Sve veće zagađenje zraka i okoline, prekomjerna potrošnja resursa ili klimatske promjene samo su neki od mnogih razloga za uključivanje teme zaštite okoline u korporativno planiranje. Osim idealističkih vrijednosti, profesionalno upravljanje okolinom nudi i ekonomske prednosti, kroz koje možete razotkriti i eliminisati različite slabe tačke u vašoj kompaniji. Da bi se efektivno upravljanje okolinom implementiralo u praksi, važno je koordinirati svoje mjere. To je upravo ono čemu služe sistemi upravljanja okolinom: Kontinuirano i sistematski poboljšavati zaštitu okoline u vlastitoj kompaniji. U nastavku ćete naučiti šta je tačno profesionalni sistem upravljanja zaštitom okoline, kome je certifikacija posebno vrijedna, koje zahtjeve morate ispuniti i kako vam DQS može pomoći.

Loading...

Šta je sistem upravljanja okolinom? Definicija

Sa profesionalnim sistemom upravljanja zaštitom okoline (EMS), definišete i dosljedno provodite okolinsku politiku vaše kompanije – od nabavke materijala do zbrinjavanja otpada, raspodjele zadataka, organizacije procesa, obuke i ponašanja zaposlenih, kao i procedura za provođenje okolinske politike. Fokus implementacije sistema upravljanja zaštitom okoline je da stalno poboljšavate svoj okolinski učinak.

Jedan dokazani sistem upravljanja zaštitom okoline, na primjer, je globalno važeći standard ISO 14001, koji vam omogućava da implementirate sveobuhvatno upravljanje okolinom u svim oblastima vaše kompanije i kontinuirano razvijate svoje procese. ISO 14001 vam pomaže da se pridržavate propisa i da smanjite zagađenje okoline, kao što je zagađenje tla ili vazduha, na minimum primjenom dokazanih alata za upravljanje. Istovremeno, različite uloge i odgovornosti osiguravaju efikasnu podršku i dalji razvoj sistema upravljanja.

Na ovaj način hiljade kompanija sada uspijevaju da daju aktivan doprinos zaštiti okoline radeći na održiv način i odgovorno koristeći resurse.

Da biste dobili certifikaciju vašeg sistema upravljanja okolinom, nezavisni auditor redovno procjenjuje usklađenost sa zahtjevima standarda, implementaciju sistema i vaš okolinski program. Samo ako ispunjavate sve uslove, vaša kompanija će biti certificirana.

Zašto sistem upravljanja okolinom ima smisla?

Uvođenje sistema upravljanja okolinom (EMS) je u osnovi dobrovoljno i nije definisano zakonom. Ali sada postoji mnogo razloga za uključivanje zaštite okoline u svakodnevne poslovne aktivnosti. Jer zaštita okoline, posebno u kombinaciji sa profesionalnim sistemom upravljanja okolinom, ima smisla u svakom pogledu.

 

Interni razlozi

  • Promovišete korporativnu zaštitu okoline
  • Imate dokaz o implementaciji specifikacija
  • Poboljšavate svoje procedure i procese
  • Auditi na licu mjesta pokazuju koje slabe tačke i potencijale za uštedu vaša kompanija još ima
  • Potencijalne opasnosti prepoznajete u ranoj fazi i možete ih minimizirati
  • Vi stvarate internu transparentnost u smislu upravljanja okolinom
  • Vi senzibilizirate i motivišete svoje zaposlenike
  • Promovišete komunikaciju među svojim zaposlenima
  • Smanjujete premije u oblasti okolinske odgovornosti
  • Imate prednosti kod pružalaca finansijskih usluga, jer je dokazana zaštita okoline često povezana sa nižim rizikom obaveza i kredita

 

Eksterni razlozi

  • Možete sistematski implementirati regulatorne zahtjeve za zaštitu okoline uz pomoć sistema upravljanja okolinom i učiniti ih certificiranim
  • Možete pružiti dokaze o usklađenosti sa zakonima i propisima
  • Stječete veći kredibilitet prema kupcima i partnerima
  • Stječete bolje komunikacijske vještine prema kupcima i partnerima
  • Poboljšavate svoj imidž prema kupcima, javnosti i vlastima
  • Imate prednosti u odnosu na konkurenciju, jer je zaštita okoline postala važan prodajni argument
  • Stječete opsežna znanja o utjecaju proizvoda, usluga i procesa na okolinu
  • Možete minimizirati rizike svoje odgovornosti u slučaju incidenata

 

Za koje kompanije je profesionalni sistem upravljanja okolinom posebno važan?

