AccountAbility je 10. maja objavio novu verziju svog standarda AA1000 Principi odgovornosti (AA1000AP:2018). Standard nije samo uobičajen okvir za upravljanje održivošću, već služi i kao osnova za vanjsko osiguranje izvještaja o održivosti. Revizija standarda, u kojoj je DQS učestvovao kao član radne grupe, dovodi do važnih promjena.

Cilj standarda AA1000AP je pružiti organizacijama praktičan skup vodećih principa za procjenu, upravljanje, poboljšanje i komuniciranje njihovih performansi održivosti. Standard se često koristi u kombinaciji sa AA1000 Standardom sigurnosti (AA1000AS), koji služi kao osnova za verifikaciju izvještaja treće strane.

Principi

Organizacije koje imaju eksterno verifikovane izveštaje o održivosti na AA1000 treba da budu svesne promjena AA1000 principa. To je zato što ovi principi čine osnovu za cijeli proces verifikacije. Prethodna verzija standarda uključuje tri vodeća principa:

  • Inkluzivnost - Imati pravo glasa u odlukama koje utiču na nas.
  • Materijalnost – Donosioci odluka su pozvani da jasno identifikuju koja su pitanja održivosti važna.
  • Odgovornost – Organizacije su pozvane da se transparentno i efikasno bave pitanjima održivosti i njihovim uticajima.

Četvrti princip je sada dodat ova tri principa:

  • Uticaj - Organizacije treba da prate i mjere svoje aktivnosti. One su odgovorne za to kako svojim postupcima utiču na okolni ekosistem.

Dr Sied Sadek, generalni direktor DQS CFS GmbH i član radne grupe AA1000, objašnjava dodavanje četvrtog principa na sljedeći način: "Posljednjih godina upravljanje održivošću se sve više razvija u pristup orijentisan na rješenja. Fokus nije na dobru volju, već na identifikaciju i mjerenje uticaja na način koji omogućava svim zainteresovanim stranama da odgovaraju na odgovarajući način."

Standard uključuje opis principa i može se besplatno preuzeti sa AccountAbility web stranice.

Usklađenost sa GRI standardima

Za organizacije koje već pripremaju svoje izvještaje o održivosti prema GRI standardima, novi četvrti princip se ne mijenja mnogo: GRI standardi već zahtijevaju od organizacija da mjere svoje ključne ekonomske, okolinske i društvene uticaje za sva materijalna područja i da ih objelodane u skladu s tim.

Tranzicijski period

AA1000AP (2018) zamjenjuje prethodni Standard principa odgovornosti (AA1000APS, 2008). Organizacije koje žele proći verifikaciju izvještaja koristeći AA1000 standard sigurnosti (AA1000AS) na dan ili nakon 1. januara 2019. trebale bi koristiti novu verziju za 2018. Za izvještaje objavljene prije ovog datuma, organizacije mogu nastaviti koristiti prethodnik AA1000APS (2008).

Šta DQS može učiniti za vas

Kao certifikacijsko tijelo s licencom AA1000, DQS nudi eksternu verifikaciju vaših izvještaja o održivosti (GRI, Global Compact, ISO 26000...). Eksterna verifikacija izvještaja povećava transparentnost i kredibilitet izvještaja o održivosti i pruža sigurnost svim zainteresovanim stranama da izvještaji predstavljaju tačan i potpun odraz učinka održivosti. Na zahtjev možemo ponuditi i radionice koje pokrivaju implementaciju principa AA1000.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...