Povjerenje potrošača i kupaca u sigurnu hranu mora se održati - čak i tokom trenutne pandemije. Certifikati i dalje igraju ključnu ulogu u ovom pogledu. Ali, šta učiniti kada auditori ne mogu doći zbog ograničenja putovanja i higijenskih mjera? BRCGS je razvio tri procedure za obnavljanje certifikata za ovu mogućnost: BRCGS072, BRCGS Produženje certifikata PLUS (077) i Dodatni modul Covid-19. U nastavku saznajte koji je za koga primjeren i gdje leže razlike između protokola.

Dobra vijest je da niste sami. COVID-19 dovodi do toga da se auditi ne obavljaju širom svijeta – auditori se ne mogu pojaviti, a na nekim lokacijama proizvodnja je u potpunom zastoju.

U ovim nepredvidivim vremenima, veliki je izazov za postavljače standarda, certifikatore i proizvođače hrane da garantuju sigurnost hrane. Za sve njih bitno je da se kontinuirano prilagođavaju neobičnim okolnostima. Kako bismo ispunili nove zahtjeve i garantovali sigurnost hrane čak i bez kontrole na licu mjesta, BRCGS je razvio tri audit protokola koje bismo vam željeli ukratko predstaviti:

BRCGS072

Prvi protokol za obnovu certifikata koji je BRCGS razvio kao odgovor na COVID-19 zove se BRCGS072. Program BRCGS072 se može primijeniti na lokacije koje trenutno proizvode, ali ne mogu izvršiti fizički audit na vrijeme do isteka BRCGS certifikata.

Protokol zahtijeva procjenu rizika od strane odgovarajućeg certifikacijskog tijela kako bi se potvrdilo da se certifikacija može nastaviti. Nadalje, mora se obaviti intervju sa tijelom za certifikaciju kako bi se utvrdio utjecaj izuzetnih okolnosti COVID-19 na operaciju i kako bi se provjerila efikasna implementacija plana za vanredne situacije. Obnavljanje certifikata može izvršiti samo certifikacijsko tijelo koje je izvršilo prethodni BRCGS audit.

Kroz uspješnu procjenu BRCGS072, lokacije dobijaju šestomjesečno obnavljanje certifikata usklađenog sa GFSI. Kada lokacija ponovo bude dostupna, mora se izvršiti potpuni audit na licu mjesta. Preuzmite BRCGS072 protokol ovdje.

BRCGS Produženje certifikata Plus

Program BRCGS Produženje certifikata PLUS je evolucija BRCGS072 i dizajniran je za lokacije sa certifikatom BRCGS Sigurnost hrane 8. Nakon konsultacija sa vodećim brendovima i zainteresovanim stranama u industriji, postalo je očigledno da BRCGS072 često ne zadovoljava na odgovarajući način individualne sigurnosne potrebe. BRCGS Produženje certifikata PLUS program se bavi potrebama zainteresovanih strana i omogućava sveobuhvatniji proces procene i dubinskog audita u poređenju sa gore opisanim procesom obnove.

Program BRCGS Produženje certifikata PLUS se, između ostalog, sastoji od potpune samoprocjene na licu mjesta i zasniva se na korištenju tehnologija udaljenog audita. Pored zahtjeva BRCGS072, novi program uključuje "pregled lokacije na daljinu" i intervjue sa menadžmentom.

Kroz uspješnu procjenu Produženje certifikata PLUS, lokacije dobijaju produženje certifikata usklađenog sa GFSI od šest mjeseci i također dobivaju certifikat o učešću u programu BRCGS Produženje certifikata PLUS. Kada lokacija ponovo bude dostupna, mora se završiti potpuni audit na licu mjesta. Program BRCGS Produženje certifikata PLUS može biti auditiran samo od strane certifikacijskog tijela koje je izvršilo prethodnu provjeru BRCGS Food 8.

Kliknite ovdje da preizmete dokument Produženje certifikata Plus.

Covid-19 Dodatni modul

Dodatni modul Covid-19 se također može primijeniti na proizvođače hrane koji nemaju BRCGS certifikat. Modul se može koristiti za provjeru kako se upravlja rizicima po sigurnost i kvalitet proizvoda koje predstavlja Covid-19. Modul također provjerava zakonitost mjera. Uključuje udaljeni intervju i pregled dokumenata, udaljeni pregled lokacije i intervjue sa menadžmentom.

Možete zahtijevati Covid-19 Dodatni modul ovdje.

Šta DQS može učiniti za vas

DQS je vaš stručni partner za obnavljanje certifikacija BRCGS072 i BRCGS Produženje certifikata PLUS. Osim toga, provodimo i dodatne procjene modula Covid-19.

Uz glatko planiranje audita, iskusne auditore i smislene audit izvještaje, mi vas pratimo kroz cijeli proces. Kao osnivač DQS Remote, DQS je jedan od pionira u udaljenim auditima. Iskoristite našu stručnost!

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...