Uvođenje profesionalnog sistema upravljanja okolinom generalno nije obavezno. Međutim, ne može se poreći da su industrija i biznis, nažalost, u velikoj mjeri odgovorni za efekat staklene bašte, nedostatak resursa i globalno zagrijavanje – te stoga kompanije imaju posebnu obavezu da poduzmu protumjere. U nekim oblastima, kao što je rukovanje opasnim materijama ili jednostavno odvajanje otpada, često postoje propisi i mjere koje se moraju poštovati zakonom. U drugim područjima, mnogo od onoga što je zapravo moguće bez mnogo truda je nažalost još uvijek "može" umjesto "mora".

Srećom, za mnoge kompanije, zaštita okoline odavno je prestala da bude običan posao, a sada je i dobar način da ojačaju sopstveni imidž. Na zasićenim tržištima, korporativno upravljanje okolinom je način da se izdvojite od konkurencije.

Iz tog razloga, mnoge kompanije sada idu daleko od zakonskih zahtjeva i razvijaju vlastito upravljanje okolinom korak po korak. Žele da kombinuju okolinske i ekonomske ciljeve i oslone se na energetski efikasne IT i proizvodne sisteme, na primjer, da smanje svoje emisije CO2 i uštede na troškovima energije.

Za sistematsku implementaciju mjera zaštite klime i okoline u cijeloj kompaniji, preporučljivo je uvesti profesionalni sistem upravljanja okolinom. Ovo vam omogućava da sistematski identifikujete i eliminišete okolinski relevantne slabe tačke u vašoj kompaniji. Pruža vam propise za planiranje, izvršenje i kontrolu i pomaže vam da definišete odgovornosti kao i ponašanje i procedure.

Jedan od načina uvođenja sistematskog upravljanja okolinom je korištenje globalno priznatog standarda ISO 14001, na primjer, koji vašoj kompaniji pruža sistematski okvir koji će vas voditi u dizajniranju vašeg sistema upravljanja okolinom. Zahtjevi standarda prvenstveno su usmjereni na smanjenje ili izbjegavanje uticaja na okolinu, u vezi sa životnim ciklusom, koji se mogu pratiti do poslovnih aktivnosti vaše kompanije. Stoga je naglasak na pristupu koji se više temelji na riziku i striktnom pridržavanju obavezujućih obaveza.

Certifikacija ISO 14001 omogućava vašoj kompaniji da na međunarodnom nivou pokaže da je uvela sistem upravljanja okolinom i na taj način praktikuje zaštitu okoline na visokom nivou. Nije bitno da li ste zanatsko preduzeće, uslužno preduzeće, srednje preduzeće, velika korporacija ili društvena ustanova. Svaka organizacija može imati koristi od certificiranog sistema upravljanja okolinom.

Koji sistemi upravljanja okolinom postoje?

Najpoznatiji sistemi upravljanja okolinom u Evropi su međunarodni standard ISO 14001 i evropski propis o upravljanju okolinom EMAS (Eco-Management and Audit Scheme, Regulativa (EU) 2017/1505 sa Uredbom (EC) br. 1221/2009). U Njemačkoj je oko 8.000 kompanija i organizacija već certificirano prema ISO 14001, a preko 2.100 lokacija je registrovano na EMAS.

ISO 14001 - Održivo upravljanje okolinom

Certificiran sistem upravljanja okolinom u skladu sa priznatim standardom ★ Poboljšajte okolinske performanse i minimizirajte rizike ★ Odgovorno i održivo upravljanje ★

Ali koji sistem upravljanja je pravi za moju kompaniju?

Certifikacija EMS-a prema ISO 14001, kao i validacija prema EMAS-u, svaki ima specifične karakteristike i zahtjeve koji se moraju prilagoditi potrebama Vaše kompanije. To je zato što je svaka kompanija jedinstvena. Stoga sistem upravljanja okolinom uvijek mora biti posebno prilagođen vašoj organizaciji i mjerama.

 

Šta je sistem upravljanja okolinom u skladu sa ISO 14001?

