Smatrate li da je potrošnja energije u vašoj kompaniji ili organizaciji previsoka? Želite li apsolutno smanjiti ove troškove? Ili vaš konkurent uspješno reklamira svoje savršeno upravljanje energijom i, nažalost, time uvjerava vaše kupce? Možda biste i vi željeli dati doprinos zaštiti okoline i smanjiti emisiju CO2? Uvođenje profesionalnog sistema upravljanja energijom može vam pomoći u svim ovim aspektima. U nastavku ćete naučiti šta tačno stoji iza sistema upravljanja energijom i koje prednosti ima.

Loading...

Upravljanje energijom je važan dio različitih strategija energetske efikasnosti Evropske unije i njemačke vlade. Njegovom upotrebom vrijedno znanje direktno dolazi do kompanija. Jer uz pomoć tamo navedenih mjera možete identificirati svoj potencijal za uštedu energije, značajno smanjiti potrošnju energije i povećati energetsku efikasnost. Ponekad ogromne uštede troškova koje su rezultat sistematskog upravljanja energijom mogu povećati vašu konkurentnost.

Mnoge kompanije se sada oslanjaju na međunarodno priznat ISO 50001:2018 standard za ovu svrhu. Uz pomoć specifikacija predviđenih standardom, možete sistematski pratiti i poboljšati sve mjere u vašoj organizaciji koje dovode do efikasnijeg korištenja energije.

U nastavku saznajte o prednostima implementacije profesionalnog sistema upravljanja energijom, kako prepoznati potencijalne uštede i ko vam može pomoći ako želite da se vaši uspješni napori u tom pogledu certificiraju.

 

Šta je sistem upravljanja energijom? Definicija

Implementacijom sistema upravljanja energijom, ili skraćeno EnMS, uštedu energije činite jednim od vaših najvažnijih ciljeva održivosti. To je zato što implementacijom sistema upravljanja energijom možete precizno analizirati svoju potrošnju energije, pokrenuti ciljane mjere za njegovu optimizaciju i kontinuirano ih razvijati. Ako se pravilno koristi, na ovaj način možete smanjiti potrošnju energije – a time i troškove i emisiju CO₂.

Da biste to učinili, potrebno je prikupiti i evidentirati (obično automatski) sve informacije o radu, potrošnji i podacima o troškovima kao što su računi za električnu energiju, plin ili udaljeno grijanje. Ova energetska analiza pruža vam osnovu za konkretne ciljeve uštede energije u smislu potrošnje i smanjenja troškova. Na primjer, možete sebi postaviti cilj da u narednim godinama uštedite deset posto električne energije.

Budući da svaka kompanija ima različite zahtjeve, dizajn sistema upravljanja energijom u praksi ovisi o specifičnim okolnostima.

Postoje različite mjere koje obuhvataju profesionalni sistem upravljanja energijom. Ovdje možete pronaći neke mogućnosti:

  • Planiranje: ovo uključuje, na primjer, analizu vaše potrošnje energije, prilagođavanje radnih sati ili čak identificiranje strojeva s velikom potrošnjom.
  • Organizacione mjere: Možda će biti potrebno napraviti promjene u vašem toku rada. S vremena na vrijeme, vaši zaposlenici također moraju biti ekonomičniji u korištenju energije - obuka i stalna motivacija za uštedu energije ovdje mogu učiniti čuda. Ali vaša kompanija također može uštediti mnogo energije održavanjem i redovnim servisiranjem mašina.
  • Upravljanje opterećenjem: Efikasno upravljanje opterećenjem optimalno reguliše vašu potrošnju energije i na taj način spriječava troškovno intenzivna vršna opterećenja. Ovo uključuje snimanje krivulja vaše potrošnje energije (osnovno opterećenje, srednje opterećenje, vršno opterećenje). Vrhovi visokog opterećenja u vrijeme vršnog opterećenja su skupi. Ako ih identificirate, možete poduzeti protumjere.
  • Tehničke mjere: Provjerite, na primjer, korištenje povrata topline, pažljivo pogledajte regulaciju i kontrolu opreme ili koristite energetski učinkovite motore.

Ako uvijek držite na oku faktore koji su za vas relevantni, cjelokupna infrastruktura vaše organizacije može biti energetski učinkovita. Dobit ćete bolji pregled vaših procesa i povezane potrošnje energije, što će vam omogućiti da brže i održivije izvedete mjere za poboljšanje.

Međunarodni standard ISO 50001 vam ovdje pruža podršku, jer specificira sve relevantne zahtjeve za efikasno upravljanje energijom za organizacije svih veličina i u svim sektorima. Ne samo velike korporacije, već i male i srednje kompanije imaju koristi od sistematskog poboljšanja energetskih performansi. Ako ispunjavate sve zahtjeve standarda, vaš sistem upravljanja energijom možete certificirati - na primjer, od strane stručnjaka za audit i certifikaciju DQS.

