12. marta 2018. godine došlo je vrijeme: ISO 45001, novi standard za zaštitu na radu (OHS), objavljena je. Nakon pet godina razvoja, sada je dostupan ISO standard koji zadovoljava međunarodne zahtjeve za modernu zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. U ovom članku naš stručnjak objašnjava prednosti sistema upravljanja OHS-om.

Loading...

Današnje razumijevanje zaštite na radu zahtijeva holistički pristup upravljanju. To uključuje sljedeće mjere:

  • Sve mjere za spriječavanje opasnosti i bolesti vezanih za rad
  • Mjere za siguran i zdrav dizajn radnog mjesta
  • Mjere za fizičko, mentalno i socijalno zdravlje

 

Zašto novi standard za OHS sistem upravljanja?

ISO 45001 postavlja međunarodno priznati standard za sigurnost i zdravlje na radu (OHS). Još 2013. godine ISO (Međunarodna organizacija za standardizaciju) odlučila je da razvije sopstveni standard zasnovan na zajedničkoj osnovnoj strukturi (HLS) standarda sistema upravljanja. Revizije ISO 9001 (kvalitet) i ISO 14001 (okolina) su stoga zahtijevale nezanemarivu adaptaciju britanskog standarda BS OHSAS 18001. Namjera iza ovoga: potpuna integracija OHS aspekata u postojeći sistem upravljanja.

Zahtjevi koje bi novi standard za sistem upravljanja OHS trebao sadržavati detaljno su razmotreni u relevantnim komisijama. Uostalom, nijedna od glavnih tema ISO standarda nema toliko zainteresiranih strana s prilično suprotstavljenim očekivanjima i potrebama kao zdravlje i sigurnost. Ovo je oblast u kojoj su život ili smrt u pitanju - a veliki novac je u igri širom svijeta.

"2,78 miliona smrti godišnje, odnosno više od 7.600 dnevno - u kombinaciji sa oko 375 miliona nefatalnih radnih povreda, koštali su svijet gotovo 3 biliona. Američkih dolara."

Njemački savezni zavod za zaštitu na radu (BAUA) 2017, podaci od 1960. do 2016. uklj.

Poređenja radi, bruto domaći proizvod (BDP) u Njemačkoj bio je oko 3,47 biliona američkih dolara u 2016.

 

ISO 45001 - Koje su nove karakteristike?

"Stari" BS OHSAS 18001 bio je temeljito uspješan standard koji postavlja standarde u zaštitu na radu i sigurnosti u vrijeme objavljivanja u 1999. Dokazani zahtjevi su usvojili ISO. Pored toga, elementi upravljanja radom (OHM) ugrađeni su u novi sistem upravljanja OHS.

"Implementacija sistema upravljanja sigurnošću i zdravljem na radu treba da omogući organizaciji da obezbijedi sigurna i zdrava radna mjesta, spriječi povrede i bolesti na radu, i da kontinuirano poboljšava svoje performanse u vezi sa sigurnošću i zdravljem na radu."

Izvor: ISO 45001:2018 - Sistemi upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu - Zahtjevi sa uputama za upotrebu.

ISO 45001 jasno podiže sigurnost i zdravlje na radu na status strateški važnog pitanja upravljanja, pružajući prikladan okvir za njegovo kontinuirano unaprijeđenje. U srcu sistema upravljanja OHS-om je jedna od najvažnijih zainteresiranih strana svake kompanije ili organizacije: vaši zaposlenici.

Ono što je suštinski novo, međutim, jeste da se ISO 45001, za razliku od BS OHSAS 18001, fokusira na interakciju organizacije sa njenim poslovnim okruženjem. Britanski standard se, s druge strane, fokusira direktno i na neki način izolovano na upravljanje opasnostima po zdravlje i sigurnost na radu.

 

Koji su benefiti nove osnovne strukture?

Kao i svi standardi sistema savremenog upravljanja, ISO 45001 slijedi zajedničku osnovnu strukturu (struktura visokog nivoa - HLS) sa osnovnim tekstovima, uslovima i definicijama. To znači da prvi put svi aspekti OHS-a sada mogu biti u potpunosti integrisani u postojeći sistem upravljanja, na primjer, ISO 9001 ili ISO 14001.

Uobičajene teme uključuju kontekst organizacije, jasne odgovornosti za upravljanje i pristup zasnovan na riziku. Specifični zahtjevi fokusirani su na aspekte rada politike, identifikacije opasnosti, upravljanja rizikom, planiranjem u hitnim slučajevima i spremnosti i pravna pitanja u prvom planu.