ISO 14001 je globalno prihvaćen i primijenjen standard za sisteme upravljanja okolinom. Prvi put je objavljen 1996. U junu 2000. usvojena je prva revizija. Glavni ciljevi su bili smanjenje složenosti i veća kompatibilnost sa standardom upravljanja kvalitetom ISO 9001.

U februaru 2012. počeli su međunarodni pregovori o drugoj reviziji ISO 14001, koja je objavljena u septembru 2015. godine.

ISO 14001:2015-11 - Sistemi upravljanja zaštitom okoline - Zahtjevi sa uputstvom za upotrebu
Standard je dostupan na ISO webstranici

Sa ovom posljednjom revizijom, povećan je fokus na važnost poslovnih procesa i njihov utjecaj na okolinu. Štaviše, kompanije moraju biti u stanju da pokažu optimizovane okolinske performanse u obliku merljivih okolinskih indikatora, na pouzdan, ponovljiv i sljedljiv način.

Prema ISO 14001, sljedeći aspekti, između ostalog, moraju biti regulisani, utvrđeni ili uspostavljeni:

  • Opseg
  • Politika zaštite okoline
  • Ciljevi i mjere za njihovo postizanje
  • Odgovornosti i ovlaštenja
  • Planiranje procedura i procesa unutar kompanije
  • Mjere za suočavanje sa rizicima i prilikama
  • Aspekti životne sredine
  • Obvezujuće obaveze (pravne i druge obaveze)
  • Potrebni resursi
  • Obuka odgovornih lica
  • Komunikacija unutar i izvan organizacije
  • Spremnost i reagovanje u vanrednim situacijama
  • Dokumentacija
  • Praćenje, mjerenje i evaluacija
  • Interni auditi i pregled menadžmenta
  • Korektivne akcije i kontinuirano poboljšanje

Ako vaša kompanija ili organizacija traži ISO 14001 certifikat, sistem upravljanja okolinom (EMS) mora ispuniti ove zahtjeve standarda. Za postizanje okolinskih ciljeva i kontinuiranog poboljšanja okolinskih performansi, standard također naglašava PDCA krug.

 

Šta je PDCA krug?

Kako bi se postigli ciljevi okolinskog učinka postavljeni za vašu kompaniju, standard ISO 14001 fokusira se na proces kontinuiranog poboljšanja. Ovaj proces poboljšanja zasniva se na metodi "Planiraj, uradi, provjeri, poboljšaj" (Plan, Do, Check, Act) (PDCA):

  • Planiraj: Prvo uspostavljate procese za postizanje implementacije vaših okolinskih ciljeva.
  • Uradi: U ovoj fazi se odvija implementacija procesa.
  • Kontrola: Kontinuirano pratite procese u pogledu zakonskih i drugih zahtjeva (obavezujućih obaveza) kao i u pogledu postavljenih ciljeva. Ako želite, možete objaviti svoj okolinski učinak.
  • Optimizirajte: Možda ćete morati prilagoditi procese koji su već uspostavljeni.

Na ovaj način vaša kompanija može strukturirati i implementirati vašu korporativnu politiku zaštite okoline, okolinske ciljeve i okolinski program s relativno jednostavnim specifikacijama.

 

Šta je razlika u odnosu na EMAS?

EMAS regulativu (Eco-Management and Audit Scheme) je već 1993. godine uspostavila Evropska zajednica. On, takođe, služi kao sistem za sistematsko upravljanje okolinom i za provođenje audita okoline. Pored zahtjeva koji su također integrisani u ISO 14001 za strukturu i procese u sistemu upravljanja okolinom, EMAS sadrži i obavezujući zahtjev za pripremu okolinske izjave. Ovo mora navesti procese i aktivnosti koje utiču na okolinu, kao i osnovne podatke o okolini, na primjer potrošnju resursa ili operativni nivo energije.

U poređenju sa ISO 14001, EMAS dodatno uključuje:

  • Prolazak okolinskog audita, u kojem se detaljno ispituje trenutno stanje kompanije.
  • Morate podnositi redovno ažuriranu izjavu o zaštiti okoline.
  • Morate informisati javnost o svojim naporima za zaštitu okoline.

