Koliko košta odlaganje tone otpada? Gotovo globalno tačan odgovor je: sve više i više. Za industrije koje su intenzivne sa otpadom, otpad je jedan od glavnih operativnih troškova. Dovoljan razlog da se promijeni perspektiva, da se dođe do korijena problema i da se otpad više ne doživljava kao otpad, već kao prilika. Ovdje vam može pomoći novi GRI 306: Otpad 2020 Standard.

Izvještaji o održivosti - za mnoge kompanije u Njemačkoj, na primjer, već su obavezni. Drugi dobrovoljno izvještavaju o svojim aktivnostima i učinku održivosti. Oni su svjesni da transparentnost stvara povjerenje – posebno kada su u pitanju pitanja održivosti.

Kada je u pitanju izvještavanje, mnogi se rukovode standardima Globalne inicijative izvještavanja (GRI). Osnova za izvještavanje je zasnovana na tri opšta i 34 tematska standarda. Izveštaj o održivosti zasnovan na GRI standardima stoga je u skladu sa zahtevima tri opšta standarda i također objavljuje informacije o temama koje su materijalne u vezi sa performansama kompanije u pogledu održivosti.

Otpad - Korporativni problem

Otpad može nastati aktivnostima samog preduzeća, na primjer u proizvodnji proizvoda i pružanju usluga. Otpad, naravno, mogu stvarati i uzvodne i nizvodne kompanije u lancu vrijednosti kompanije. Sve ove dimenzije se pažljivo ispituju prilikom izvještavanja u skladu sa GRI 306: Otpad.

Ako se neadekvatno odlaže, otpad može dovesti do značajnih negativnih uticaja na okolinu i zdravlje ljudi – preko granica. Kada se otpad spali ili odloži na deponiju, resursi i materijali koje sadrži gube se za buduću upotrebu, ubrzavajući njegovo iscrpljivanje.

Otpad u skladu s tim nije problem samo za društvo, već i za kompanije - na primjer, kada kupci preferiraju proizvode koji proizvode manje otpada, kada resursi postanu oskudni ili kada troškovi odlaganja i dalje rastu.

Adresiranje problema sa GRI 306: Otpad

Kompanije koje su identifikovale otpad kao materijalno pitanje dužne su da identifikuju i upravljaju svojim uticajima koji se odnose na otpad prilikom izveštavanja prema GRI standardima. GRI 306: Otpad 2020 je razvijen za ovu svrhu. To je prvi globalno primjenjiv alat za kompanije da izvještavaju i komuniciraju o svom uticaju otpada.

GRI 306: Otpad uvodi bliži odnos između materijala i otpada kako bi pomogao kompanijama koje izvještavaju da identifikuju i upravljaju svojim praksama i uticajima koji se odnose na otpad u cijelom lancu vrijednosti. Pritom se standard gradi na trenutnim konceptima otkrivanja, cirkularnosti i prevencije otpada koji su dokazano najbolja praksa u industriji otpada.

Novi uvidi iz GRI 306: Otpad

Korsteći standard, kompanije mogu:

  • Shvatiti i javno prijaviti kako nabavka, dizajn i upotreba materijala rezultiraju uticajima na otpad.
  • Omogućiti sveobuhvatan uvid u količinu i kvalitet otpada – uključujući njegove uzroke, gdje se javlja i kako se upravlja s utjecajima.
  • Identifikovati i izvještavati o mogućnostima i akcijama cirkularnosti i prevencije otpada. Ovo će vam pomoći da identifikujete potencijalne mogućnosti koje proizlaze iz vašeg otpada.
  • Procijeniti i preuzeti odgovornost za otpad koji nastaje u cijelom lancu vrijednosti (i uzvodno i nizvodno).

Preuzmite standard ovdje.

Vremenska linija

Standard GRI 306: Otpad 2020 ažurira, proširuje i zamjenjuje GRI 306: Efluenti i otpad 2016, i primjenjuje se na kompanije svih veličina, bez obzira na to gdje se nalaze u svojim praksama upravljanja otpadom i izvještavanja.

Standard stupa na snagu 1. januara 2022. To znači da izvještaji objavljeni 1. januara 2022. ili nakon toga, u kojima se otpad spominje kao materijalna tema, moraju uključiti standard. Ranija implementacija je moguća i to izričito zahtijeva GRI.

Šta DQS može učiniti za vas

DQS je licencirani verifikator za izvještvanje o održivosti. Eksterni pregled od strane DQS-a potvrđuje kredibilitet i adekvatnost vašeg izvještaja o održivosti.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...