema upravljanja, može se postići dobra ravnoteža između različitih zahtjeva standarda specifičnih za temu. Iskoristite znanje i iskustvo naših stručnjaka.

Bitne promjene u HS - izbor

Nova harmonizovana struktura će stupiti na snagu sa sljedećom revizijom odgovarajućeg standarda. Od poznatijih ISO standarda sistema upravljanja, ISO 37301:2021 (Upravljanje usklađenošću) i nedavno revidirani Standard sigurnosti informacija ISO 27001 su do sada imali koristi od toga.

Klauzula 1 "Opseg": Opseg svakog standarda će u budućnosti biti povezan sa predviđenim rezultatima sistema upravljanja. Za ISO 14001 to bi bilo, na primjer, poboljšanje ekoloških performansi, ispunjavanje obavezujućih obaveza i postizanje postavljenih okolinskih ciljeva – za korisnike prije formalnost, za auditore mogući indikator za procjenu efektivnosti sistema upravljanja.

Klauzula 3 "Pojmovi": U budućnosti, svi pojmovi relevantni za standard upravljanja i njihove standardne definicije moraju biti u potpunosti navedeni u klauzuli 3 odgovarajućeg standarda. To bi trebalo dovesti do veće transparentnosti i jasnoće. Samo pozivanje na "sestrinske standarde" stoga više nije potrebno.
Izrazi "outsourcing" i "kontrola eksternaliziranih procesa" potpuno su izbrisani, budući da u prošlosti korisnici često nisu bili u stanju jasno identificirati kada se proces smatra vanjskim, a kada ne. Novi zahtjevi su uključeni u klauzulu 8 kako bi se ova situacija bolje uzela u obzir.

Klauzula 4.2 "Zainteresirane strane": U ovoj klauzuli je dato pojašnjenje koje je indirektno povezano sa standardnom definicijom pojma "zahtjev". U 4.2.b, potrebno je identifikovati relevantne zahtjeve relevantnih zainteresiranih strana. Ovo je dopunjeno zahtjevom 4.2.c, prema kojem se, iz identifikovanih relevantnih zahtjeva, još jednom filtriraju oni relevantni za sistem upravljanja organizacije.
U standardima kao što su ISO 14001 ili ISO 45001 već postoji slična formulacija prema kojoj organizacija iz zahtjeva relevantnih zainteresiranih strana mora izdvojiti one zahtjeve koje je zakonski dužna ispuniti.

Klauzula 6 "Planiranje": S obzirom na temu "Upravljanje promjenama", ova klauzula je dobila dodatnu podtačku 6.3. Klauzula 6.3 zahtijeva da se planiraju promjene u sistemu upravljanja. U klauzuli 8 "Djelovanje", ovaj zahtjev je preciziran u smislu da se planiranje promjena također mora kontrolisati.

Klauzula 7.5 "Dokumentirane informacije": Ova klauzula se sada fokusira na dostupnost, upotrebljivost i zaštitu dokumentiranih informacija koje su potrebne za sistem upravljanja i koje zahtijeva relevantni standard (7.5.3). I to se primjenjuje bez obzira na to o kojoj vrsti dokumentiranih informacija je riječ. Stari vokabular kao što je "čuvanje" se više ne koristi.

Klauzula 10 "Poboljšanje": Nakon revizije, klauzula sada više ima za cilj (proaktivno) pokretanje poboljšanja nego identifikaciju mogućih poboljšanja. Ova promjena se može shvatiti kao prilagođavanje zahtjevu za općim "kontinuiranim poboljšanjem".

Važno za znati: HLS i PDCA

Poglavlja Strukture visokog nivoa zasnovana su na PDCA ciklusu Planiraj-Uradi-Provjeri-Poboljšaj. Sljedeća poglavlja su dodijeljena pojedinačnim fazama PDCA:

  • Planiraj: Poglavlja 4, 5 i 6
  • Uradi: Poglavlja 7 i 8
  • Provjeri: Poglavlje 9
  • Poboljšaj: Poglavlje 10

 

Koji standardi slijede strukturu visokog nivoa?

Svi moderni ISO standardi sistema upravljanja zasnovani su na zajedničkoj osnovnoj strukturi – Struktura visokog nivoa. Ovo uključuje ISO standarde za:

Upravljanje kvalitetom: ISO 9001

Zaštitu okoline: ISO 14001

Zaštitu zdravlja i sigurnost na radu: ISO 45001

Upravljanje energijom: ISO 50001

Sigurnost informacija: ISO 27001

Upravljanje usklađenošću: ISO 37301

Upravljanje kontinuitetom poslovanja: ISO 22301

high level structure-dqs-whitepaper cover
Loading...

Struktura visokog nivoa

6 najvažnijih ISO standarda u vizuelnom prikazu
Infografika za ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001, ISO 45001, ISO 22301 i ISO 50001

Integrisani sistem upravljanja sa zajedničkom strukturom - evolucija

Objavljivanjem standarda za upravljanje energijom ISO 50001 krajem avgusta 2018. godine, posljednji od pet velikih ISO standarda za sistem upravljanja također je opremljen strukturom visokog nivoa (HLS). Ova osnovna struktura također uspostavlja jedinstvene osnovne tekstove za osnovne zahtjeve sistema upravljanja, kao i zajedničke oznake i osnovne definicije. Na ovaj način bi se različiti sistemi trebali lakše spojiti i postati jedan integrisani sistem upravljanja.