Na odluku o tome koji je sistem upravljanja ispravan za vašu kompaniju ne može se dati opći način. Da biste to uradili, morate se zapitati šta želite da postignete sa sistemom i da li želite da svoje napore saopštite javnosti. Tu nastaje prva velika razlika: prema EMAS uredbi, izjava o okolini mora biti pripremljena i objavljena. ISO standard zahtjeva samo da eksterno prenesete informacije relevantne za sistem upravljanja okolinom (EMS).

Dakle, ako vaša kompanija generalno ima kupce ili partnere koji insistiraju na godišnje pripremljenoj izjavi o zaštiti okoline, to se mora uraditi u skladu sa EMAS-om i može se uraditi kroz ISO standard.

EMAS regulativa kao i standard ISO 14001 mogu se bez problema implementirati u mala preduzeća. EMAS propis sadrži sve zahtjeve koje standard ISO 14001 postavlja na sistem upravljanja okolinom, plus dodatne zahtjeve kao što je neophodna priprema okolinske izjave. Posljedično, implementacija sistema upravljanja okolinom prema ISO 14001 obično zahtijeva manje posla i vremena.

Kao evropski propis, EMAS možda nije dostupan u vašoj zemlji. Molimo kontaktirajte nas za više informacija. 

 

Kako uvođenje sistema upravljanja okolinom funkcioniše?

Uvođenje sistema upravljanja zaštitom okoline često predstavlja brojne izazove za organizaciju, posebno za zaposlene koji su joj dodeljeni. Trud svakako nije za podcijeniti, jer - kao i sa svakim drugim sistemom upravljanja - prvo se morate upoznati sa materijom sistema upravljanja okolinom kako biste u konačnici ispunili sve zahtjeve standarda, ako zaista razmišljate o certifikatu.

Ovdje, prije svega, evidentiranje, provjera i evaluacija obavezujućih obaveza (zakonskih i drugih zahtjeva) oduzimaju relativno mnogo vremena. Međutim, trebali biste izbjegavati osnovne greške od samog početka, jer ih je teško ispraviti retrospektivno.

Generalno, preporučuje se sistematski pristup sa jasnim dodeljivanjem odgovornosti i fiksnim rokovima. Takva struktura vam daje smjernicu za implementaciju vitkog, praktičnog i korisnog sistema upravljanja okolinom u vašoj kompaniji.

Korak 1

U svakom slučaju, prvi važan korak je podrška vrhunskog menadžmenta, jer oni donose odluku o uvođenju i implementaciji sistema upravljanja okolinom. Bez posvećenosti najvišeg menadžmenta, takav projekat je od samog početka osuđen na neuspjeh. Naravno, elementarno je i uključiti sve zaposlene - dakle ne samo one koji su odgovorni, već i sve koji mogu uticati na nešto u kompaniji.

Ovdje postavljate temelje za svoj projekat. Vi određujete šta želite da postignete u pogledu upravljanja okolinom, planirate implementaciju i krećete u realizaciju korak po korak.

Korak 2

Sada je vrijeme za konkretnu implementaciju. Vi kreirate nacrt svoje okolinske politike i postavljate mjere u svoj korporativni kontekst. Važno je definisati opseg vašeg sistema upravljanja okolinom. Čineći to, također određujete rizike i mogućnosti, kao i mjere za kontinuirano poboljšanje i praćenje upravljanja okolinom. Ovo je, dakle, pitanje:

  • Identificiranja važnih okolinskih aspekata vaše kompanije
  • Identificiranje vaših obavezujućih obaveza
  • Procjena vaše usklađenosti

Korak 3

Nakon što odredite svoj smjer, sada možete definisati svoju komunikacijsku strategiju i postaviti specifične ciljeve ili program. Na taj način ćete moći pratiti korake i mjeriti njihov uspjeh.

Korak 4

Kontinuirano usmjeravate svoj projekt ka uspjehu i kreirate plan za nepredviđene situacije.

Korak 5

Vi procjenjujete svoj okolinski učinak. Da biste to učinili, razvijate proces za snimanje, mjerenje i analizu. Interni auditi pomažu u suzbijanju ako mjere ne teku kako je planirano. Na taj način možete dodatno poboljšati svoje procese.

Kao i kod svakog sistema upravljanja, takav pristup korak po korak također nudi neke prednosti u upravljanju okolinom. Na primjer, relativno je lako vidjeti kako poboljšanje okolinskih performansi pomaže u smanjenju troškova i pomaže u poboljšanju vašeg odnosa s kupcima i partnerima. Također možete vidjeti kako vam ISO 14001 pomaže da pokažete svoje obavezujuće obaveze i još mnogo toga.

