Kompanije se sada mogu registrovati za IFS provjeru sigurnosti hrane. Ali šta je to zapravo, koja je svrha IFS provjere hrane i kako funkcioniše? Na sva ova pitanja odgovaramo u sljedećem članku.

Šta je IFS provjera sigurnosti hrane?

Nenajavljena IFS provjera sigurnosti hrane je opcioni dodatni audit i namijenjen je provjeri da li kompanija u svom svakodnevnom poslovanju ispunjava zahtjeve IFS-a u pogledu HACCP-a, higijene i kontrole štetočina. Za razliku od redovnih IFS audita, ovaj audit ne provodi vaše certifikacijsko tijelo, već sam IFS.

Osnovu za IFS provjeru sigurnosti hrane čine odabrani zahtjevi iz IFS Hrana Verzija 6.1 i IFS Veleprodaja Verzija 2, koji su od posebnog značaja za IFS zahtjeve u oblastima HACCP-a, higijene i kontrole štetočina.

Koja je svrha IFS provjere sigurnosti hrane?

Uspješno obavljena IFS provjera sigurnosti hrane omogućava kompanijama da pokažu da su svi važni zahtjevi IFS standarda ispunjeni i u svakodnevnim operacijama - to jest, ne samo u dane kada se održava certifikacijski audit.

Najavljeni IFS audit hrane u kombinaciji sa nenajavljenom IFS provjerom sigurnosti hrane prihvataju njemačke trgovačke kompanije predstavljene u IFS panelu kao ekvivalent nenajavljenom IFS auditu hrane. Ovo mnogim industrijskim kompanijama daje priliku da se ponovo podvrgnu najavljenom IFS auditu i da pokažu kontinuiranu usklađenost sa zahtjevima IFS standarda uz pomoć IFS provjere sigurnosti hrane.

Kako funkcioniše?

IFS provjere sigurnosti hrane se provode, kao što je uspješno testirano prethodnih godina, u roku od jednog dana i bez prethodne najave. Preduslov za implementaciju je da kompanija poseduje važeći IFS certifikat.

Registracija za IFS provjeru sigurnosti hrane može se izvršiti čim se posljednji IFS certifikacijski audit učita u IFS bazu podataka. Trajanje IFS certifikata mora biti najmanje šest mjeseci. Ovo osigurava da je nenajavljeni karakter IFS provjere sigurnosti hrane zagarantovan. Nakon izdavanja IFS certifikata, zainteresovane kompanije bi se stoga trebale prijaviti za IFS provjeru sigurnosti hrane što je prije moguće. U opravdanim izuzetnim slučajevima, IFS Management GmbH zadržava pravo izmjene navedenog roka kako bi zainteresovanim kompanijama omogućio učešće.

Registracija je sada moguća putem područja za prijavu na IFS web stranici. IFS provjere sigurnosti hrane provode se nezavisno od certifikacijskih tijela. Planiranje, implementaciju i evaluaciju vrši direktno IFS Management GmbH. IFS Management GmbH direktno dodjeljuje auditore.

Neuspješno - šta se onda događa?

IFS provjera sigurnosti hrane može se položiti ili ne položiti. O rezultatu će certifikacijsko tijelo biti obaviješteno poštom. U slučaju neuspjeha, certifikacijsko tijelo mora samostalno odlučiti o mogućim posljedicama na trenutni certifikat. Kompanija može poslati izjavu IFS-u poštom.

U slučaju nepoloženog, IFS preporučuje kompanijama da informišu svoje kupce o činjenicama, okolnostima i rezultatu IFS Provjere sigurnosti hrane. Nakon postavljanja izvještaja u IFS bazu podataka, trgovci koji su kompaniju označili među svojim favoritima bit će obaviješteni o rezultatu. Ako je certifikacija uspješna, trgovci na malo i certifikacijsko tijelo će također biti obaviješteni putem ovog kanala.

Od relevantnog certifikacijskog tijela će se tražiti da donese odluku o suspenziji ili održavanju postojećeg certifikata u roku od sedam dana. Ako certifikacijsko tijelo odluči protiv suspenzije, trgovci će biti obaviješteni poštom. U slučaju povlačenja certifikata, informacije će biti prosleđene iz IFS baze podataka korisnicima koji imaju pristup bazi podataka IFS i koji su dotičnu kompaniju uvrstili u listu favorita.

Tokom IFS provjere sigurnosti hrane, snimaju se fotografije koje služe kao objektivni dokaz u slučaju kvara. Iz razloga očuvanja dokaza, ove fotografije se čuvaju u IFS Management GmbH. Međutim, oni se ne učitavaju u IFS bazu podataka sa izvještajem o posjeti i stoga nisu dostupni trećim stranama.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...