Upravljanje okolinom danas je nezamjenjiva komponenta održivog korporativnog razvoja. Zaštita životnog prostora sadašnjih i budućih generacija postao je sveobuhvatan zadatak. Ovaj razvoj pronašao je put u korporativnim politikama brojnih kompanija. Shodno tome, zaštita okoline je više od samo poštovanja obavezujućih obaveza ili smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu. Umjesto toga, fokus je na stalnom poboljšanju okolinskih performansi kompanije. Ovo je zahtjev koji je jasno naglašen u standardu ISO 14001:2015 u poređenju sa njegovom prethodnom verzijom i zahtijeva ključne brojke kao dokaz.

Loading...

Predanost kompanije u smislu ISO 14001

U cilju poboljšanja okolinskog učinka organizacije, međunarodno priznati okolinski standard ISO 14001 postavlja tri osnovne obaveze za politiku zaštite okoline u poglavlju 5.2:

  • Zaštita okoline
  • Ispunjenje svih obavezujućih obaveza, i
  • Kontinuirano unaprijeđenje sistema upravljanja okolinom.

Obvezujuće obaveze (obaveze usklađenosti) proizlaze iz konteksta organizacije (poglavlje 4) i zahtjeva zainteresiranih strana (poglavlje 4.2). Oni obezbjeđuju okvir za korporativne procese relevantne za okolinu (poglavlje 8), koji treba da se evidentiraju i procjenjuju s obzirom na aspekte okoline (videti poglavlje 6.1 „Rizici i prilike“).

„Prema standardu ISO 14001:2015, upravljanje okolinskim aspektima se naziva okolinskim učinkom."

ISO 14001:2015, poglavlje 3.4.1

Mjerenje okolinskih performansi - Šta standard zahtijeva?

U poglavlju 9.1, okolinski standard zahtijeva sistematsko praćenje, mjerenje, analizu i evaluaciju relevantnih okolinskih performansi. Pri tome, kompanija mora definisati metode i indikatore učinka na razumljiv način.

Mjerljivi pokazatelji učinka bi trebali biti

  • Pouzdani
  • Provjerljivi
  • Reproducibilni
  • U skladu sa okolinskom politikom

Kako bi se resursi kompanije fokusirali na suštinska mjerenja, ključne indikatore performansi treba identifikovati u vezi sa relevantnim okolinskim aspektima i njihovim uticajem na okolinu. Uopšteno govoreći, svi indikatori performansi mogu se povezati sa svim zamislivim organizacionim oblastima na gotovo svakom nivou detalja.

U praksi je, međutim, neophodno značajno ograničenje na značajne podatke o životnoj sredini, koje bi se prvenstveno trebalo orijentisati na sledeće tačke:

  • Konkretne ciljeve
  • Relevantnost okolinske teme
  • Mogućnosti djelovanja povezane poslovne jedinice

Važno je indikatore performansi uvijek vidjeti u kontekstu kako ne bi izgubili smisao i značaj.

„Evaluacija okolinskog učinka je važan instrument strateškog upravljanja: pažljiva analiza otkriva ne samo zabrinutost za okolinu, već podjednako poslovne prilike i potencijal za poboljšanje.“

Okolinske performanske - Savjeti za mjerenje

Vodič za ISO 14031 pruža sveobuhvatan predložak za razumnu upotrebu mjerljivih indikatora performansi u upravljanju okolinom. Korisno je razlikovati tri osnovne kategorije:

 

Upravljanje okolinskim performansama

Upravljanje indikatorima performansi mapiraju strateške okolinske ciljeve i odnose se na informacije o sposobnostima upravljanja i aktivnostima koje imaju ili mogu imati uticaj na okolinski učinak. Ove metrike se odnose na oblasti višeg nivoa kao što su alokacija i efikasna upotreba resursa, razvoj proizvoda i obuka zaposlenih. Oni se fokusiraju na poštivanje obavezujućih obaveza (pravnih i drugih obaveza).