Primjetno pozitivan efekat će se osjetiti od činjenice da će, sa novim standardom za sistem upravljanja SGA, svaki pojedinačni zaposleni biti aktivno i odgovorno uključen u sistem upravljanja u pogledu svog radnog okruženja i odgovarajućih interfejsa. Istovremeno, najviši menadžment ima centralni zadatak i odgovornost da osigura da zaposleni budu ovlašteni za to. Štaviše, u pogledu sigurnosti i zdravlja na radu (OSH), nivo detalja, sa 13 zahtjeva za najviši menadžment, čak premašuje ISO 9001.

 

Za koga je OHS sistem upravljanja važan?

Odgovor je jednostavan: za bilo koju organizaciju koja zapošljava ljude. Sistemski pristup zdravlju i sigurnosti uvijek je koristan.

Dakle, nije važno u kojoj je industriji kompanija ili je li to bilo male, srednje veličine ili glavna međunarodna korporacija, neprofitna organizacija ili lokalna uprava. Zaposleni bi uvijek trebali biti sigurni u siguran posao. To nije samo dobro za njihovo zdravlje, to je i suštinska osnova motivisanog i efikasnog rada.

 

Koje su prednosti OHS sistema upravljanja?

Unatoč strogim zakonima o zdravlju i sigurnosti na radu u Njemačkoj: Sistem upravljanja OHS-om u skladu sa ISO 45001 promoviše integraciju zdravstvenih aspekata zaštite na radu u korporativne procese. Na ovaj način se deficit može sistemski otkriti i preventivni pristup, koji se odnose na fizički i mentalni stres, može se ojačati.

Ključna riječ "Zdravlje i sigurnost na radu i usklađenost": Uz ispunjenje standardnih zahtjeva, kompanije primaju novi nivo pravne sigurnosti - barem kada je u pitanju poštivanje zakonskih obaveza i službenih zahtjeva. To značajno smanjuje rizik od odgovornosti. Nova pravna sigurnost usko je povezana sa ispunjavanjem središnjeg zahtjeva za identifikaciju relevantnih zainteresovanih strana zajedno sa njihovim potrebama i zahtjevima. Prvo u polju zdravlja i sigurnosti.

whitepaper-dqs-iso-45001-fuehrung-und-verpflichtung
Loading...

Bijeli papir

Pročitajte sve o liderstvu i predanosti u ISO 45001. Iz sadržaja:

  • Dužnost brige za povjerene radnike
  • Be-all i end-all: korporativna kultura povjerenja
  • Klasični (OHS) nedostaci

Ili ključna riječ "Konkurentska prednost": Kompanija certificirana prema ISO 45001 pojavljuje se kao posebno atraktivan poslodavac. Stoga ima značajnu prednost kada je u pitanju zapošljavanje odgovarajućih zaposlenika u vrijeme hroničnog nedostatka kvalificiranih radnika. Pa čak i na području takozvanih "jednostavnijih" aktivnosti, bit će lakše za kompaniju koja može pokazati sistem upravljanja OHS vanjskom svijetu i na taj način nadahnuti samopouzdanje da popuni položaje sa odgovarajućim osobljem.

 

Prednosti na prvi pogled

Međutim, sistem upravljanja OHS-om nudi kompanijama mnogo drugih, sasvim ozbiljnih prednosti:

  • Povećana sigurnosna svijest zaposlenih
  • Niže stope bolesti i nesreća
  • Manje izgubljenih radnih dana i troškova uzrokovanih poslovnim prekidima
  • Veće zadovoljstvo i motivacija zaposlenih
  • Povećana pravna sigurnost i olakšanje za menadžere u obavljanju svojih operacija
  • Poboljšana korporativna slika i konkurentske prednosti

 

ISO 45001 VS. BS OHSAS 18001 - Ključne razlike

 

ISO 45001:

  • Je orijentisan na proces
  • Razmatra rizike i mogućnosti
  • Razmatra zainteresirane strane
  • Može se u potpunosti integrisati u postojeće sisteme upravljanja

BS OHSAS 18001 (zamijenjen):

  • Orijentisan je na proces
  • Uzima u obzir samo rizike
  • Ignoriše zainteresirane strane
  • Nije kompatibilan sa strukturom visokog nivoa


Važno za znati: 30. septembra 2021. britanski standard BS OHSAS 18001, koji je relevantan za upravljanje zdravljem i sigurnošću na radu više od 20 godina, zamenjen je standardom ISO 45001. Svi certifikati prema BS OHSAS 18001 su izgubili važnost.

