U ljeto 2016. već smo vas obavijestili da se DQS CFS pridružio APSCA. Ova inicijativa ima za cilj razvoj jedinstvenog kvalifikacionog okvira za društvene audite i na taj način osigurati djelotvornost društvenih audita. Dvije godine nakon što smo se pridružili inicijativi, predstoje prvi auditorski ispiti. U ovom članku želimo vam dati kratak izvještaj o napretku i objasniti implikacije APSCA za dobavljače, kupce i auditore.

Šta je APSCA?

APSCA je skraćenica od Asocijacije profesionalnih auditora društvene usklađenosti. Ova organizacija je osnovana sa ciljem povećanja dodane vrijednosti i efikasnosti nezavisnih društvenih audita. APSCA proces certifikacije za auditore osigurava da auditori imaju dosljedno obrazovanje, obuku i dokazane kompetencije.

Zašto je važna.

  • Ako ste dobavljač koji se auditira: Odabirom audit firme koja je članica APSCA, možete osigurati da vaši kupci prihvate rezultate društvenog audita. Mnogi kupci su sada već odredili da će biti prihvaćeni samo auditi od registrovanih članova APSCA.
  • Ako ste kupac koji se oslanja na društvene audite za procjenu nivoa društvene odgovornosti u vašem lancu nabavke: Rad sa članovima APSCA omogućava vam da procijenite nivo kopetencija i iskustva audit kompanija i auditora.
  • Ako ste društveni auditor: novi okvir kompetencija vam omogućava da pokažete svoj nivo iskustva i kompetencije.

APSCA Kompetencijski okvir

Otkako se pridružio APSCA 2016. godine, DQS je u radnim grupama doprinio stvaranju novog okvira kompetencija koji definiše kompetencije auditora društvenih audita. Ove kompetencije se odnose na stručnost i osnovne vještine potrebne za obavljanje društvenih audita.

Stvoreni okvir uspostavlja osnovne zahtjeve kompetencija za APSCA program certifikacije društvenog auditora. Postoje dva nivoa članstva auditora u APSCA:

  • CSCA status je sličan statusu menadžera audita koji je u stanju da nezavisno provodi audite i piše izveštaje. Ovaj nivo je rezervisan za auditore koji mogu pokazati veliko iskustvo sa društvenim auditima.
  • ASCA status, s druge strane, može se uporediti sa ko-auitorom koji može biti dio audit tima, predvođenog CSCA auditorom.

Registracija auditora

Audit organizacije su tokom ljeta registrovale svoje društvene auditore u bazi podataka APSCA. Sa preko 2.600 auditora koji su završili proces registracije, odziv je bio ogroman. 75% ovih auditora je uspjelo pokazati da ispunjavaju uslove za polaganje APSCA ispita.

Proces ispita

Ispit ocjenjuje razumijevanje osnovnih činjenica, politika, praksi, metodologija, međunarodnih ugovora o ljudskim pravima i standarda rada, lokalnih zakona i drugih propisa. U narednim mjesecima prvi auditori će imati pravo na polaganje ispita.

Šta DQS može učiniti za vas

DQS pozdravlja razvoj APSCA jer smatramo da je važno uskladiti kompetencije društvenih auditora. Kao svjetski pružatelj društvenih audita, imamo veliku mrežu visoko kvalifikovanih auditora koji su dostupni širom svijeta.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...