Riječ akreditacija dolazi od latinskog glagola "accredere". Na engleskom to znači nešto poput "dati povjerenje". Akreditacije se dodjeljuju u različitim oblastima kao što su visoko obrazovanje, štampa, sport, diplomatija i biznis. Po pravilu predstavljaju neku vrstu odobrenja, u poslovanju potvrdu, koju izdaje tijelo nadležno za dodjelu akreditacije. Za to je potreban dokaz određenih kvaliteta i sposobnosti, kao i usklađenost sa određenim standardima.

Akreditacija certifikacijskih tijela je od posebnog značaja. Autoritativna definicija "akreditacije" u ovom kontekstu je navedena u standardu ISO 17011. Shodno tome, akreditacija je:

 

„Potvrda treće strane koja formalno navodi da je certifikacijsko tijelo nadležno za obavljanje specifičnih zadataka ocjenjivanja“.

Kome je dozvoljeno da akredituje certifikacijska tijela?

Akreditacija certifikacijskih tijela kao što je DQS, takozvana tijela za ocjenu usklađenosti, suvereni je zadatak regulisan zakonom u Evropi. Od 2010. godine njemačko akreditacijsko tijelo (DAkkS) je odgovorno za akreditacije u Njemačkoj kao jedino nacionalno tijelo za akreditaciju prema Uredbi (EC) br. 765/2008. Evropska uredba je implementirana u njemačko pravo Zakonom o akreditacijskom tijelu (AkkStelleG) 2009. godine. Nacionalna tijela za akreditaciju djeluju na neprofitnoj osnovi i pod nadzorom su vlade.

Ko može dobiti akreditaciju?

DAkkS akredituje tijela za ocjenu usklađenosti, kao što su laboratorije ili inspekcijska tijela, ali i tijela za certifikaciju za sisteme upravljanja, kao što je DQS. Akreditacije DQS-a odnose se na standarde i proizvode sistema upravljanja i, između ostalog, obavezuju se na ispunjavanje zahtjeva standarda ISO 17021 i ISO 17065.

Akreditacije u DQS

Vrijednost certifikata uvijek se mjeri stepenom povjerenja javnosti u certifikacijsko, akreditirano tijelo ☆ Godine 1991. DQS je bio prvo certifikacijsko tijelo u Njemačkoj koje je dobilo akreditaciju za ISO 9001/2/3 ☆

Saznajte više o akreditacijama u DQS Grupi

Za certifikatore koji rade u takozvanom "akreditovanom području" i koji nude certifikate u skladu sa standardima sistema upravljanja, bilo bi dobro da dobiju odgovarajuću akreditaciju od DAkkS-a ili sličnih tijela. Najpoznatiji standardi sistema upravljanja su

Akreditacija je važeća u cijelom svijetu i nedavno je odobrena na neograničeno vrijeme. Međutim, nadležnost certifikacijskog tijela u redovnim intervalima prati tijelo za akreditaciju - u Njemačkoj DAkkS. DAkkS web stranica sadrži listu standarda sistema upravljanja i tehničkih pravila za koje je moguća akreditacija.

 

Koje su prednosti akreditacije?

Akreditacija certifikacijskog tijela smatra se objektivnim dokazom da certifikacijsko tijelo svoje aktivnosti obavlja na osnovu međunarodnih standarda i redovno procenjuje svoje postupke nezavisno.

Međunarodno priznate akreditacije i odobrenja vam tako pomažu pri odabiru pružatelja usluga. Naš savjet: Akreditacija daje pravo tijelu za ocjenu usklađenosti da prikaže logo akreditacije, na primjer, onaj Deutsche Akkreditierungsstelle (DAkkS), na certifikatima koje izdaje. Ako na vašem certifikatu postoji takav logo akreditacije, to je akreditovani certifikat sa svjetskim priznanjem.

U privatnom sektoru, u „neregulisanoj oblasti“, akreditacije imaju za cilj ocjenjivanje usklađenosti koje prvenstveno služe izgradnji povjerenja u poslovanje. Ovdje akreditacija nije obavezna za certifikaciju sistema menadžmenta, ali se preporučuje iz više razloga! Posebno za vas kao klijenta certifikacije, ovo rezultira u prednosti da rezultat ocjenjivanja usklađenosti stoji u odnosu na međunarodna poređenja.