Na ovaj način vaša kompanija ili organizacija mogu razumjeti prednosti sistema upravljanja okolinom u bilo kojem trenutku, dok implementirate i poboljšavate svoj koncept korak po korak.

ISO 14001 - Održivo upravljanje okolinom

Certificiran sistem upravljanja okolinom u skladu sa priznatim standardom ★ Poboljšajte okolinske performanse i minimizirajte rizike * Odgovorno i održivo upravljanje ★

Struktuirano uvođenje sistema upravljanja okolinom

Postoje tri strukturalne opcije prilikom postavljanja profesionalnog sistema upravljanja okolinom:

  • Možete izvesti jedan projekat koji se fokusira na jedan ili više okolinskih aspekata. U ovom opreznom pristupu polako se upoznajete sa elementima sistema upravljanja okolinom.
  • Ako ste već implementirali okolinski projekat, možete usvojiti dokazani i strukturirani pristup za upravljanje daljim okolinskim projektima. Za praćenje razvoja pojedinačnih elemenata, djelotvornim se pokazalo i korištenje definisanih koraka.
  • Možete odabrati određene korake koji će se implementirati uzastopno ili istovremeno. Ovaj izbor se preporučuje kada želite da se pozabavite specifičnim aspektima okoline, kao što je ispunjavanje obavezujućih obaveza ili poboljšanje okolinskih performansi. Sa ovim pristupom, sistem upravljanja okolinom se može vrlo dobro razviti vašim sopstvenim tempom i u okviru vaših raspoloživih resursa.

Korak po korak do uspjeha

Konkretan plan za implementaciju vašeg sistema upravljanja okolinom (EMS) pomoći će vam da odredite sljedeće:

  • Kako želite da nastavite sa implementacijom vašeg profesionalnog sistema upravljanja okolinom?
  • U kom vremenskom okviru želite da svaki korak bude postignut?
  • Ko će preuzeti koje uloge i odgovornosti?
  • Koje informacije morate dokumentirati?
  • Kako će se napredak kontinuirano pratiti i mjeriti?

 

Sistem upravljanja okolinom: Šta znače organizaciona struktura i organizacija procesa?

U vezi sa uvođenjem sistema upravljanja okolinom, stalno ćete se susresti sa pojmovima organizaciona struktura i organizacija procesa. Da biste ovo razumjeli, prvo vam treba biti jasno šta znači pojam "sistem upravljanja okolinom". Riječ je sastavljena od pojmova "upravljanje okolinom" i "sistem upravljanja":

  • Upravljanje okolinom: Sve mjere za smanjenje negativnih utjecaja na okolinu ili promjene u okolini.
  • Sistem upravljanja: Instrument za sistematsku, ciljanu i plansku implementaciju korporativne politike i ciljeva. Ovo uključuje strukturiranje, kontrolu i kontinuirano unaprijeđenje procesa kompanije kroz evidentiranje i opis strukturne i proceduralne organizacije.

Sistem upravljanja zaštitom okoline stoga služi za smanjenje i kontinuirano poboljšanje negativnih uticaja na okolinu bilježenjem i opisom organizacione strukture i organizacije procesa.

Organizaciona struktura određuje ko je odgovoran za koje okolinske relevantne aktivnosti u vašoj kompaniji. Raspodjela okolinskih relevantnih zadataka važan je faktor uspjeha, jer u suprotnom postoji rizik da će neke aktivnosti ostati neurađene jer se niko ne osjeća odgovornim za njih. Na primjer, možete odrediti ko je u kompaniji odgovoran za odvajanje otpada. Na taj način možete korak po korak minimizirati negativne utjecaje na okolinu i moguće je kontinuirano korigovati i poboljšavati svoje mjere.

Uz pomoć organizacije procesa, vi određujete kako želite da izvršite svoje okolinski relevantne zadatke. Definišete ciljane specifikacije za redoslijed osnovnih procesa kako biste postigli ciljeve kompanije i implementirali okolinsku politiku kompanije. Specifikacije nisu potrebne za sve aktivnosti. Međutim, svakako treba planirati one procese koji utiču na zaštitu okoline i specificirati zahtjeve kako biste zaista mogli smanjiti negativne utjecaje na okolinu.