 

Implementacija OHS sistema upravljanja

Napor koji kompanija treba da uloži da bi postala ISO 45001 certificirana zasniva se na preduslovima koje donosi na stol. Mogući su sljedeći scenariji:

Sistem upravljanja već postoji prema kvalitetu (ISO 9001) i/ili okolini (ISO 14001) koji slijedi takozvanu strukturu visokog nivoa (HLS) i stoga ima istu osnovnu strukturu kao standard OHS. Ovo značajno pojednostavljuje integraciju OHS aspekata. Iznad svega, okolinski standard ISO 14001 pokazuje velike sličnosti sa zahtjevima ISO 45001, posebno u onim zahtjevima koji se bave implementacijom procesa – a takvih je nekoliko.

Oni koji još nisu uveli sistem upravljanja u skladu sa ISO standardom počinju od nule. Napor potreban za potpuno sveobuhvatan sistem upravljanja OHS-om je shodno tome veći.

Šta treba uraditi?

 

  • Identificirajte organizacije i sadržaj između vašeg postojećeg sistema upravljanja, ako postoji, i zahtjeva novog OHS standarda.
  • Identificirajte relevantne zainteresirane strane i interne i eksterne probleme koji mogu utjecati na aktivnost vaše organizacije. Ključno pitanje ovdje: Kako se može rizikovati zbog utjecaja unutrašnjih i vanjskih pitanja, upravljati ili kontrolisati pomoću sistema upravljanja OHS-om?
  • Napravite plan promjene svog projekta sa planom implementacije.
  • Definišete opseg sistema upravljanja OHS-om, uzimajući u obzir svoje ciljeve. Odredite mjere za implementaciju.
  • Ažurirajte svoj postojeći sistem upravljanja u skladu sa zahtjevima OHS-a.
  • Razmotrite odgovarajuću obuku i svijest za sve sudionike sa utjecajem na efikasnost sistema, posebno vaših unutrašnjih auditora.
  • Provjerite efikasnost implementiranih mjera, obično putem internog audita i naknadno preispitivanje upravljanja.

 

DQS. Šta možete očekivati od nas

Novi zahtjevi OHS-a pružaju preporučeni način djelovanja kako bi se upravljanje zdravljem i sigurnosti na radu učinilo održivim.

Možemo procijeniti da li vaš sistem upravljanja OHS-om već uzima u obzir sve nove standardne aspekte u analizi GAP (Delta audit). Na ovaj način možete identificirati bilo kakve potrebe za djelovanjem i zaštićeni su od iznenađenja u auditu certificiranja. Delta auditi mogu se izvesti u bilo kojem trenutku i neovisno o redovito zakazanim auditima.

Inicijalna certifikacija odvija se u dvostepenom procesu:

  • Procjena spremnosti na licu mjesta (faza 1 audita): uključujući pregled internog plana projekta za prelazak na novi standard i ocjenu izvršenih promjena u sistemu upravljanja.
  • Audit sistema na licu mjesta (faza 2 audita): procjena implementacije i efektivnosti vašeg sistema upravljanja.

Za integrisani sistem upravljanja, kombinovana certifikacija s drugim standardima upravljanja je opcija. Međutematska certifikacija omogućava iskorištavati sinergije i istovremeno za identifikaciju interakcija, ali i kontradikcija između različitih tema. DQS je akreditiran od strane Njemačkog akreditacijskog tijela (DAkkS). 

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

Da li imate pitanja?

Kontaktirajte nas!
Bez obaveza i besplatno.

Ekspertiza i povjerenje

Naši članci i bilteni pišu isključivo stručnjaci za interne standarde i dugogodišnji auditori za sisteme upravljanja. Dakle, ako imate bilo kakvih pitanja o sadržaju i našim auditima, slobodno nas kontaktirajte.

Autor
Altan Dayankac

DQS proizvodni menadžer i expert za brojne teme održivosti, klime, okoline i zaštite na radu. Altan Dayankac svoju stručnost doprinosi i kao autor i prezenter u komisijama za zaštitu okoline i zdravlja i sigurnosti na radu, kao i na brojnim stručnim događajima.

Loading...