Solar panels on flat roof in an industrial zone
Loading...

ISO 14001 certifikacija

Koje napore trebate očekivati da bi vaš sistem upravljanja okolinom bio certificiran prema ISO 14001? Saznajte besplatno i bez obaveza.

Operativni indikatori performansi

Upravljanje i praćenje na nivou operativne kompanije: Ovi ključni indikatori performansi treba da se utvrde listingom i ažuriranjem

  • Ulaza, npr. sirovine, materijali, voda, energetski tokovi itd.
  • Operativnih procesa i resursa, i
  • Rezultata, na primjer, emisije, otpad, otpadne vode, proizvodi i usluge

Indikatori stanja okoline

Ključne brojke o stanju vazduha, vode, tla, prirodnih resursa, flore, faune i ljudi na koje kompanija može uticati ili koji utiču na kompaniju. Na primjer, to može biti informacija o kvalitetu vode obližnjeg vodnog tijela ili kvalitetu zraka u regiji. Ove informacije će pomoći vašoj kompaniji da bolje razumije svoj uticaj na životnu sredinu.

 

Okolinski indikatori u praksi

Praćenje i mjerenje metrike kao dio sistema upravljanja okolinom treba da se obavlja pod kontrolisanim uslovima i korištenjem odgovarajućih procesa kako bi se osigurali validni rezultati. Za kompanije koje žele dublje da uđu u ovu temu, pogled na standard ISO/TS 14033 „Kvantitativne informacije o životnoj sredini“ je također od pomoći.

Korisnost sistema mjerenja performansi u velikoj mjeri zavisi od kvaliteta podataka. Kao dio procesa kontinuiranog poboljšanja, podaci se moraju redovno revidirati s obzirom na korporativnu politiku i okolinske ciljeve koji iz nje proizlaze. Pouzdanost ključnih podataka određena je kvalitetom osnovnih podataka iz mjerenja, kalkulacija ili procjena.  

 

Okolinske performanse - Kontinuirano poboljšanje

U skladu sa ISO 14001, ocjenjivanje usklađenosti sa okolinski relevantnim obavezama je kontinuiran proces. U redovnim pregledima menadžmenta (poglavlje 9.3), kompanija mora preispitati svoje okolinske performanse s obzirom na obavezujuće obaveze i ocijeniti djelotvornost sistema upravljanja okolinom. Ovo rezultira polaznim osnovama za kontinuirano poboljšanje okolinskih performansi (poglavlje 10).

U dokumentovanju rezultata, glavni fokus je na realizaciji okolinskih performansi. Nalazi evaluacije dobijenih podataka moraju se prenijeti interno i eksterno: u skladu sa komunikacijskim procesom i uključujući obavezujuće obaveze (poglavlje 7.4).

Komunikacija o uticajima na životnu sredinu i okolinskom učinku postala je važan zadatak za kompanije. Razlozi za to su sve veći interes javnosti i zahtjev da se osluškuju potrebe i očekivanja zainteresiranih strana i da se oni uključe u okolinski komunikaciju.

Najviše rukovodstvo mora dodijeliti odgovornosti i ovlaštenja (odjeljak 5.3) za izvještavanje o okolinskom učinku. Informacije o učinku na životnu sredinu treba da budu validne i njihova prezentacija treba da uzme u obzir tehničko znanje i jezik koji koriste zainteresirane strane.

Pored toga, kompanija će integrisati uticaje i mjere za poboljšanje performansi životne sredine u druge poslovne procese u skladu sa poglavljem 6.1.4, kao što je nabavka proizvoda koji sadrže opasne supstance.

 

Okolinske performanse - Šta ISO 14001 standard zahtijeva? Zaključak.

Evaluacija i kontinuirano poboljšanje okolinskih performansi kompanije važan je instrument strateškog upravljanja: pažljivo razmatranje otkriva ne samo okolinske probleme, već i poslovne prilike i potencijal za poboljšanje.

