SDG i ISO 50001: oboje imaju skoro direktan odnos. Tamo gdje ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN) u Cilju 7 pozivaju na obezbjeđivanje pristupa pristupačnoj, pouzdanoj, održivoj i modernoj energiji za sve, međunarodni standard ISO 50001 postavlja zahtjeve za sistem energetskog upravljanja u tom pravcu. Ona prije svega ima za cilj povećanje energetske efikasnosti kontinuiranim poboljšanjem performansi vezanih za energetiku, posebno u industriji. Kakav doprinos ISO 50001 može dati za postizanje Cilja 7 SDG-a?

Loading...

Nazvani ciljevi održivog razvoja (SDG) na engleskom jeziku, ciljevi održivog razvoja (SDG) predstavljaju ključne poruke Agende 2015. 2030. 17 ciljeva za promovisanje održivog mira i prosperiteta usmjereni su na sve širom svijeta: vlade, biznis i nauku, kao što su kao i društvo u cjelini i, na kraju, ali ne i najmanje važno, potrošači. SDG treba postići na globalnom nivou i sve zemlje članice UN-a do 2030. godine, a u nekim slučajevima su već postignute do 2020.

Međunarodno poznati standard za upravljanje energijom ISO 50001 igra važnu ulogu u SGD Cilju 7 "pristupačna i sigurna energija".

Sa ukupno 169 pojedinačnih ciljeva, globalni ciljevi održivog razvoja (SDG) predstavljaju poziv društvu da integriše ideju održivosti u svaku aktivnost. Ciljevi održivog razvoja su zasnovani na tri stuba održivosti "društveni", "okolinski" i "ekonomski" i bave se sljedećim temama, između ostalog:

  • Hrana
  • Rad
  • Zdravlje
  • Okolina
  • Energija
  • itd.

 

SDG i ISO 50001

Sistemi upravljanja koji prate međunarodne ISO standarde sve više doprinose implementaciji Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Ovi ISO standardi mogu podržati održivi razvoj našeg društva i postizanje globalnih ciljeva. Ovo se radi implementacijom i realizacijom mjera i struktura koje zahtijevaju odgovarajući standardi.

Primjer za to je interakcija između SDG i ISO 50001.

 

SDG Cilj 7: Pristupačna i sigurna energija

Ključne izjave o temi održivosti "energije" formulisane su u Cilju 7. Prema ovom cilju, trebalo bi osigurati da svi ljudi širom svijeta imaju "pristup pristupačnoj, sigurnoj, održivoj i modernoj energiji. Tri podcilja ukratko preciziraju šta potrebno je da se to postigne:

  • Značajno povećanje udjela obnovljivih izvora energije u globalnom energetskom miksu (7,2)
  • Udvostručenje stope povećanja energetske efikasnosti (7,3)
  • Povećana međunarodna saradnja kako bi se olakšao pristup istraživanju i tehnologiji čiste energije, uključujući ulaganje u energetsku infrastrukturu i promociju tehnologije čiste energije (7.a).

 

SGD i ISO 50001 za upravljanje energijom

Prema Ujedinjenim nacijama, sva tri podcilja treba da budu ostvarena najkasnije do 2030. godine. Standard sistema upravljanja ISO 50001 može značajno doprinijeti za dva podcilja „veći udio obnovljivih izvora energije“ i „povećanje energetske efikasnosti“. Samo treći podcilj nije relevantan u pogledu standarda upravljanja energijom.

Cilj održivog razvoja 7 "pristupačna i sigurna energija" povezan je sa četiri druga globalna cilja:

  • Poljoprivreda (SDG 2)
  • Održivi urbani razvoj (SDG 11)
  • Održiva potrošnja (SDG 12)
  • Zaštita klime (SDG 13)

 

SDG 7 i ISO 50001: Povećanje energetske efikasnosti

Kompanije sa certificiranim sistemom upravljanja energijom (EnMS) u skladu sa ISO 50001:2018 doprinose podcilju 7.3 sa povezanim povećanjem energetske efikasnosti i smanjenjem potrošnje energije, jer je upravo taj aspekt u fokusu međunarodnog standarda. U ovom kontekstu, manje je važno da li je povećanje energetske efikasnosti u kompaniji ekonomski ili bolje rečeno ekološki motivisano - ili oboje.

Sve više kompanija širom svijeta implementira EnMS u skladu sa ISO 50001 - iz industrije, kao i pružalaca usluga i javnih tijela. Najnovije ISO istraživanje iz 2018. pokazuje nešto manje od 20.000 kompanija certificiranih za standard upravljanja energijom, što uključuje oko 45.000 lokacija - a trend je u porastu.

 

SDG i ISO 50001: Dizanje brzine!