 

Sistem upravljanja okolinom: Prednosti na prvi pogled

Istina je da nećete preko noći uvesti profesionalni sistem upravljanja okolinom. Ali postoji mnogo razloga da se oslonite na certificirani sistem upravljanja okolinom:

  • Niži troškovi: Sistemi upravljanja okolinom znače proaktivnu akciju usmjerenu prema budućnosti, a ne samo puku reakciju na zakonske zahtjeve. Ali to također znači da postupate s predviđanjem i tako možete uštedjeti troškove na resursima. Na primjer, sistem upravljanja okolinom vam pomaže da štedljivije koristite sirovine i energiju. Manje sirovina se gubi neiskorišteno i smanjuju se troškovi zbrinjavanja otpada u vašoj kompaniji.
  • Poboljšana pravna sigurnost: Sistematskom primjenom relevantnih zakonskih propisa i uspostavljanjem sistematskog sistema upravljanja okolinom sa jasnim ovlaštenjima i odgovornostima, uvijek ste na sigurnoj strani sa pravne tačke gledišta. Optimizirana spremnost za vanredne situacije također smanjuje vjerovatnoću plaćanja kompenzacije kada je riječ o odgovornosti za okolinu.
  • Bolji odnos sa kupcima i partnerima: Očekivanja kupaca i partnera za održivi rad u vašoj kompaniji su u stalnom porastu. Brojni kupci, kompanije i cijele industrije (automobilska industrija) sada zahtijevaju od svojih dobavljača da dostave dokaz o upravljanju okolinom.
  • Bolji odnos s vlastima i javnošću: Lakše dostupnim, ažurnijim podacima, kao i provjerljivim, vjerodostojnim aktivnostima zaštite okoline, poboljšavate svoj imidž.
  • Doprinos održivosti: Manja potrošnja resursa i minimalni uticaj na okolinu povećavaju dugoročne buduće izglede vaše kompanije i kvalitet života budućih generacija.
  • Bolji uslovi za kredite i osiguranje: Sistem upravljanja okolinom (EMS) je oblik upravljanja rizikom. Banke uzimaju u obzir vaše napore kada razmatraju vašu kreditnu sposobnost. Također ćete dobiti snižene ponude osiguravajućih društava.
  • Inovativniji proizvodi: Ako uzmete u obzir okolinske zahtjeve tokom procesa razvoja, možete otvoriti potpuno nova tržišta što se razvoja vaših proizvoda tiče.
  • Motivacija zaposlenih: Mnogi zaposleni su ponosni što rade za kompanije koje štite okolinu. U nekim slučajevima, oni također imaju direktnu korist od poboljšanih uslova rada, na primjer kroz smanjenu upotrebu opasnih materija.

ISO 14001 - Održivo upravljanje okolinom

Certificiran sistem upravljanja okolinom u skladu sa priznatim standardom ★ Poboljšajte okolinske performanse i minimizirajte rizike * Odgovorno i održivo upravljanje ★

DQS - Vaš pouzdan partner za sistem upravljanja okolinom

Danas su ekonomski uspjeh i zaštita okoline podjednako važni korporativni ciljevi i sada su usko isprepleteni. Preporučuje se pristup korak po korak kako biste osigurali da ovu vezu možete postići glatko. Sistematičan, profesionalni sistem upravljanja zaštitom okoline (EMS) u skladu sa međunarodno priznatim standardom ISO 14001 pruža vam smernice za održivo praćenje vaših ciljeva i kontinuirano poboljšanje ekoloških performansi vaše kompanije.

Certifikacija od strane DQS-a dokumentira vaše napore u zaštiti okoline međunarodno priznatim, akreditiranim certifikatom.

 

Kako vas DQS podržava sa ISO 14001 certifikacijom?

Već u godini prvog izdanja ISO 14001, DQS je dobio akreditaciju za obavljanje certifikacijskih audita i izdavanje certifikata. To znači da DQS ima više od dvadeset godina iskustva u ISO 14001 certifikaciji. Naše osnovne kompetencije leže u obavljanju certifikacijskih audita i ocjenjivanja. To nas čini jednim od vodećih dobavljača širom svijeta s tvrdnjom da postavljamo nove standarde u pouzdanosti, kvaliteti i orijentaciji na kupca u svakom trenutku. 