Iz akreditacije certifikatora možete vidjeti da je kvalitet ponuđene usluge dokazan i da je ponuda pouzdana. Tokom procesa certifikacije, vaša kompanija ima koristi od potvrđene profesionalne kompetencije auditora akreditiranog certifikatora. To se, između ostalog, izražava u dijalogu i otkrivanju potencijala za poboljšanje stvaranja vrijednosti za vaše sisteme upravljanja.

 

Šta su akreditirani certifikati?

Akreditirani certifikat izdaje akreditovani certifikator - i to uvijek na temelju norme ili standarda.

Sa akreditovanim certifikatom uživate u neophodnom prihvatanju vaših kupaca i poslovnih partnera širom svijeta. Međunarodno priznanje certifikata od akreditovanih certifikacijskih tijela olakšava pristup globalnim tržištima i smanjuje troškove višestrukih certifikacija. Ako želite da budete sigurni, trebali biste se voditi ovim kriterijima pri odabiru certifikatora.

Standard ISO 17021 to kaže na ovaj način:

Opšti cilj akreditovane certifikacije je „da obezbijedi poverenje svim stranama da sistem upravljanja ispunjava određene zahtjeve“.

I dalje, "Vrijednost certifikacije je stepen povjerenja javnosti koji se izražava nepristrasnom i kompetentnom procjenom treće strane."

Informativna vrijednost, pouzdanost, a time i vrijednost certifikata u velikoj mjeri ovisi o tome da li je certifikacijsko tijelo akreditovano, ali i o tome kakav ugled certifikator uživa na tržištu - to je zauzvrat ne samo zasluga njegovih akreditacija.

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja

Saznajte više o prednostima akreditovanog DQS certifikata u ličnom razgovoru.

Koja je razlika između akreditacije i certifikacije?

Da li su proizvodi, usluge, procesi ili sistemi upravljanja usklađeni sa standardima, da li osobe ispunjavaju određene kvalifikacione profile, to se može dokazati instrumentima akreditacije i certifikacije.

Certifikacija označava utvrđivanje usklađenosti u pojedinačnim slučajevima. Primjer: Kao certifikacijsko tijelo, DQS vrši audit i certificira sistem upravljanja kvalitetom kompanije prema ISO 9001.

Akreditacija je, s druge strane, formalna potvrda nezavisne treće strane da samo certifikacijsko tijelo djeluje kompetentno i nepristrano na osnovu međunarodno primjenjivih pravila.

 

Šta je "neakreditirano područje"?

U industriji postoji mnoštvo specifikacija standarda i tehničkih pravila koje izdaju različita tijela kao što su udruženja. Procjene i auditi prema takvim specifikacijama obično spadaju u takozvanu "neakreditovanu oblast". To znači da nema akreditacije od strane DAkkS-a ili nekog drugog tijela za ove specifikacije i tehnička pravila. Međutim, oni su odobreni za certifikaciju i potvrdu od strane organizacije koja ih je izdala.

Jedan primjer je pečat kvaliteta DStV njemačkog udruženja poreznih savjetnika. Udruženje je dalo odobrenje za certifikaciju i dodjelu pečata DStV samo nekolicini certifikacijskih organizacija, uključujući DQS.

 

Akreditacije u DQS Grupi

Svojim akreditacijama omogućavamo - za razliku od neakreditovanih certifikatora - usklađenost sa standardima, međunarodnu uporedivost i priznavanje certifikata. Godine 1991. DQS je bio prvo certifikacijsko tijelo u Njemačkoj koje je akreditovano za ISO 9001/2/3 od strane tadašnje TGA GmbH (danas: Deutsche Akkreditierungsstelle GmbH, DAkkS). Danas spektar naših usluga obuhvata oko 200 međunarodnih propisa i nacionalnih standarda. Pregled naših akreditacija možete pronaći u našoj aktualnoj  stranici akreditirani certifikati.

Autor
Ute Droege

DQS expert za sisteme upravljanja kvalitetom, dugogodišnji auditor i iskusni trener za ISO 9001.

Loading...