Mjerenje okolinskog učinka okolinskih ciljeva mora se odvijati na osnovu indikatora učinka koji se trebaju definisati. U tom kontekstu, ključni indikatori učinka za evaluaciju okolinskog učinka moraju biti pouzdani, ponovljivi i sljedljivi. Relevantni nalazi iz evaluacije dobijenih podataka moraju se saopštiti interno i eksterno u skladu sa pravilima komunikacije, uključujući obavezujuće obaveze.

 

Preporučeno: Ostali korisni okolinski standardi

  • ISO 14005:2019 Sistemi upravljanja okolinom - Smjernice za fleksibilan pristup implementaciji u fazama
  • ISO 14031:2021 Upravljanje zaštitom okoline - Evaluacija okolinskog učinka - Smjernice
  • ISO/TS 14033:2019 Upravljanje okolinom - Kvantitativne informacije o okolini - Smjernice i primjeri

ISO 14001 - O čemu se radi?

Standard upravljanja okolinom ISO 14001 prvi put se pojavio 1996. godine, a trenutna verzija je objavljena u septembru 2015. kao ISO 14001:2015 nakon sveobuhvatne revizije. U poređenju sa posljednjom verzijom, uveden je niz inovacija specifičnih za okolinu kao dodatak zahtjevima koji proizilaze iz nove zajedničke osnovne strukture za standarde ISO sistema upravljanja (Struktura visokog nivoa).

To uključuje takve bitne aspekte kao što su mjerenje okolinskog učinka, integracija razmišljanja o životnom ciklusu, pristup koji se sve više temelji na riziku, usklađenost sa obavezujućim obavezama u odnosu na relevantne zainteresirane strane – i, na kraju, ali ne i najmanje važno, postizanje samoodređenja okolinskih ciljeva.

Kompanije koje slijede zahtjeve ISO standarda stoga se ponašaju odgovorno u svakom pogledu: paze na značajne okolinske aspekte, pomažu u zaštiti okoline, a istovremeno postižu visok stepen pravne sigurnosti.

 

Benefiti ISO 14001 certifikacije

Pored stalnog unaprijeđenja okolinskih performansi kompanije, implementacija sistema upravljanja okolinom prati niz drugih pogodnosti:

  • Prevencija rizika kroz sistematsko razmatranje rizika i prilika i razmišljanje i djelovanje usmjereno prema budućnosti
  • Veće povjerenje javnosti kroz vidljivo održive poslovne prakse
  • Bolje razumijevanje zahtjeva relevantnih zainteresiranih strana, uključujući zaposlene
  • Međunarodno priznati dokaz vašeg odgovornog postupanja
  • Povećana pravna sigurnost i smanjenje rizika po okolinu
Solar panels on flat roof in an industrial zone
Loading...

ISO 14001 certifikacija

Koliko truda treba da očekujete da bi vaš sistem upravljanja okolinom bio certificiran prema ISO 14001? Saznajte besplatno i bez obaveza.

Sa akreditiranim ISO 14001 certifikatom svojim kupcima, partnerima i zainteresovanoj javnosti pokazujete da vi
- Nosite odgovornost za okolinu i
- Usklađujete sve aktivnosti kompanije kako bi se izbjeglo zagađenje okoline.

 

Ekspertiza i povjerenje

Napomena: Naše članke pišu isključivo naši interni stručnjaci za sisteme upravljanja i dugogodišnji auditori. Ako imate pitanja za naše autore u vezi sa sadržajem, slobodno nas kontaktirajte. Radujemo se razgovoru s vama.

Autor
Eric Werner-Korall

Expert za usklađenost i upravljanje rizicima sa preko 20 godina međunarodnog iskustva kao DQS auditor za integrisane sisteme upravljanja. Sa doktoratom inženjerskih nauka doprinosi stručnosti i kao trener i predavač, prezenter i autor brojnih tehničkih radova.

Loading...