Zajedno sa vama ćemo odrediti datum audita. Trajanje ovisi o veličini i složenosti vaše kompanije i vaših grupa proizvoda. Nakon uspješne certifikacije dobit ćete EMS certifikat sa rokom važenja od tri godine. Za održavanje certifikata potrebne su godišnji nadzorni auditi. Oni služe opštem cilju demonstriranja efikasnosti i usklađenosti sa međunarodnim standardom ISO 14001.

DQS certifikacijski audit je efikasan alat za dalji razvoj vašeg sistema upravljanja. Steći ćete dublje znanje i razumijevanje vaše kompanije ili organizacije i moći ćete je razvijati i poboljšati na ciljani način.

Kada je u pitanju ISO 14001 certifikat, možete se osloniti na dugogodišnje iskustvo i dokazane metode DQS-a. Naši stručnjaci su uvijek na raspolaganju da odgovore na vaša pitanja.

Ko je DQS?

DQS je vaš kompetentan partner kada je u pitanju certifikacija prema ISO 14001. Uz kompetentno planiranje audita, profesionalne auditore i smislene audit izvještaje, vodimo vas kroz proces certifikacije.

Smatramo se pionirima i inovatorima s ciljem održavanja, stvaranja i poboljšanja međunarodno uporedivih mjerila. Proizvodi, procesi ili usluge tako postaju sigurniji i kvalitetniji širom svijeta. Naši certifikati pojednostavljuju globalnu razmjenu između kompanija, regulatornih agencija ili organizacija, a istovremeno jačaju povjerenje kupaca i potrošača u proizvode, usluge i organizacije. Stoga shvatamo da je naš rad važan doprinos društvu.

U svim DQS auditima, nezavisni stručnjak za industriju, tj. vaš DQS auditor, dubinski sagledava vaš sistem upravljanja i procjenjuje u kojoj mjeri ovi procesi već ispunjavaju zahtjeve zaštite okoline, gdje leže vaše preferencije i gdje se potencijal može iskoristiti. Fokus je posebno na „zašto“, jer želimo da razumijemo zašto ste odabrali određeni put u implementaciji svog sistema upravljanja okolinom.

Zajedno određujemo kakva očekivanja imate od sistema upravljanja okolinom. Sa ovim razumijevanjem, svojim znanjem u industriji i stručnošću o standardima, naši auditori pružaju kompanijama i organizacijama svih vrsta i veličina upravo one uvide koji su važni za donošenje ispravnih odluka i implementaciju poboljšanja.

Svi DQS auditori su obučeni stručnjaci i menadžeri sa dugogodišnjim profesionalnim iskustvom i visokim nivoom stručnosti u industriji. Predstavljaju sve oblasti industrije i trgovine, javne uprave i zdravstva. Oni poznaju vaše svakodnevne izazove i vaše poslovanje iz vlastitog iskustva, mogu procijeniti procese vaše kompanije, prepoznati prednosti i ukazati na slabosti.

Auditori obično imaju dubinsko znanje o nekoliko standarda. Na ovaj način, integrisani sistemi upravljanja mogu se auditirati i poboljšati kroz različite teme u kombinovanom postupku.

S vama ulazimo u intenzivan, kooperativan, ali i zahtjevan dijalog. Naši auditori vode rasprave u visini očiju, pažljivo pregledaju vaše sisteme i uvjeravaju vas holističkim pogledom na ljude, procese i rezultate. Oni pružaju indikacije potencijala za poboljšanje i orijentaciju za važne odluke. Putem valjanih povratnih informacija, oni utjelovljuju vanjski pogled koji je toliko vrijedan za vašu organizaciju.

DQS auditi vam pružaju jasnoću. Holistički, neutralni pogled spolja na ljude, procese, sisteme i rezultate pokazuje koliko je vaš sistem upravljanja efikasan, kako se implementira i savladava. Naša tvrdnja počinje tamo gdje završavaju kontrolne liste audita.

Autor
Altan Dayankac

DQS proizvodni menadžer i expert za brojne teme održivosti, klime, okoline i zaštite na radu. Altan Dayankac svoju stručnost doprinosi i kao autor i prezenter u komisijama za zaštitu okoline i zdravlja i sigurnosti na radu, kao i na brojnim stručnim događajima.

Loading...