Kako se upravljanje kvalitetom (QM) može suočiti s promjenama koje donosi digitalizacija kako bi ostao snažan partner za proizvodnju i usluge? Dr. Wilhelm Griga, viši menadžer kvaliteta u Digital Industries, Siemens AG, fokusirao se na dva pitanja na događaju DQS Dan kupaca u Karlsruheu: S kojim efektima se QM suočava u ovom procesu transformacije? I: Kakav doprinos QM može dati digitalizaciji?

Loading...

Digitalna transformacija je proces promjene u kojem smo – i svi moraju biti svjesni toga – već u sredini. Ovaj proces promjene temelji se na digitalnim tehnologijama koje se razvijaju sve većom brzinom. I čim jedan stigne, otvara vrata novim digitalnim tehnologijama. Čak ni klasično upravljanje kvalitetom nikako nije izuzeto od digitalizacije.

Je li ovo spirala koja se vrtoglavom brzinom vrti i guta ljude u njihovom radu i djelovanju? Ne, kaže dr Griga, ali moramo postaviti prava pitanja, i to što je moguće konkretnije: Pa kako se onda upravljanje kvalitetom i osiguranje kvaliteta - također i suočavanje sa međunarodnim standardom ISO 9001 - suočava s promjenama koje donosi digitalizacija kako bismo ostali impulsivan partner za industriju, proizvodnju i usluge?

 

Upravljanje kvalitetom: Samouvjereno bavljenje digitalizacijom

Ono što je bitno u digitalnoj transformaciji, pa tako i u upravljanju kvalitetom, isprva nije novo, jer su to zahtjevi koji su se uvijek računali – ispunjavanje zahtjeva kupaca, kao i zakonskih i regulatornih zahtjeva. Međutim, tome se sada pridružuje i sposobnost najvišeg menadžmenta, rukovodilaca i zaposlenih u kompanijama i organizacijama da razmisle o tri prednosti i preusmjere ove antene u digitalno doba:

  • Kompetencije i znanja: oni su također ključni za budući uspjeh upravljanja kvalitetom. Poznavanje organizacije o razvoju i uticajima digitalizacije, znanje o efektima ove transformacije na procese i sisteme upravljanja, na kvalitet informacija i kvalitet podataka.
  • Fleksibilnost: Ostale su neke teme, na primjer važnost kvaliteta per se s ciljem zadovoljnog kupca. Ostali se mijenjaju i dodaju se novi. Prepoznavanje ovoga je neophodno!
  • Profesionalnost: "Samouvjereno se nosite s digitalnim promjenama!" je jedan od kredosa dr. Griga. Nemojte čekati i vidjeti, već se nosite s promjenama profesionalno i aktivno.

Digitalna transformacija: Prepoznavanje nadolazećih promjena

Ako se želite prilagoditi novim stvarima, morate prepoznati promjene, imenovati ih i pronaći odgovore na njih. U svom izlaganju na događaju DQS Dan kupaca, dr. Griga stvari naziva pravim imenom:

  • Individualizacija proizvoda
  • Povezivanje proizvodnje i usluga
  • Integracija kupaca i poslovnih partnera
  • Upotreba novih tehnologija i metoda rada
  • Internet stvari

Ali dr Griga daje i odgovore. Sa njegove tačke gledišta, upravljanje kvalitetom može doprinijeti digitalizaciji u mnogim poljima kako bi se pozicionirao kao impulsno jak partner sa doprinosima u stvaranju vrijednosti:

  • Kvalitet podataka, analiza podataka i predviđanje podataka.
  • Digitalizacija procesa osiguranja kvaliteta
  • Umrežavanje u saradnji
  • Uzor u agilnom načinu razmišljanja, agilnom radu i korištenju agilnih metoda

 

Odlična prilika: Menadžeri kvaliteta trebaju biti uzori

U svom uvodnom izlaganju, dr. Griga je više puta apelovao na samouvjereni stav velike zajednice predstavnika kvaliteta: menadžeri kvaliteta treba da budu uzori - a ne kao posljednji koji će samo pristati na ovu promjenu. Uvjeren je da su predstavnici menadžmenta u vrlo dobroj poziciji da koriste agilne metode za praćenje i unaprijeđenje novih tema, uključujući umjetnu inteligenciju.

"Upravljanje kvalitetom ne mora postati pokretač digitalizacije, ali mora biti dio ove transformacije. Ne dozvolite da se promijeni - mijenjajte se s njim!"

whitepaper-dqs-iso-901-dokumentierte-information
Loading...

Savjet za čitanje

ISO 9001 & ISO 27001 - U vremenu digitalizacije

  • Koliko je papira potrebno za kvalitet?
  • Pravi način za rukovanje dokumentovanim informacijama
  • Efikasna zaštita dokumentiranih informacija
  • ISO 27001: Osnova za sigurnu digitalizaciju

Upravljanje kvalitetom i digitalizacija: Ko pita, vodi

Pomagati u oblikovanju promjena znači preuzeti vodstvo na pravim mjestima. To se odnosi i na digitalnu transformaciju. Vještine ispitivanja, naglašava dr. Griga, jedna su od najvažnijih vještina - a službenici za upravljanje kvalitetom u svojoj ulozi internih auditora, na primjer, mogu učiniti ogromnu količinu u tom pogledu. Naime, pitanjima poput:

  • Da li su buduće neophodne kompetencije i uloge jasne?
  • Da li sistem upravljanja podržava neophodno učenje u organizaciji?
  • Da li je aspekt kvaliteta jasno ukorijenjen u agilnim projektima?
  • Postoji li ciljno orijentisana saradnja agilnih projektnih timova sa klasičnim projektnim timovima i linijskom organizacijom?
Loading...

Što se tiče auditora, audita i procjene sistema upravljanja i procesa, dr. Griga izvlači snažan zaključak: Nećemo moći bez ljudskih auditora.

Naprotiv, auditori će postati sve važniji. Doprinos fizičkog auditora, sa svojim kvalitetom informacija, emocionalnom inteligencijom i poznavanjem digitalizacije, ostaje ključan za rezultate audita danas i u budućnosti, na putu od procjene upravljanja do certifikacije.

Ili vrlo sažeto: "Digitalizacija ili ne - zadatak audita ostaje! Povećajte svoju važnost kao auditor za svoje klijente - i postanite nezamjenjivi."

Napomena: Gornji tekst rezimira sadržaj prezentacije dr. Wilhelma Griga na DQS Danu kupaca. Sažetak autora ovog članka je dat uz ljubaznu dozvolu dr. Wilhelma Griga.

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja

Informišite se o našim procjenama. Bez obaveza i besplatno.

DQS: Povjerenje i ekspertiza

Naše članke i bijele papire pišu isključivo naši stručnjaci za standarde ili auditori s dugogodišnjim iskustvom. Ako imate bilo kakva pitanja o tekstualnom sadržaju ili našim uslugama autoru, slobodno nas kontaktirajte.

Autor
Matthias Vogel

Od 2010. Matthias Vogel je bio sekretar za štampu u DQS GmbH i odgovoran za tehničke publikacije. Kao viši menadžer sadržaja, zajednički je odgovoran za pronalaženje tema za DQS blog na njemačkom jeziku "DQS u dijalogu", za koordinaciju sa autorima, i za urednički rad. Matthias Vogel je urednik redovno objavljenog DQS biltena "DQS Update" i na taj način vam pruža informacije i znanja o auditu i certifikaciji. On je također programski menadžer i moderator DQS "Customer Day" događaja i komoderira virtualne konferencije "Digital Quality Space".

Loading...