IFS PACsecure standard je donedavno bio u reviziji i sada je objavljen u svojoj konačnoj verziji. Auditi u skladu sa IFS PACsecure Verzija 2 bit će mogući od 3. januara 2022. godine, a postat će obavezni od 3. maja 2022. godine.

Nakon sastanka ekspertske grupe u martu 2019. i javne konsultacije u aprilu 2019., radna grupa IFS PACsecure Standard se povukla radi analize prikupljenih podataka. Uz naučene lekcije, testni auditi se provode od oktobra 2020. Rezultati ovih testnih audita uključeni su u kasniju konačnu verziju IFS PACsecure verzija 2 Standard.

Cilj standarda odobrenog od strane GFSI je da se može provjeriti i osigurati kvalitet i sigurnost svih vrsta primarne i sekundarne ambalaže. Pomaže kompanijama da ispune rastuće zahtjeve tržišta u pogledu transparentnosti i sljedivosti, te pomaže u poboljšanju integriteta proizvoda i povećanju efikasnosti.

Ključne izmjene

Promjene u verziji 2 uključuju obavezne nenajavljene audite. Upotreba opcije nenajavljenog audita je obavezna svake tri godine. Nadalje, veći je fokus na procjeni na licu mjesta, a manje na dokumentaciji. To rezultira smanjenim brojem zahtjeva. Štaviše, standard se može djelimično auditirati na daljinu. Međutim, najmanje 50% ukupnog trajanja audita i dalje mora biti auditirano na licu mjesta.

Raspored

Auditi prema drugoj verziji IFS PACsecure standarda mogući su od 3. januara 2022. godine, a postaju obavezni od 3. maja 2022. godine. Ako rok za nenajavljeni audit IFS PACsecure počne 3. maja 2022. godine ili nakon toga, audit će se izvršiti pod verzijom 2. Općenito, primjenjivost verzije 1.1 prestaje 2. maja 2022., ali postoje izuzeci gdje je primjena IFS PACsecure verzije 1.1 još uvijek moguća. Oni su objašnjeni u IFS PACsecure verzija 2 doktrini.

IFS PACsecure brošura bodovanja

Za audite u skladu sa standardima IFS PACsecure Verzija 2, usvojen je sistem bodovanja IFS Hrana Verzija 7. Brošura "Sistem bodovanja IFS - kontinuirano poboljšanje" detaljno objašnjava sistem i dostupna je na engleskom, njemačkom, francuskom, italijanskom i španskom ovdje.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...