Klimatske promjene su činjenica! Emisije antropogenih gasova staklene bašte (GHG) su glavni uzrok. Kompanije mogu dati svoj doprinos smanjenju GHG - i vjerodostojno izvještavati o tome. Preduslov je inventar stakleničkih plinova, na primjer u skladu sa standardom ISO 14064-1. Više o tome šta treba uzeti u obzir prilikom pripreme inventara GHG u skladu sa standardom, njegove verifikacije i izvještavanja možete pročitati u ovom blog postu.

Loading...

Šta je GHG inventar?

Gasovi staklene bašte (GHG) kao što su ugljični dioksid (CO2), metan (CH4) ili dušikov oksid (N2O), kada su u atmosferi, imaju svojstvo apsorbiranja i zračenja toplinskog zračenja, zagrijavajući tako Zemljinu površinu. Ovaj proces stvara uslove koji omogućavaju život na Zemlji. Gasovi staklene bašte mogu biti prirodnog ili antropogenog (proizvedenog) porijekla. Biogene i geogene emisije i kapaciteti za skladištenje (ponori stakleničkih plinova) podliježu osjetljivom, ali u principu stabilnom ciklusu. Antropogene emisije, s druge strane, predstavljaju narušavanje prirodne ravnoteže - sa posljedicom nepoželjnog zagrijavanja klime.

iso-14064-1-ghg-inventories-dqs-whitepaper-free.png
Loading...

ISO 14064-1 - Staklenički plinovi

Objašnjavamo standard

Više vrijednih znanja o standardu i smjernicama dostupno je u našem besplatnom Bijelom papiru.

O autoru: Altan Dayankac je DQS auditor i traženi stručnjak za brojne teme održivosti.

Kompanije doprinose ovim klimatskim promjenama u znatnoj mjeri. Smanjenje vlastitih emisija važan je doprinos postizanju ciljanih klimatskih ciljeva. Međutim, to se može postići samo sa pregledom vlastitih emisija kako bi se mogao izvući značajniji zaključak. Rjesenje? Izvucite inventar stakleničkih plinova.

GHG emisije
Standard ISO 14064-1: 2019 definiše emisiju stakleničkih plinova kao "staklenički plin koji se emituje u atmosferu". Rezultat emisije stakleničkih plinova ili direktno, npr. iz proizvodnje proizvoda, ili indirektno, npr. iz grijanja poslovnih prostora, iz poslovnih aktivnosti kompanije.

Potapanje GHG
Ovaj tehnički izraz odnosi se na suprotni proces, naime uklanjanje stakleničkih plinova iz atmosfere. To je slučaj, na primjer, kada se CO2 uklanja iz atmosfere tokom prirodnih CO2 ciklusa kroz okeane, šume ili treserije itd. Umjetno potapanje je, na primjer, ubrizgavanje CO2 u akumulaciju od iscrpljenih rezervoara za prirodni plin.

ISO 14064-1:2018 - Specifikacija s vodstvom na nivou organizacije za kvantifikaciju i izvještavanje o emisiji i uklanjanju stakleničkih plinova

Za inventar GHG, izvori GHG i - ako su dostupni - ponori GHG moraju biti identificirani i emisije ili uklanjanja kvantificirane. Šta tačno kompanije mogu da urade opisano je u specifikaciji ISO 14064-1, koja pruža odgovarajući okvir za računovodstvo stakleničkih plinova i njegovu verifikaciju – a ujedno i osnovu za robusno izveštavanje.

 

GHG izvještavanje - kredibilno i transparentno

Čak i ako su konteksti zapravo složeniji: u percepciji javnosti, kompanije iz svih sektora značajno su uključene u globalne emisije stakleničkih plinova. Potrošači sve više gledaju koje kompanije vjerodostojno preuzimaju odgovornost i, na primjer, smanjuju svoje emisije CO2 ili čak nadoknađuju svoj korporativni ugljični otisak (CCF) u agregat. ISO 14064-1 je usmjeren na sve kompanije koje žele učiniti samo to, bez obzira na njihov tip i veličinu.

Inventar stakleničkih plinova pokazuje kompanije u kojima stoje u smislu njihovog doprinosa klimatskim promjenama - i koje mjere treba poduzeti da bi se približili idealu o klimatskom neutralnom poslu. Oni uključuju mjere za smanjenje emisija u proizvodnji, ali i one koje pomiču preostale emisije, npr. podržavajućim klimatskim projektima putem kupovine vjerodostojnih karbonskih kredita (potvrde).

