Da li vaša organizacija prati GRI standarde za izvještavanje o održivosti? Onda treba obratiti pažnju! Došlo je do nekih promjena u reviziji univerzalnih GRI standarda, koji se primjenjuju na organizacije svih vrsta i veličina. Iako su mnoge od predloženih promjena male, postoji niz izmjena koje će primorati neke kompanije koje izvještavaju da ponovo razmisle o sadržaju svojih izvještaja o održivosti. Osim toga, ažuriran je i GRI sistem izvještavanja. Sve važne informacije možete pronaći u nastavku.

Univerzalni standardi opisuju osnovne principe i okvir GRI. Njihova promjena stoga ima dalekosežne implikacije - i za standarde specifične za temu. U ovom članku ćemo predstaviti najvažnije promjene.

Izmjenjena struktura

Podsjećamo, GRI okvir je ranije sadržavao dvije vrste standarda:

- Takozvani univerzalni standardi, koji važe za sve izvještajne organizacije (101, 102 i 103).
- Standardi za specifične teme koji se fokusiraju na specifične teme održivosti kao što su ljudska prava, otpad, emisije, itd. (serija 200, 300 i 400).

Revizijom univerzalnih standarda ažuriran je sistem izvještavanja prema GRI. Univerzalni standardi (mogu se prepoznati po zelenoj korici) su preimenovani u:

  • GRI 1: Osnove 2021
  • GRI 2: Opća objava 2021
  • GRI 3: Materijalne teme 2021

Takozvani sektorski specifični standardi su novi. Mogu se prepoznati po smeđoj korici i dvocifrenom kodnom broju. Standardi specifični za sektor ne sadrže nikakva nova otkrivanja, ali pomažu kompanijama da identifikuju svoje materijalne teme. Oni identifikuju i opisuju ključne ekonomske, okolinske i društvene uticaje sektora, postavljajući kontekst za izvještavanje. Prvi sektorski specifičan standard za industriju ulja i plina objavljen je u oktobru 2021. Očekuje se da će drugi standard za poljoprivredni sektor uskoro uslijediti.

Standardi za specifične teme ostaju na snazi. Međutim, tri standarda za specifične teme su povučena jer je sadržaj ili ukinut ili uključen u revidirane univerzalne standarde. Stoga, nakon revizije, sada postoji 31 standard za specifične teme. Svi imaju ljubičastu naslovnu stranicu i trocifreni kodni broj.

Uticaj i koncept materijalnosti

Jedan od ključnih koncepata izvještavanja o održivosti je „materijalnost“: pod ovim terminom se podrazumijeva da se izvještaji moraju fokusirati na pitanja koja su najrelevantnija za učinak održivosti organizacije koja izvještava. Mnogi izvještaji o održivosti prema GRI standardima uključuju matricu materijalnosti koja ukazuje na relevantnost i prioritet specifičnih pitanja održivosti. Na primjer, kompanije u industriji nafte i plina će vjerovatno prijaviti emisije kao jedno od najvažnijih pitanja, dok se kompanije u uslužnoj industriji mogu više fokusirati na socijalna pitanja kao što je dobrobit zaposlenih.

Međutim, postoje različiti pristupi definisanju materijalnosti. Mnoge kompanije još uvijek rangiraju pitanja na dvije ose:

  • Relevantnost za zainteresovane strane, i
  • Relevantnost za kompaniju.

Međutim, treba napomenuti da ovaj pristup već dugi niz godina nije u skladu sa GRI standardima. Definicija materijalnosti u verziji iz 2016. također se zasniva na dvije ose, ali ove jesu:

  • Uticaj na odluke zainteresovanih strana, i
  • Materijalnost ekonomskih, okolinskih i društvenih uticaja.

Kako će ova promjena uticati na praksu? Fokus će se u potpunosti prebaciti na uticaj: organizacije koje izvještavaju će morati osigurati da razumiju svoje stvarne i potencijalne ekonomske, okolinske i društvene uticaje. Naravno, zainteresovane strane i dalje moraju biti uključene. Međutim, ovdje nije cilj razumjeti prioritete sudionika, već prikupiti informacije i perspektive koje doprinose boljem razumijevanju uticaja organizacije.

Uticaj i dubinska analiza

Ovaj fokus na uticaj znači da organizacije koje izvještavaju moraju uspostaviti proces za identifikaciju i upravljanje svojim uticajima. Ovdje dolazi do izražaja koncept dubinske analize. Termin, koji je skoro u potpunosti odsutan iz prve verzije standarda, sada zauzima centralno mjesto. Dubinska analiza se definiše kao "proces kojim organizacija identifikuje, spriječava, ublažava i obračunava svoje stvarne i potencijalne negativne uticaje na ekonomiju, okolinu i ljude."

Jedno od najvažnijih pitanja koje kompanije koje izvještavaju moraju otkriti u svom pristupu dubinske analize je uticaj na ljudska prava. Kao što je opisano u DQS blogu, mnoge zemlje rade na tome da provjera ljudskih prava postane obavezna (link). Ažuriranje GRI standarda na taj način osigurava bolje usklađivanje sa Vodećim principima Ujedinjenih nacija o poslovanju i ljudskim pravima i raznim nacionalnim zakonodavnim inicijativama.

Razlika između osnovnog i sveobuhvatnog izvještavanja je eliminisana

Još jedna značajna promjena je eliminacija razlike između izvještavanja koje se bavi samo ključnim informacijama (Core) i izvještavanja koje se bavi sveobuhvatnim informacijama (Comprehensive). Ova promjena znači da izvještajne organizacije moraju obezbijediti sva objelodanjivanja za sve teme koje se smatraju materijalnim.

Vremenska linija i preuzimanje

Primjena nove verzije univerzalnih standarda je obavezna od 1. januara 2023. Promptnu primjenu novih standarda prije roka pozdravlja GRI.

Ovdje možete preuzeti revidirane GRI standarde. Pregled često postavljanih pitanja možete pronaći ovdje.

Kako DQS može podržati vaše izvještavanje o održivosti:

Kao nezavisni pružalac usluga audita i uvjeravanja, možemo podržati vaše procese izvještavanja o održivosti sa sljedećim uslugama:

- Trening: DQS je certificirani GRI provajder obuke
- Nezavitan audit i verifikacija: mi smo davalac garancije za izvještavanje o održivosti sa licencom AA1000 (više informacija).
- Verifikacija KPI-ja održivosti (više informacija).

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...