 

Šta je sistem upravljanja energijom prema ISO 50001?

Sa standardom ISO 50001, 2011. je kreiran međunarodni standard za sisteme upravljanja energijom. Standard sistema upravljanja nije prilagođen nijednoj specifičnoj industriji i može ga koristiti širok spektar organizacija, vlasti i kompanija svih veličina.

U Njemačkoj skoro 7.000 kompanija i javnih institucija koristi certificirani sistem upravljanja energijom prema ISO 50001. U svijetu postoji oko 20.000 kompanija sa certifikatom ISO 50001 (izvor: ISO Anketa 2020). Oko 2.700 koristi alternativne sisteme energetske efikasnosti. Međutim, ima još mnogo toga da se nadoknadi.

Prilikom implementacije standarda, zadatak vaše organizacije je da prilagodi zahtjeve standarda svojim potrebama, implementira mjere i kontinuirano poboljšava sistem upravljanja. Da biste to učinili, morate odrediti interna i eksterna pitanja koja mogu imati utjecaja na vaše upravljanje energijom i razumjeti očekivanja vaših zainteresiranih strana.

Nakon sveobuhvatne revizije, međunarodni standard za upravljanje energijom ponovo je objavljen 21. avgusta 2018. Njemačku verziju DIN EN ISO 50001:2018-12 objavio je Beuth Verlag u decembru 2018. godine.

Pored uvođenja takozvane „Strukture visokog nivoa“, koja osigurava visok stepen kompatibilnosti sa drugim standardima sistema upravljanja, kao što je okolinski standard ISO 14001, nova verzija stavlja još veći naglasak na optimalno korištenje vaše opreme koja troši energiju i efikasnije korištenje energije u cijelom lancu procesa.

Osim toga, revidirani standard pruža veću jasnoću u sljedećim tačkama:

  • Veći fokus na procjenu i ciljanje energetski intenzivnih područja ("Značajna upotreba energije", SEU)
  • Veća uključenost top menadžmenta
  • Intenzivno razmatranje rizika i prilika
  • Precizniji procesi energetskog planiranja, indikatori energetskih performansi (EnPI) i energetska osnovna linija (EnB) kako bi mogli postići kontinuirano poboljšanje.

Osim toga, standard upravljanja energijom uključuje niz preciznih definicija kao što je ključni pojam „poboljšanje energetskih performansi."

 

Šta je PDCA ciklus?

ISO 50001 se također temelji na kontinuiranom procesu poboljšanja poznatom kao ciklus PDCA (Plan-Do-Check-Act), koji bi trebalo da koristi svaka kompanija, bez obzira na vrstu ili veličinu. Dakle, nije dovoljno jednom implementirati sistem upravljanja energijom. Vaš cilj mora biti njegovo stalno unaprijeđenje i kontrola.

Ovaj pristup je realizovan takozvanim PDCA modelom. Faze se međusobno isprepliću i tako osiguravaju stalno kretanje i poboljšanje.

  • Planiraj: Na početku je uvijek energična procjena. Ovdje definišete svoju početnu tačku uključujući indikatore energetske učinkovitosti (EnPI), strateške i operativne energetske ciljeve i vaš pristup. Ovdje određujete potrošnju energije različitih poslovnih jedinica, da tako kažem. Ovi podaci čine osnovu za naknadne procese poboljšanja i omogućavaju identifikaciju potencijala za povećanje energetske efikasnosti.
  • Uradi: U ovoj fazi preduzimate akciju. Ciljate poboljšanja i implementirate ih. Na osnovu rezultata energetske procjene, definišete indikatore i ciljeve za energetske performanse i kreirate akcione planove za postizanje ciljeva poboljšanja energetskih performansi.
  • Provjeri: Važno je kontinuirano provjeravati efektivnost planova upravljanja energijom koji se izvršavaju u fazi „Uradi“. Da biste to učinili, sada pratite i mjerite ključne procese koji su važni za performanse vezane za energiju. Zatim uporedite rezultate sa prethodno postavljenim ciljevima.
  • Poboljšaj: Rastavite kontinuirana mjerenja u izvještaje. Ovo vam daje osnovu za dalje korake za poboljšanje vašeg sistema upravljanja energijom.

 

Zašto je upravljanje energijom prema ISO 50001 korisno?

Kako održivost postaje sve važnija u svakodnevnom poslovanju, interes za profesionalne sisteme upravljanja energijom također kontinuirano raste. Uostalom, ušteda energije i CO₂ također u velikoj mjeri koristi našoj klimi i okolini.