Kada se standard sigurnosti informacija ISO 27001 pojavio 2013. godine, bio je to prvi od značajnijih ISO standarda koji je zasnovan na HLS-u. Međutim, tek od velike revizije ISO 9001 (upravljanje kvalitetom) i ISO 14001 (zaštita okoline) 2015. godine zajednička osnovna struktura postala je poznata širem krugu korisnika. U martu 2018, ISO 45001 (zaštita zdravlja i sigurnost na radu) je dodan, a u avgustu 2018, ISO 50001 (upravljanje energijom).

Danas se može reći da je sa zajedničkom osnovnom strukturom, strukturom visokog nivoa, integrisani sistem upravljanja značajno efikasniji. Inovacije su dokazale svoju vrijednost, i to bez rezerve: organizacije čiji je sistem upravljanja - na primjer, prema ISO 9001 - izgrađen na bazi strukture visokog nivoa imaju primjetnu prednost u integraciji i implementaciji daljih, specifičnih zahtjeva.

 

Prednosti i benefiti strukture visokog nivoa

Primjena nekoliko standarda u integrisanom sistemu upravljanja postaje mnogo lakša, na primjer u kombinaciji upravljanja kvalitetom i sigurnosti informacija. Ovo je posebno tačno ako je ispunjen osnovni zahtjev svih primenjenih skupova pravila: naime, puna integracija odgovarajućih zahtjeva standarda u postojeći sistem upravljanja, a time i u opšte poslovne procese kompanije.

Ovdje je pregled glavnih prednosti:

  • Jedinstvena struktura i upotreba identičnih osnovnih tekstova, termina i definicija olakšavaju korisnicima razumijevanje standarda.
  • Zahvaljujući standardizaciji, dalji sistemi upravljanja mogu se brže integrisati u postojeći sistem; u većini slučajeva, ISO 9001 predstavlja polaznu tačku.
  • Sa HLS-om, uvođenje nekoliko sistema upravljanja, na primer kvalitetom, okolinom, sigurnosti informacija, postaje mnogo jednostavnije i efikasnije. Smanjuje se i dupliranje rada i truda u dokumentaciji.
  • Uz integrisani sistem upravljanja, auditi (interni i eksterni) mogu se provoditi lakše ili prema više standarda istovremeno, a mogu se koristiti i sinergije.

 

Da li integrisani sistem upravljanja sa zajedničkom strukturom ima nedostatke?

Iako su relevantni standardi sistema upravljanja ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001 i ISO 50001 već imali određene zajedničke karakteristike u pogledu strukture i sadržaja, tek je HLS kreirao strukturu koja to čini mnogo lakšim, ako ne i mogućim, da integriše zahtjeve različitih skupova propisa sve do posljednjih uglova kompanije. Ovo je posebno vidljivo u slučaju sigurnosti i zdravlja na radu sa strukturom visokog nivoa u ISO 45001.

Ako kompanija koristi integrisani sistem upravljanja sa zajedničkom strukturom, to ne dovodi do nedostataka – ni od jedinstvene strukture ni od terminologije. Također ne postoji uslov da se terminologija mora koristiti u dokumentiranim informacijama kompanije.

U ISO 9001:2015 , naći ćete dva informativna priloga. Iako oni ne sadrže zahtjeve, preporučuju se.

  • Anex A: Pojašnjenje nove strukture, terminologije i koncepata.
  • Anex B: Drugi međunarodni standardi o upravljanju kvalitetom i sistemima upravljanja kvalitetom.

DQS - Auditiranje vašeg integrisanog sistema upravljanja sa dodatnom vrijednošću 

Kompanije sa integrisanim sistemom upravljanja baziranim na strukturi visokog nivoa teže ka izbegavanju problema i dupliranja interfejsa, povezivanja resursa i korištenja sinergije – drugim riječima, uzimanja holističkog pogleda na svoje operativne procese. I to je upravo način na koji naši auditori vrše audit.

Kombinovana, simultana certifikacija integrisanog sistema upravljanja nudi brojne mogućnosti zahvaljujući međutematskom pristupu. Na primjer, DQS audit ne samo da identifikuje potencijal za poboljšanje, već i kontradikcije između različitih predmetnih oblasti.

Važno nam je da naš audit ne doživljavate kao audit, već kao obogaćivanje vašeg sistema upravljanja. Naša tvrdnja uvijek počinje tamo gdje završavaju kontrolne liste audita. Vjerujte nam na riječ!

audits-dqs-audit wuerfel nebeneinander auf tisch
Loading...

DQS. Jer nisu svi auditi isti.

Imate li pitanja o certifikaciji vašeg sistema upravljanja kvalitetom prema ISO 9001? Saznajte više. Bez obaveza i besplatno.

Autor
Ute Droege

DQS expert za sisteme upravljanja kvalitetom, dugogodišnji auditor i iskusni trener za ISO 9001.

Loading...