ISO 50001 je stoga dobro prilagođen cilju udvostručavanja stope povećanja energetske efikasnosti do 2030. Čak je i prvo izdanje standarda 2011. godine dalo kompanijama odgovarajući okvir za uštedu energije i značajno povećanje energetske efikasnosti. Revizija iz 2018. godine uvela je zajedničku osnovnu strukturu svih novijih standarda ISO sistema upravljanja, sa jedinstvenim osnovnim tekstovima i zajedničkim osnovnim terminima i definicijama.

Takozvana struktura visokog nivoa (HLS) stvara najbolje uslove za integraciju zahtjeva različitih standarda. Pojednostavljuje spajanje zahtjeva vezanih za teme u već postojeće strukture i procese i na taj način olakšava spajanje upravljanja energijom u integrisani sistem upravljanja.

Loading...

Sistematski pristup upravljanju energijom

Saznajte više o sedam ključnih koraka na putu implementacije sistema upravljanja energijom u ovom Bijelom papiru. Pročitajte o:

  • Uspostavljanju holističkog sistema upravljanja
  • Povećanju energetske efikasnosti
  • Smanjenju potrošnje energije i povezanih troškova energije

Osim toga, revizija standarda iz 2018. godine donijela je niz poboljšanja i inovacija. To uključuje zahtjeve koji su strateški i tehnički orijentisani, ali i one koji se fokusiraju na posvećenost najvišeg menadžmenta, kao i svih onih koji su uključeni u EnMS općenito. Ovo s namjerom da se osigura efektivnost i kontinuirano poboljšanje EnMS-a.

 

SDG 7: Obnovljiva energija kao preporuka

ISO 50001 ne igra važnu ulogu u pogledu cilja održivog razvoja 7.2. Standard pominje obnovljive izvore energije na nekoliko mjesta kao prilično preporučljive, na primjer u Aneksu A.8.2 (Tumačenje). Međutim, ovo nije bez izražavanja neobavezujuće prirode takve preporuke: „Za nove objekte/lokacije, poboljšane tehnologije i procese, treba razmotriti alternativne vrste energije kao što su obnovljivi ili manje zagađujući izvori energije."

Standard također posebno naglašava činjenicu koja ne iznenađuje da nije važno iz kojih izvora dolazi električna energija za povećanje energetske efikasnosti (A.6.3). U Aneksu A.8.3 (Nabavka), standard daje sličnu izjavu. Tamo se, u suštini, navodi da promjena ili povećanje nabavke obnovljive energije izvan djelokruga EnMS-a nema efekta na potrošnju energije, niti na poboljšanje energetskih performansi. Međutim, još uvijek se primjećuje da obnovljiva energija može imati pozitivne utjecaje na okolinu.

Ipak, jedna stvar je jasna. Kompanija će dobiti certifikat prema ISO 50001 čak i ako koristi samo energiju iz uglja. Međutim, ovo onda ispunjava sve zahtjeve standarda za EnMS u pogledu povećanja energetske efikasnosti i drugih kriterija. ISO 50001 je čisto standard sistema upravljanja koji nije prvenstveno usmjeren na održivost. Fokus je na kontinuiranom poboljšanju performansi EnMS-a i postizanju željenih rezultata korištenjem odgovarajućih procesa.

 

Zaključak: Kako se ISO 50001 isplati prema SDG Cilju 7

ISO 50001 ima ono što je potrebno se isplati za Cilj 7 održivog razvoja – posebno podcilj 7.3. Implementacija standarda (uključujući certifikaciju) stoga može biti izvodljiv prvi korak ka ispunjenju SDG 7. ISO 50001 nudi kompanijama odgovarajući okvir sa ciljem značajnog povećanja energetske efikasnosti i na taj način smanjenja potrošnje energije. Nije nedostatak činjenica da se ISO 50001, kao standard sistema upravljanja, prvenstveno fokusira na strateške aspekte i daje finansijske podsticaje. Uostalom, niži troškovi energije i/ili uštede poreza su prava prednost za korisnike.

Povjerenje i ekspertiza

Šta DQS može učiniti za vas: Kao međunarodno priznati certifikator za sisteme upravljanja i procese, vršimo audit više od 30.000 dana audita godišnje. Naša tvrdnja počinje tamo gdje završavaju kontrolne liste audita. Naši auditori su specijalizirani da vam daju vrijedne impulse sa svojom sveobuhvatnom tehničkom i industrijskom stručnošću. Ovo vam omogućava da dalje razvijate svoj sistem upravljanja i kontinuirano poboljšavate performanse vaše kompanije. Vjerujte nam na riječ! Radujemo se razgovoru s vama. Kontaktirajte nas sada.

Autor
Julian König

Rukovodilac odjela za upravljanje proizvodima i akreditaciju u DQS-u i također expert za ISO 50001, Julian König odgovoran je za podršku proizvoda usklađenih s akreditacijom i razvoj za DQS-ove fokusne proizvode. Spajanje znanja u njegovom timu stvara snažnu vezu s potrebama tržišta. Sa svojom stručnošću u standardima, on je i tražen autor i moderator.

Loading...