 

Verifikacija GHG izvještaja

Izvan poduzimanja odgovarajućih akcija, znanje o nečijem korporativnom ugljičnom otisku ima sve veću vrijednost za vanjsku sliku kompanije - i izvještavanje o njemu sve više postaje standardna praksa. Transparentno izvještavanje, međutim, zahtijeva popis stakleničkih plinova. Ako je moguće, to bi trebalo ovjeriti neovisno i kvalificirano tijelo poput DQS-a putem ISO 14064-1. Provjera se vrši prema zahtjevima ISO 14064-3. Svi standardi mogu se dobiti sa ISO web stranice.

 

Benefiti od verifikacije

Postoje brojne pogodnosti od provjere inventara stakleničkih plinova, kako u pogledu ekoloških aspekata i percepcije javnosti:

  • Povećanje ekološke efikasnosti i ozbiljnosti kvantifikacije GHG
  • Povećani kredibilitet, konzistentnost i transparentnost kvantifikacije, praćenja, izvještavanja i verifikacije stakleničkih plinova u pogledu otiska GHG
  • Olakšati upravljanje u razvoju i realizaciji GHG strategija
  • Olakšati razvoj i implementaciju mjera za smanjenje emisija stakleničkih plinova ili povećanje uklanjanja stakleničkih plinova
  • Olakšati evaluaciju ili praćenje učinka i napredak prema smanjenju emisija stakleničkih plinova ili povećanju uklanjanja stakleničkih plinova

 

GHG Bilans - Zaključak

Specifikacija pruža upute za određivanje i objavljivanje zaliha stakleničkih plinova na korporativnom nivou. Standard se može koristiti kao osnova za provjeru inventara stakleničkih plinova, koji zahtijeva pripremu izvještaja o GHG-u.

ISO 14064-1 nije standard sistema upravljanja. Stoga ne slijedi zajedničku osnovnu strukturu (visoku strukturu) modernih upravljačkih sistema kao što su ISO 9001 (kvalitet) ili ISO 14001 (okolina), već ima svoju jedinstvenu strukturu.

Odjeljak zahtjeva podijeljen je u poglavlja 4 do 10, a slijede prilozi A do H sa širokim objašnjenjima. Poglavlje 4 navodi pet principa koji se takođe moraju koristiti kao osnova za prijavljivanje stakleničkih plinova. Zahtjevi u oba poglavlja su prisutni 5 i 6 - s ciljem prakse - suštinski koraci za pripremu stanja stakleničkih plinova. Poglavlje 7 bavi se smanjenjem stakleničkih plinova i inicijativama za uklanjanje stakleničkih plinova i koji uticaj mogu imati na inventaru stakleničkih plinova. Poglavlje 8 formuliše zahtjeve za upravljanje kvalitetom pri popisu stakleničkih plinova. Poglavlje 9 Podešava zahtjeve za sadržaj izvještaja o stakleničkim plinovima i precizira koja su otkrivanja obavezna, koja se preporučuju, a koja su neobavezna. Poglavlje 10 Ukratko razgovara o zahtjevima za verifikaciju inventara stakleničkih plinova.

 

DQS - Šta možemo učiniti za vas

Mi smo vaš specijalista za audite i certifikaciju, za sisteme upravljanja i procese - i to radimo vrlo uspješno već više od 35 godina. Osnovani kao prvo tijelo u Njemačkoj za certifikaciju sistema upravljanja, fokusiramo se na to kako se kompanijama upravlja i organizira. Vršimo audit u skladu sa oko 200 priznatih standarda i propisa, kao i standarda specifičnih za kompanije i udruženja. Kroz naš rad, pružamo menadžmentu jasne dokaze za akciju.

Na osnovu provjere vašeg otiska stakleničkih plinova od strane naših stručnjaka za ISO 14064-3 povećava se kredibilitet vaše kompanije kod investitora, kupaca i drugih zainteresovanih strana, kao što su NVO (nevladine organizacije). Osim toga, mogu se identificirati potencijalne uštede i implementirati mjere smanjenja, što znači da se mogu pokriti i zahtjevi relevantni za tržište, na primjer iz CDP-a (Carbon Disclosure Project). Osim toga, spremni ste brzo reagirati na sve zakonske propise.

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

Imate li pitanja?

Radujemo se razgovoru s vama!

Autor
Altan Dayankac

DQS proizvodni menadžer i expert za brojne teme održivosti, klime, okoline i zaštite na radu. Altan Dayankac svoju stručnost doprinosi i kao autor i prezenter u komisijama za zaštitu okoline i zdravlja i sigurnosti na radu, kao i na brojnim stručnim događajima.

Loading...