Kao što ste već naučili na konferenciji o održivosti DQS, G4 smjernice Globalne inicijative za izvještavanje (GRI) zamjenjuju se GRI standardima izvještavanja o održivosti. Novi standardi objavljeni su 19. oktobra 2016. i mogu se koristiti kao osnova za izvještavanje o održivosti sa trenutnim efektom. Ovdje smo za vas sastavili pregled najvažnijih promjena.

G4 Smjernice Globalne inicijative za izvještavanje su najrasprostranjeniji okvir za izvještavanje o održivosti širom svijeta, sa nekoliko hiljada izvještajnih organizacija u preko 90 zemalja. Novi GRI Standardi nadovezuje se na ovaj uspjeh: principi i zahtjevi G4 su prenesene nepromijenjene u nove standarde. U isto vrijeme, promjene u strukturi i prezentaciji čine ih mnogo lakšim za korištenje. Organizacije koje već izvještavaju prema G4 stoga ne bi trebale imati poteškoća s prelaskom na novu verziju.

Od G4 do GRI Standarda: Strukturalne promjene

Kako bi brže i fleksibilnije odgovorio na promjenjive očekivanja dionika, GRI je odabrao strukturirati Smjernice kao serije modularno sastavljenih standarda. Ovo omogućava GRI-u da prilagođava pojedinačne standarde u redovnim intervalima bez potrebe za ažuriranjem cijelog okvira.

Okvir se sada sastoji od 3 opšta standarda i 33 standarda za specifične teme. Izvještaj o održivosti prema GRI standardima je stoga izvještaj koji je u skladu sa zahtjevima tri opća standarda, kao i koji sadrži otkrivanja o onim temama koje su materijalne za razumijevanje performansi održivosti.

Kompanije koje žele da daju informacije samo o određenim temama sada imaju mogućnost izveštavanja u skladu sa jednim odabranim standardom. Na primjer, ako kompanija želi da izvještava o poštovanju ljudskih prava, a da se ne bavi drugim temama, sada može koristiti standard specifičan za temu bez pozivanja na cjelokupni okvir.

Povećana jednostavnost korištenja

Jedan od prioriteta u auditu bio je pojednostavljenje GRI terminologije, na koju se ponekad treba naviknuti, kao i povećanje čitljivosti. Pohvalna karakteristika novih standarda je dosljedna razlika između "Zahtjeva" (obavezni zahtjevi), "Preporuka" (preporuke) i "Smjernica" (vrijedne osnovne informacije).

Informacije specifične za industriju više nisu potrebne

Kao i kod G4, organizacije mogu naznačiti da je izvještaj u skladu sa zahtjevima GRI („u skladu“). Ovaj princip ostaje nepromijenjen: u zavisnosti od obima informacija i dalje postoje varijante "u skladu - jezgro" i "u skladu - sveobuhvatno".

Međutim, treba napomenuti jednu promjenu: Objavljivanja specifična za sektor više nisu potrebna za izvještavanje "u skladu", već služe kao pomoć pri identifikaciji materijalnih aspekata održivosti.

GRI Standard & EU Direktive o objavljivanju nefinansijskih informacija

U vezi sa predstojećim CSR zahtjevima izvještavanja također treba napomenuti da su GRI Standardi izvještavanja o održivosti prikladni za ispunjavanje zakonskih zahtjeva. Međutim, ovo nije novo: izvještaji o održivosti prema smjernicama G4 također generalno ispunjavaju zakonske zahtjeve.

Izvještaj o verifikaciji:

  • Povećava povjerenje i kredibilitet
  • Pokazuje vašim sudionicima da pridajete veliku vrijednost transparentnosti
  • Poboljšava kvalitet podataka
  • Smanjuje rizike kroz ranu identifikaciju problema

Vremenska linija i tranzicija

GRI standarde je odobrio Odbor za globalne standarde održivosti (GSSB) u avgustu 2016. Dakle, ništa ne stoji na putu planiranoj publikaciji sredinom oktobra 2016. GRI preporučuje organizacijama koje izvještavaju da pređu na GRI standarde što je prije moguće. Međutim, i dalje je moguće izvještavati prema G4 do juna 2018. Od 1. jula 2018. upotreba novih standarda će biti obavezna ako se želi izvještavati "u skladu".

Audit izvještaj

Iako je GRI već najavio da će detaljnije razmotriti Audit izvještaj, prelazak na GRI standarde još uvijek ništa ne mijenja: Audit neovisne treće strane kao što je DQS još uvijek nije obavezna, ali se preporučuje kako bi se osigurala vjerodostojnost objavljenih informacija.

DQS CFS GmbH je dobavljač verifikacije izvještaja o održivosti s licencom AA1000. Za dodatne informacije o procesu verifikacije, kontaktirajte nas.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...