Dok je debata još uvijek u toku u Njemačkoj, dubinska analiza ljudskih prava je već gotova stvar u mnogim zemljama. Uvođenje zakonskih obaveza primorava mnoge kompanije da redefinišu funkciju društvenog audita. U ovom članku razmatramo kakvu ulogu društveni auditi mogu imati u kontekstu dubinske analize ljudskih prava.

Šta se već dogodilo:
U septembru 2017. njemački Nacionalni akcioni plan poslovanja i ljudskih prava je objavljen. Ovaj plan zahtijeva od kompanija da identifikuju uticaje svojih ekonomskih aktivnosti na ljudska prava i preduzmu odgovarajuće mjere kako bi izbegle potencijalne negativne uticaje. Međutim, ne postoje odredbe o sankcijama za kompanije koje se ne pridržavaju akcionog plana – plan nije zakon i nije pravno primjenjiv. Upravo to je jaz koji takozvani Zakon o lancu vrijednosti namjerava da zatvori.
Za vas smo prikupili dodatne informacije o predloženom zakonu ovdje.

Ponovno promišljanje društvenih audita

Društveni auditi se sve više koriste za ispunjavanje korporativnih obaveza dubinske analize u pogledu ljudskih prava. Ovo zahtijeva preispitivanje tradicionalnih društvenih audita:

- Motivacija: od dobrovoljne do zakonski obavezne
- Funkcija: od slobodno definisane funkcije unutar CSR strategije do funkcije podrške i dijagnostike u jasno definisanom pristupu dubinske analize
- Kriteriji: Od slobodno definisanog kodeksa ponašanja za dobavljače do kataloga ljudskih prava
- Posljedice: Od pitanja reputacije do pitanja odgovornosti

U nastavku istražujemo pitanje kako društvene audite treba osmisliti da bi doprinijeli djelotvornoj usklađenosti s dubinskom analizom o ljudskim pravima.

Kako društveni auditi doprinose usklađenosti sa
dubinskom analizom o ljudskim pravima?

Gotovo svi zakonski zahtjevi za praćenje ljudskih prava potiču od Ujedinjenih naroda - Smjernice principa o poslovanju i ljudskim pravima. Prema njima, sve kompanije moraju razviti "proces dubinske analize ljudskih prava" kako bi "identificirale uticaj svojih operacija na ljudska prava, spriječile kršenja, ublažile uticaje i preuzele odgovornost".

Vodeći principi ne opisuju kakvu ulogu društveni auditi mogu imati u ovom procesu. Međutim, logično je da oni prvenstveno pomažu da se utvrdi status quo u lancu nabavke i identifikuje stvarna i potencijalna kršenja ljudskih prava. U tom pogledu, njihova funkcija je uglavnom dijagnostička.

Osim toga, društveni auditi mogu imati i preventivni, pa čak i korektivni učinak:

  • Obavještavajući dobavljače da se inspekcije mogu izvršiti, poduzimaju se mjere za zaštitu zaposlenih.
  • Planovi korektivnih akcija obično se sastavljaju za sva odstupanja koja se otkriju tokom audita.

Međutim, kako s pravom ističu nevladine organizacije i aktivisti za ljudska prava, sam društveni audit nije dovoljan za značajno i trajno poboljšanje uslova rada. Društveni auditi sami po sebi doprinose usklađenosti sa dubinskom analizom o ljudskim pravima samo kada se uzmu u obzir nalazi audita, pokreću naknadne radnje i rješavaju osnovni uzroci.

Koje kriterije audit mora pokriti da bi doprinio poštovanju dubinske analize ljudskih prava?

Vodeći principi Ujedinjenih nacija temelje se na međunarodno priznatim ljudskim pravima, kao i na međunarodnim standardima rada kako je navedeno u Međunarodnom zakonu ljudskih prava i Konvencijama Internacionalnih organizacija rada (ILO).

Postoji niz standarda i inicijativa koje su uspostavile audit protokole na osnovu ovih dokumenata. To uključuje opšte standarde kao što su Sedex SMETA i SA 8000, kao i inicijative specifične za industriju kao što su Odgovorna poslovna alijansa, Zajedno za održivost, Inicijativa za upravljanje aluminijumom, Procjene održivosti farme i mnogi drugi.

Koje su implikacije odgovornosti za provođenje društvenih audita?

Kompanije koje se suočavaju sa kršenjem ljudskih prava u lancu nabavke izložene su rizicima odgovornosti. Kako bi se rizici sveli na minimum, preporučljivo je slijediti najbolje prakse. Konkretno, ovo znači:

  • Primjena međunarodnih standarda umjesto izrade vlastitih kontrolnih lista audita.
  • Pridružite se industrijskim inicijativama kada su dostupne
  • Prihvatajte audite samo od priznatih audit organizacija (ključna riječ APSCA)
  • Pridržavajte se procedura praćenja audita i dokumentujte korektivne radnje koje su preduzeli auditirani dobavljači i vaše sopstvene radnje u vezi sa odnosom sa dobavljačem.

DQS CFS GMBH - Njemačko udruženje za održivost

Svi uredi DQS Grupe imaju zajednički cilj:
Da doprinesemo održivom uspjehu naših kupaca pružanjem procjena dodane vrijednosti. Unutar Grupe, DQS CFS GmbH objedinjuje sve usluge certifikacije i audita koji se odnose na održivost i sigurnost potrošača. Pored certifikacije sistema upravljanja kvalitetom i sigurnošću proizvoda, ovo uključuje i izvođenje audita dobavljača, inspekcija, certifikacija proizvoda i verifikaciju izveštaja i indikatora održivosti.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...