Progresivna globalizacija, složeni zakonski zahtjevi i povećani zahtjevi potrošača - svi ovi faktori utiču na proizvodnju robe široke potrošnje. Logična posljedica: proizvodi, sirovine i rizici u lancu nabavke moraju biti temeljno provjereni, jer je to jedini način borbe protiv prevare proizvoda. Novorazvijena IFS PIA Benchmark procjena, koju predstavljamo u nastavku, idealna je za ovo preispitivanje.

Auditi integriteta proizvoda nisu ništa novo: proizvođači privatnih marki sve su više podložni tim auditima, koje maloprodajni kupci koriste kako bi stekli uvid u proizvodnju kako bi osigurali autentičnost i integritet proizvoda. Međutim, kontrolne liste koje se koriste za ove audite su uvijek različite. Ovo je sada podešeno da se promijeni sa IFS PIA.

Sa IFS procjenom integriteta proizvoda (PIA), IFS je pokrenuo jedinstven pristup. Referentna procjena usklađuje kriterije prevare proizvoda i integriteta i može se primijeniti na bilo koju grupu proizvoda proizvođača. Procjena ne gleda samo na proizvodne procese u samoj fabrici, već i na administrativne procese, lanac nabavke i kako kompanija upravlja rizicima vezanim za sirovine. Napomena: IFS PIA nije standard za certifikaciju.

Pristup

Opseg IFS PIA audita je uvijek isti: upravljanje integritetom proizvoda na lokaciji x kompanije. Ovo uključuje sve procese i podatke koji se odnose na integritet proizvoda proizvedenih na lokaciji, čak i ako se neki procesi izvode na drugim lokacijama kompanije ili su vanizvorni. Audit slijedi jedinstven pristup: specifične rizike prevare i integriteta identificiraju obučeni auditori čak i prije nego što se obavi audit na licu mjesta. Osim toga, trgovci na malo se pitaju koje specifične aspekte treba uključiti u audit IFS PIA. Na taj način je svaki audit usmjeren ka cilju i specifičan za kupca.

Put do ocjenjivanja

Registracija

  1. Pročitajte IFS PIA program i smjernice
  2. Sami implementirajte zahtjeve kako biste stekli iskustvo
  3. Samoprocjena (preporučuje se za identifikaciju nedostataka)
  4. Registrujte se za audit (email naPIA@ifs-certification.com)
  5. Potpišite IFS ugovor
  6. Popunite upitnik

    Sljedeći koraci
  7. Odaberite certifikacijsko tijelo sa IFS PIA obučenim auditorom, npr. DQS CFS
  8. Informacije se dobijaju od maloprodajnih partnera
  9. Datum ocjenjivanja je dogovoren
  10. IFS i ocjenjivač pripremaju procjenu
  11. Provođenje procjene

    Nakon procjene
  12. Auditor priprema preliminarni izvještaj
  13. Auditirana kompanija priprema akcioni plan
  14. Akcioni plan se dostavlja auditoru, koji dodaje zaključak
  15. Auditor šalje izvještaj IFS-u
  16. IFS šalje IFS PIA izvještaj auditiranoj kompaniji i trgovcima na malo koji učestvuju
  17. IFS učitava pismo potvrde u IFS bazu podataka.

Učestalost IFS PIA audita ovisi o sektoru proizvoda. Na primjer, sektor mesa je podložniji prevarama i stoga ga je potrebno češće auditirati od drugih sektora. Ciklus audita varira od 6 mjeseci do 3 godine.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...