Posljednjih godina već je postala očigledna jasna promjena ponašanja potrošnje. Ne samo zbog visokih računa za struju, većina organizacija se danas oslanja na moderne mašine i opremu sa nižom potrošnjom energije. Sve u svemu, efikasna infrastruktura je tražena. U nekim industrijskim i komercijalnim sektorima sa veoma visokom potrošnjom električne energije, kompanije više nisu konkurentne bez efikasnog korištenja energije.

Ako se također oslanjate na efikasan sistem upravljanja energijom, možete dodatno smanjiti troškove energije i time povećati sopstvenu likvidnost. Kao rezultat toga, ukupni operativni rezultat vaše kompanije će biti poboljšan. To je zato što dobijate bolji pregled procesa i potrošnje i na taj način možete brže i održivije izvesti mjere za poboljšanje.

Sa ISO 50001 certifikacijom, također možete svojim postojećim ili potencijalnim klijentima i partnerima dati povjerenje da je vaša organizacija izuzetno energetski efikasna i klimatski prihvatljiva. Ovo jača povjerenje u vašu kompaniju, a istovremeno i vaš imidž u javnosti. Još jedna prednost: možda ćete moći da osigurate finansijske prednosti certifikacijom, jer možete tražiti poreske olakšice.

 

Zakoni, porezi i podsticaji - vaše upravljanje energijom, vaše obaveze i benefiti

Generalno, kompanije nisu po zakonu obavezne da implementiraju efikasno upravljanje energijom. Međutim, njemački zakon, na primjer, zahtijeva od svih ne-MSP (više od 250 zaposlenih ili godišnji promet od 50 miliona eura ili više) da izvrše energetski pregled u skladu sa DIN EN 16247-1, koji se mora ponavljati najmanje svake četiri godine. Alternativno, organizacije mogu da uvedu sistem upravljanja energijom u skladu sa ISO 50001, što se često pokaže vrednijim.

 

Energetski pregled vs sistem upravljanja energijom

Njemački zakon o energetskim uslugama (EDL-G) je 2015. godine prvi put učinio obaveznim energetski pregled za ne-MSP. Ovaj energetski pregled mora se obaviti najmanje svake četiri godine. Izuzetak se odnosi na kompanije koje imaju sistem upravljanja energijom prema DIN EN ISO 50001. Od njih se više ne traži energetski pregled.

Ali u čemu je tačno razlika?

  • Energetski pregled: U energetskom pregledu, vaša potrošnja energije se sistematski provjerava i analizira. Ovo uključuje postrojenja, zgrade kao i sisteme sa ciljem identifikacije i izvještavanja o vašim energetskim tokovima i potencijalu za optimizaciju.
    Međutim, DIN EN 16247-1 nije standard za sistem upravljanja i stoga ne omogućava certifikaciju. Energetski pregled vam samo pomaže da procijenite stvarno stanje vaše potrošnje energije. Međutim, to ne pokreće kontinuirani proces poboljšanja.
  • Sistem upravljanja energijom: Prema ISO 50001, sistem upravljanja energijom je "skup međusobno povezanih elemenata za uspostavljanje energetske politike i strateških energetskih ciljeva, kao i procesa i procedura za postizanje tih strateških ciljeva".

Uvod vam tako pruža sigurnu i planiranu pomoć da ispunite sve zahtjeve njemačkog EDL-G. Uvođenje sistema upravljanja je također isplativije iz poreskih razloga nego izvođenje energetskog pregleda. Prema §55 njemačkog Zakona o porezu na energiju i §10 njemačkog Zakona o porezu na električnu energiju, ne-MSP u proizvodnom sektoru mogu imati koristi od poreznih olakšica samo ako imaju uspostavljen certificiran sistem upravljanja energijom.

Finansijsko olakšanje u Njemačkoj kroz certificirani sistem upravljanja energijom

Profesionalni sistem upravljanja energijom ne samo da štedi vaše troškove energije. Njemački zakonodavac također posebno promoviše vašu posvećenost smanjenju potrošnje energije.

Stoga je vrijedno truda, posebno energetski intenzivnih kompanija, da se pozabave ovom temom kako bi mogli tražiti finansijsku olakšicu. Pri tome je uvijek važno pridržavati se fiksnih rokova i datuma. Ovo je jedini način za ostvarivanje sljedećih beneficija u smislu raspodjele i nameta.

Posebna šeme ekvilizacije

Posebno proizvodna industrija može imati koristi od posebne njemačke šeme ekvilizacije. U okviru ove šeme, kompanije sa visokim troškovima električne energije moraju samo da plate smanjenu EEG dažbinu. EEG dadžbina se koristi za finansiranje širenja obnovljivih izvora energije i propisana je njemačkim Zakonom o obnovljivim izvorima energije (EEG). Međutim, ovo izuzeće se odnosi samo na kompanije koje zahtijevaju intenzivnu potrošnju električne energije koje se natječu na međunarodnom nivou.

