IFS certifikat važi najviše 12 mjeseci. Kako bi se dobio novi certifikat prije isteka, potrebno je izvršiti audit na licu mjesta. Međutim, u vrijeme COVID-19 takav audit na nekim lokacijama nije moguć. Da biste saznali koje opcije imaju pogođene logacije, pogledajte dolje.

"Ova certificirana kompanija može proizvesti siguran proizvod prema specifikacijama kupaca" - ovo je vodeći princip iz IFS-a. Da bi ostao vjeran ovoj frazi, IFS je odlučio da ne uvodi potpuno udaljenu kontrolu. To je zato što, prema IFS-u, procjena na daljinu ne može pružiti pouzdanu izjavu o tačkama "higijene i dobre proizvodne prakse". Za lokacije koje ne mogu dozvoliti vanjskim osobama ulazak zbog pandemije COVID-19, ovakav stav dovodi do poteškoća u održavanju IFS certifikata. IFS je svjestan toga i iz tog razloga je objavio dokument koji objašnjava IFS pristup COVID-19.

Šta učiniti ako se ne može obaviti audit na licu mjesta?

Ako se standardna procedura ne može pratiti, IFS preporučuje sljedeće korake:

1. Pregled na bazi od slučaja do slučaja

IFS neće obnoviti IFS certifikat ako zakazani recertifikacijski audit nije moguć. U ovom slučaju, IFS snažno preporučuje da kompanija čiji certifikat ističe kontaktiraju svoje klijente i certifikacijsko tijelo kako bi razgovarali o tome kako postupiti u ovoj situaciji.

2. Transparentnost u IFS bazi podataka

IFS podržava ovaj proces pružajući potrebnu transparentnost o statusu IFS certifikata u IFS bazi podataka. Na početku pandemije COVID-19, IFS je implementirao funkciju obavještavanja o COVID-19 u bazi podataka IFS-a kako bi identificirao audite koji se nisu dogodili i koji su odgođeni zbog COVID-19. Obavijest o COVID-19 obavlja certifikacijsko tijelo odgovorno za audit. Ovo pruža uvid u certifikate i audite na koje utiče pandemija COVID-19.

3. Procjena rizika putem IFS Provjere udaljenog nadzora

U slučaju da certifikat istekne, IFS preporučuje dobavljačima i kupcima da izvrše procjenu rizika i na osnovu toga odluče kako održati saradnju i lanac nabavke. Još jedna važna tačka koju treba uzeti u obzir prilikom provođenja procjene rizika je fundamentalno razmatranje da li se saradnja dobavljač-kupac može nastaviti bez IFS certifikata. Važni faktori koje treba uključiti u ovo razmatranje su broj opoziva, kvalitet saradnje i mnoge druge stvari na koje samo dobavljači i kupci mogu zajedno odgovoriti.

IFS certifikat je važan dio saradnje, ali nije jedini kriterij da li odnos dobavljača funkcioniše. Nakon detaljne procjene rizika, moguće je dodati obavijest o COVID-19 certifikatu koji ističe. Certifikat koji je istekao će i dalje biti vidljiv.

Osim toga, IFS nudi IFS alat za provjeru udaljenog nadzora za ovu procjenu rizika. Ovo je dobrovoljna opcija koju GFSI ne akredituje niti priznaje. Ovo uključuje pregled ključnih dokumenata sistema upravljanja na daljinu.

4. Nenajavljena GMP provjera

Kritično pitanje da li proizvođač može proizvesti siguran proizvod prema specifikacijama kupaca ostaje u fokusu dobre proizvodne prakse i higijene u proizvodnji hrane. Velika većina proizvođača hrane zadržala je proizvodnju tokom pandemije COVID-19. Sirovine se isporučuju i vanjsko osoblje ima pristup proizvodnim pogonima za održavanje opreme ili obavljanje aktivnosti kontrole štetočina. Stoga je općenito moguće da se objekti pregledaju, poduzimajući potrebne mjere opreza. U takvim slučajevima, auditor također može posjetiti proizvodne pogone i provjeriti da li se poštuju principi dobre proizvodne prakse i higijene.

U tu svrhu IFS nudi nenajavljenu GMP Provjeru. Provjera usklađenosti s dobrom proizvodnom praksom i higijenom u proizvodnji je dobrovoljna opcija, koja nije akreditirana i nije priznata od strane GFSI. GMP provjera odgovara na pitanje da li je proizvodnja sigurna. Za obavljanje nenajavljene GMP provjere IFS-a potrebno je prisustvo samo osoblja u proizvodnom prostoru, kao i zaposlenika koji upravljaju proizvodnjom. Nenajavljena GMP provjera je moguća opcija kada se ne može obaviti potpuni IFS certifikacijski audit, npr. jer ključni zaposleni* rade od kuće sa pristupom dokumentima i evidenciji.

5. Ocjena IFS certifikacije

Jednom kada normalni auditi i certifikacija prema IFS standardima/ programima budu mogući, IFS snažno preporučuje da se izvrši potpuni IFS certifikacijski audit.

Cijeli dokument o IFS pristupu COVID-19 možete pogledati ovdje.

Pune informacije o opcijama udaljenog audita IFS-a možete pronaći ovdje.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...