U međuvremenu, svako ko želi da se prijavi za beneficije u okviru posebne njemačke šeme ekvilizacije u skladu sa članovima 63 i dalje. EEG-a moraju pružiti dokaze o certifikaciji svog sistema upravljanja energijom u skladu sa ISO 50001 ili sistema upravljanja okolinom u skladu sa EMAS-om. Zahtjev za šemu ekvilizacije mora se podnijeti njemačkom saveznom uredu za ekonomiju i kontrolu izvoza (BAFA) do 30. juna svake godine.

Njemačka vršna kompenzacija poreza na struju

Kompanije u proizvodnom sektoru s visokom potrošnjom energije mogu vratiti dio plaćenog poreza na električnu energiju putem takozvanog izjednačavanja vršnog iznosa poreza na električnu energiju (SpaEfV). Da bi se kvalifikovale, kompanije moraju imati i certificiran sistem upravljanja energijom. Za mala i srednja preduzeća je također dovoljan energetski pregled u skladu sa DIN EN 16247-1. Međutim, izvođenje energetskog pregleda u skladu sa zahtjevima također mora biti potvrđeno od strane tijela za ocjenjivanje usklađenosti kao što je DQS.

Oni koji već učestvuju u ovakvim energetskim pregledima mogu u svakom trenutku razmotriti moguću preorijentaciju na međunarodni standard DIN ISO 50001. Na kraju krajeva, samo sistematsko upravljanje energijom može dugoročno zadovoljiti sve strožiju energetsku politiku - a time, naravno, i njemački zakon o energetskim uslugama (EDL-G).

 

Sistem upravljanja energijom - prednosti na prvi pogled

  • Smanjenje emisije CO₂
  • Efikasan doprinos zaštiti klime i okoline
  • Trajno niži troškovi energije
  • Iskorištavanje mnogih neiskorištenih potencijala energetske efikasnosti
  • Povećano povjerenje među klijentima i partnerima
  • Redovni pregled sistema od strane obučenih eksternih auditora
  • Optimalna priprema za moguće pooštravanje zakonodavstva
  • Osiguranje funkcionalnog sistema nabavke energije
  • Senzibilizacija vaših zaposlenih na temu potrošnje energije i efikasnosti
  • Etički zdrava, a opet vjerodostojna slika
  • Poboljšanje konkurentnosti
  • Otvaranje novih tržišta
  • Izbjegavanje kazni
  • Finansijske prednosti kroz vršno balansiranje ili posebnu regulaciju balansiranja

 

DQS: Simply leveraging Quality.


Cilj implementacije efikasnog sistema upravljanja energijom je završna certifikacija. Međutim, prije stvarne ISO 50001 certifikacije, možete procijeniti vaš trud u takozvanom pred auditu. U ovom procesu, DQS auditor ispituje da li vaš sistem upravljanja energijom već pokriva sve zahtjeve standarda i da li možete dobiti certifikat. Ovaj postupak je uvijek koristan ako ste postavili svoj sistem upravljanja bez pomoći konsultanta.

Sa više od 35 godina iskustva i stručnošću preko 2.800 auditora širom svijeta, mi smo partner od povjerenja na vašoj strani kada su u pitanju auditi i certifikacije sistema upravljanja. Naši auditori s iskustvom u industriji će vas profesionalno i kompetentno voditi kroz cijeli proces certifikacije. Oni također osiguravaju glatko planiranje audita, izvršenje audita i smislene audit izvještaje.

Man and woman with solar panels and wind turbine
Loading...

Certifikacija prema ISO 50001

Koliko truda trebate očekivati za certifikaciju? Saznajte besplatno i bez obaveza.

Nepristrasnost i objektivnost su za nas uvijek bitni elementi prilikom obavljanja audita i certificiranja. Karakteristična karakteristika svih DQS audita je da nezavisni stručnjak iz industrije pažljivo pregleda vaš sistem upravljanja i povezane procese.

Kako bismo ojačali povjerenje u naše usluge, uvijek uključujemo sljedeće osnove u naše certifikate:

  • Povjerljivost
  • Kompetencija
  • Otvorenost
  • Odgovornost
  • Nepristrasnost
  • Reagovanje na reklamacije
  • Etičke poslovne prakse

I vi se možete osloniti na DQS certifikaciju kao posebno efikasan alat za dalji razvoj vašeg sistema upravljanja. Na ovaj način ćete steći dublje znanje i razumijevanje vaše organizacije. Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte. Radujemo se razgovoru s vama.

Autor
Tyrone Adu-Baffour

Okolinski inženjer se osvrće na više od 10 godina iskustva kao projektni inženjer za energetsku efikasnost i upravljanje energijom, kao i na polju održivosti. Stručnjak je za DQS standarde i proizvodni menadžer za upravljanje energijom i klimom, kao i auditor za standarde ISO 9001, ISO 14001 i ISO 50001.

Loading...